Edició de «Maximilià Thous»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
'''Maximilià Thous Orts''' ([[Sant Esteban de Pravia]], [[Muros de Nalón]], [[Astúries]], [[1875]] - [[Valéncia]], [[1947]]), també conegut com '''Maximilià Thous i Orts''', fon un periodiste i escritor [[Comunitat Valenciana|valencià]], pare de [[Maximilià Thous i Llorens]]. De família originària d'[[Alacant]], va nàixer accidentalment en [[Astúries]], pero de chicotet va anar en la seua família a viure a [[Valéncia]]. Va estudiar dret en l'[[Universitat de Valencia]], pero pronte va deixar els estudis i es va dedicar al periodisme i a la lliteratura. Fundà les revistes ''El Gladiador'', ''El Guante Blanco'' (1912-1918) i ''El Sobaquillo'', va treballar en ''El Criterio'', ''El Palleter'', ''[[El Correo Valenciano]]'' i va dirigir ''[[La Correspondencia de Valencia]]'', del que va fer l'orgue oficiós del seu partit, Unió Valencianista Regional (URV), del que fon candidat en diverses eleccions municipals. En 1901 va obtindre la flor natural als [[Jocs Florals]] de Valéncia i el 1909 va compondre en el músic [[Josep Serrano Simeón]] l'[[Himne Valencià]] de l'[[Exposició Regional Valenciana]] de 1909.
| nom = Maximilià Thous i Orts
 
| image = [[File:Maximilià Thous i Orts (1906).jpg|thumb|250ps|Maximilià Thous en l'any [[1906]]]]
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Periodiste i escritor.
 
| data_naix = [[1875]]
 
| lloc_naix = [[San Esteban de Pravia]], [[Muros de Nalón]], [[Astúries]], [[Espanya]]
 
| data_mort = [[1947]]
 
| lloc_mort = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
'''Maximilià Thous i Orts''' ([[San Esteban de Pravia]], [[Muros de Nalón]], [[Astúries]], [[1875]] - † [[Valéncia]], [[1947]]), també conegut com '''Maximilià Thous i Orts''', fon un periodiste i escritor [[Comunitat Valenciana|valencià]].
 
  
== Biografia ==
+
També fon un dels pioners del cine en el territori valencià, i en 1923, a l'escomençar la [[Dictadura de Primo de Rivera]], va rodar els films ''La bruja, La Dolores, La alegria del batallón'', i ''Nit d'albaes''. Durant la [[Segona República Espanyola]] fon director del [[Museu Valencià d'Etnografia i Folclor]]. A l'acabar la [[guerra civil espanyola]] el museu fon clausurat, ell mateix fon destituït i li desmontaren els drets d'autor de l'himne. Tot açò ho va deixar moralment desfet, i fins a la seua mort només va escriure alguns ''llibrets'' de falla. El [[1949]] la secció filològica de [[Lo Rat Penat]] li va dedicar un homenage pòstum.  
 
 
Fon pare de [[Maximilià Thous i Llorens]]. De família originària d'[[Alacant]], va nàixer accidentalment en [[Astúries]], pero de chicotet fon en la seua família a viure a la [[ciutat de Valéncia]].
 
 
 
Va estudiar dret en l'[[Universitat de Valéncia]], pero pronte va deixar els estudis i es va dedicar al periodisme i a la lliteratura. Fundà les revistes ''El Gladiador'', ''El Guante Blanco'' ([[1912]]-[[1918]]) i ''El Sobaquillo'', va treballar en ''El Criterio'', ''El Palleter'', ''[[El Correo Valenciano]] '' i va dirigir ''[[La Correspondencia de Valencia]] '', del que va fer l'orgue oficiós del seu partit, Unió Valencianista Regional (URV), del que fon candidat en diverses eleccions municipals. En l'any [[1901]] va obtindre la flor natural en els [[Jocs Florals]] de Valéncia i en l'any [[1909]] va compondre en el músic [[Josep Serrano Simeón]] l'[[Himne Valencià]] de l'[[Exposició Regional Valenciana]] de [[1909]].
 
 
 
També fon un dels pioners del cine en el territori [[valencià]], i en l'any [[1923]], a l'escomençar la [[Dictadura de Primo de Rivera]], va rodar els films ''La bruja, La Dolores, La alegria del batallón'', i ''[[Nit d'albaes]] ''. Durant la [[Segona República Espanyola]] fon director del [[Museu Valencià d'Etnografia i Folclor]]. A l'acabar la [[guerra civil espanyola]] el museu fon clausurat, ell mateix fon destituït i li desmontaren els drets d'autor de l'himne. Tot açò ho va deixar moralment desfet, i fins a la seua mort a soles va escriure alguns [[llibrets de falla]]. En l'any [[1949]] la secció filològica de [[Lo Rat Penat]] li va dedicar un homenage pòstum.  
 
  
 
== Obres ==
 
== Obres ==
 
[[Archiu:Esmax.jpg|thumb|250px|Monument a Maximilià Thous, en [[Valéncia]]]]
 
 
 
Va escriure numeroses sarsueles, sainets i comèdies:  
 
Va escriure numeroses sarsueles, sainets i comèdies:  
  
* ''De Carcaixent i dolces'' ([[1896]])
+
* ''de Carcaixent i dolces'' (1896)
* ''Portfolio de Valéncia'' ([[1898]])
+
* ''Portfolio de València'' (1898)
 
* ''Moros i cristians''
 
* ''Moros i cristians''
 
* ''L'escala de Jacob''
 
* ''L'escala de Jacob''
* ''A la vora del riu, mare'' ([[1920]])
+
* ''A la vora del riu, mare'' (1920)
* ''Ama, ¿hi ha foc?'' ([[1920]])
+
* ''Ama, ¿hi ha foc?'' (1920)
* ''Foc en l'era'' ([[1916]])
+
* ''Foc en l'era'' (1916)
* ''L'últim lleó'' ([[1921]])
+
* ''L'últim lleó'' (1921)
* ''El dragó del Patriarca'' ([[1931]])
+
* ''El dragó del Patriarca'' (1931)
* ''El rei dels auques'' ([[1931]])
+
* ''El rei dels auques'' (1931)
* ''La cua de la rabosa'' ([[1931]])
+
* ''La cua de la rabosa'' (1931)
 
 
== Poema ==
 
 
 
=== Bandera del meu amor ===
 
 
 
{{Cita|Tinc una bella bandera
 
 
 
que té tots els meus amors.
 
 
 
 
 
La tela es de seda fina
 
 
 
or, roig i blau els colors.
 
 
 
 
 
Símbol de la meua terra
 
 
 
anyorant i redemptor.
 
 
 
 
 
Es la seua vera image:
 
 
 
sobre'l camp de blat de l'or
 
 
 
quatre roselles esclaten
 
 
 
baix el blau cel llumenos.
 
 
 
 
 
Entre els seus plecs quant la enlaire
 
 
 
porta la meua ilusiò.
 
 
 
 
 
Quant l'or i el grana s'ajunten
 
 
 
al revoltar baix el sol
 
 
 
son com vivissima flama
 
 
 
que dona llum al meu cor.|'Bandera del meu amor', per Maximilià Thous (1932). Citat per [[Manuel Casaña Taroncher]] en el seu l'artícul 'La Senyera, nostra bandera', especial 9 d'Octubre (Las Provincias, 9.10.2008)}}
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
 
* [http://www.iifv.ua.es/sainet/consultes/dades_autor.asp?pIdAutor=118 Biografia i obres]
 
* [http://www.iifv.ua.es/sainet/consultes/dades_autor.asp?pIdAutor=118 Biografia i obres]
  
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Valencians]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors en valencià]]
 
[[Categoria:Escritors en valencià]]
[[Categoria:Sigle XIX]]
 
[[Categoria:Sigle XX]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: