Edició de «Monasteri de Saïdia»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:mzaidia1.jpg‎|right|275px|thumb|Real Monasteri de la Zaidia]]
+
''El Real monasteri de la [[Zaidia]]'', nomenat també '''Real Monasteri per a dones nobles que volgueren ser Religioses Cistercenques'''. El monasteri fon consagrat a [[Maria Santíssima de Gràcia]] per la seua impulsora, Na [[Teresa Gil de Vidaure]], tercera esposa de [[Jaume I]].
[[Image:mzaidia2.jpg‎|right|275px|thumb|Real Monasteri de la Zaidia]]
 
[[Image:mzaidia3.jpg‎|right|275px|thumb|Real Monasteri de la Zaidia]]
 
  
El '''Real Monasteri de la [[Zaidia]]''', nomenat també '''Real Monasteri per a dones nobles que volgueren ser Religioses Cistercenques''' fon construït i consagrat a [[Maria Santíssima de Gràcia]] per la seua impulsora, Na [[Teresa Gil de Vidaure]], tercera esposa de [[Jaume I]] en l'any [[1265]].
+
El monasteri estava situat per l'antic palau del [[Rey Llop]] i Jayent , junt totes les cases pròximes, i fon otorgat a Na Teresa per Real Privilegi refrendat per el escrivà de Jaume I, [[Pedro de Capella]], las seua ubicació se trobava a la vora del [[Túria]] front a la ciutat, eixint pel [[Portal Nou]] i el [[pont de Sant Josep]]. En el Repartiment el palau del rey Llop fon adjudicat en un principi a l'arquebisbe de [[Narbona]], confessor del rey; després lo recobrà per a regalar-ho a la seua dona. Esta donació esta datada en Lleida a 5 de abril de l'any [[1260]].  
  
El monasteri estava situat per l'antic [[Palau del rey Llop|palau del reis Llop]] i Jayent, junt totes les cases pròximes, i fon otorgat a Na Teresa per Real Privilegi refrendat per l'escrivà de Jaume I, [[Pedro de Capella]], se trobava a la vora del [[Túria]] front a la ciutat, eixint pel [[Portal Nou]] i el [[pont de Sant Josep]]. En el primer [[Repartiment]] el palau del rei Llop fon adjudicat en un principi a l'arquebisbe de [[Narbona]], confessor del rei; despuix lo recobrà per a regalar-ho a la seua dona. Esta donació esta datada en Lleida a 5 de abril de l'any [[1260]].  
+
En la guerra de la Successió el Monasteri va jugar un paper important per a la causa Borbònica aixina Felip V envià una carta per a que les religioses del monasteri de la Zaidia en lo successiu portaren el títul  de Ilustríssimes Dones.
  
==Història==
+
El monasteri original fon derruït en la [[Guerra de l'Independència Espanyola]], quan arribaven les tropes napoleòniques a la ciutat, al mateix temps que fon derrocat el [[Palau del Real de Valéncia]], el [[Realet]], etc.
Na Teresa Gil consagrà l'antic [[palau del rei Llop]] i l'entregà a l'odre de Religioses Cistercenques en [[1265]]. Li varen oferir en reiterades ocasions ser Abadesa del mateix, pero se va negar sempre, admetent únicament l'ocupació de Portera fins que va morir en [[1288]]. Va ser soterrada en el monasteri. 
 
  
En novembre de [[1481]] es varen aposentar en el monasteri  els [[Reis Catòlics]] en la seua visita a [[Valéncia]], varen entrar en el mateix davant lo més granat de la Valéncia del seu temps, en els gremis en tot esplendor i la riquea brollant per tot el Regne, les armes d'[[Aragó]], [[Castella]], [[Sicília]] i Valéncia en pendons i banderes lluïen per tot l'edifici.
+
A mitat del sigle XIX, pocs anys després de la seua destrucció fon edificat de nou de obra nova.
  
En [[1517]] una enorme riuada va arrasar l'entorn i el convent, si be  entre el fanc es varen trobar les relíquies de  senyora Teresa en el cos incorrupte.  
+
Un sigle després i fent gala del poc cap dels valencians per a defendre el seu patrimoni històric,
 +
el monasteri fon derrocat un atra vegada en els anys xixanta, edificat en el seu lloc un barri popular.
  
En la guerra de la Successió, el Monasteri va jugar un paper important per a la causa Borbònica, aixina [[Felip V]] envià una carta per a que les religioses del monasteri de la Sïdia en lo successiu portaren el títul  de Ilustríssimes Dones.
+
Actualment i des de els anys 70 el monasteri esta ubicat en [[Benaguasil]] (Valéncia).
  
En [[1810]] per a evitar que el monasteri caiguera en mans de les tropes franceses fon incendiat i arrasat totalment,al mateix temps que fon derrocat el [[Palau del Real de Valéncia]], el [[El Realet|Realet]], etc. Despuix de la guerra les monges reconstruïxen part de l'edifici i a mitat del [[sigle XIX]], pocs anys despuix de la seua destrucció fon edificat de nou d'obra nova.
 
 
Novament en [[1936]] és past de les flames durant la [[Guerra Civil|guerra civil]] espanyola i posteriorment tornat a reconstruir per l'orde.
 
 
Finalment la riuada de [[1957]] acabà per arrasar-ho. Aixina un sigle despuix i fent gala del poc cap dels valencians per a defendre el seu patrimoni històric, el monasteri fon derrocat totalment un atra vegada en els anys xixanta, edificat en el seu lloc un barri popular.
 
 
Actualment i des dels anys 70 el monasteri esta ubicat en [[Benaguasil]] ([[Província de Valéncia|Valéncia]]).
 
  
 
==Bibliografía==
 
==Bibliografía==
*Memoria historica y descriptiva de las casas consistoriales de la ciudad de Valencia. Zacarés y Velázquez, José María. Barcelona.1858.  
+
*Memoria historica y descriptiva de las casas consistoriales de la ciudad de Valencia. Zacarés y Velázquez,José María. Barcelona.1858.  
  
 
==Enllaços externs==
 
==Enllaços externs==
*[http://blogs.lasprovincias.es/punto-de-vista/2008/5/27/marchalenes-y-zaidia Marchalenes i La Saïdia]
 
*[http://www.rcumariacristina.com/ficheros/32%20Carmen%20Rodrigo%20Zarzosa.pdf El Real Monasterio Cisterciense de Gratia Dei o de la Zaydía de Valencia]
 
*[http://books.google.es/books?id=ZZK9okmDNQgC&pg=PA188&lpg=PA188&dq=zaidia+historia&source=bl&ots=Wj__rCC7oX&sig=GnboAJ7uqja6CFsONBAd_FkMgBo&hl=es&ei=-WUCS56IEtWZjAegjdWrAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CBYQ6AEwBTgK#v=onepage&q=zaidia%20historia&f=false  Tradiciones de Valencia y su Provincia]
 
  
[[Categoria:Arquitectura]]
+
*[http://blogs.lasprovincias.es/punto-de-vista/2008/5/27/marchalenes-y-zaidia Marchalenes y La Zaidia]
 +
 
 +
[[Categoria:Història Valenciana]]
 +
[[Categoria:Edat mija valenciana]]
 
[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
 
[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
[[Categoria:Monasteris]]
 
[[Categoria:Monasteris de la Comunitat Valenciana]]
 
 
[[Categoria:Monuments de la ciutat de Valéncia]]
 
[[Categoria:Monuments de la ciutat de Valéncia]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!