Edició de «Mare de Deu dels Desamparats»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:MaredeDeudelsDesamparats.JPG|right|thumb|200px|Image de la Verge dels Desamparats en la ofrena de flors de Valéncia]]
+
[[Image:MaredeDeudelsDesamparats.jpg|right|thumb|200px|Image de la Verge dels Desamparats en la ofrena de flors de Valéncia]]
La '''Mare de Deu dels Desamparats''' és una advocació de la [[Verge Maria]], que apareix freqüentment representada en una assussena en una i en Jesuset portant la creu, en els seus braços. És la Patrona de la Ciutat i [[Regne de Valéncia]].
+
És la Patrona de la Ciutat i [[Regne de Valéncia]]. La '''Mare de Deu dels Desamparats''' és una advocació de la Verge Maria, que apareix freqüentment representada en una assussena en una ma i en el Chiquet Jesús portant la creu, en els seus braços. La image es caracterisa per tindre una llaugera inclinació cap avant i per este motiu se li coneix carinyosament entre els valencians com '''La Geperudeta''', o en [[llengua valenciana]] per la Mare de Deu dels Desamparats, Nostra Senyora dels Desamparats.
 
 
L'image es caracterisa per tindre una llaugera inclinació cap avant i per este motiu se la coneix carinyosament entre els valencians com a '''La Geperudeta''' o, en [[llengua valenciana]], per la Mare de Deu dels Desamparats, Nostra Senyora dels Desamparats.
 
  
 
== Orige del cult ==
 
== Orige del cult ==
El vintiquatre de [[febrer]] de l'any [[1409]] el [[Joan Gilabert Jofré|pare Jofré]] es dirigia a la catedral per a pronunciar un sermó en plena quaresma quan presencià el linchament d'un malalt mental en un carrer de [[Valéncia]] pròxim a [[Santa Catalina]] (actual [[Martín Mengod]], anteriorment nomenat [[Plateries]]). Este fet li portà a prendre la decisió de fundar un hospici per a malalts mentals, la germandat se construí baix l'advocació de '''Nostra Dona Sancta dels Folls Innocents e Desamparats''' (Nostra Senyora dels folls i inocents).
+
 +
El vintiquatre de [[febrer]] de [[1409]] el [[Joan Gilabert Jofré|pare Jofré]] se dirigia a la catedral per a pronunciar un sermó en plena quaresma quan presencià el linchament d'un [[loco|malalt mental]] en un carrer de [[Valéncia]] pròxim a [[Santa Catalina]] (actual [[Martín Mengod]], anteriorment cridat [[Plateries]]). Este fet li portà a prendre la decisió de fundar un hospici per a enferms mentals, la germandat se construí baix la advocació de '''Nostra Dona Sancta dels Folls Innocents e Desamparats''' (Nostra Senyora dels bojos i inocents).
  
L'objectiu de la germandat fon atendre als folls, no obstant i degut a la fam de l'época i el gran índex d'orfandat degut a la [[pesta negra]], als carrers se trobaven numerosos chiquets desamparats. L'hospici s'amplià per a arreplegar als chiquets desamparats, expòsits i abandonats.  
+
L'objectiu de la germandat fon atendre als bojos, no obstant i degut a la fam de l'época i el gran índex d'orfandat degut a la [[pesta negra]], als carrers se trobaven numerosos chiquets desamparats. L'hospici s'amplià per a arreplegar als chiquets desamparats, expòsits i abandonats.  
 
   
 
   
Dos anys despuix nomenaren patrona de la germandat a la Verge com a Mare dels Desamparats allà acollits, renomenant l'advocació com a la ''Verge dels Desamparats''.  
+
Dos anys després nomenaren patrona de la germandat a la Verge com Mare dels Desamparats allà acollits, renomenant la advocació com la ''Verge dels Desamparats''.  
  
En l'any [[1414]] aplegaren tres jóvens, vestits de pelegrins, a la confraria. Al rebre'ls el germà confrare que vivia en la casa, li varen dir que en tres dies els podien construir una image de la Verge si els donaven un lloc a on fer-ho i menjar. Els colocaren en el lloc conegut com a ''l'Ermita''.
+
En el any [[1414]] aplegaren tres jóvens, vestits de pelegrins, a la confraria. Al rebre'ls el germà confrare que vivia en la casa, li van dir que en tres dies els podien construir una image de la Verge si els donaven un lloc a on fer-ho i menjar. Els colocaren en el lloc conegut com ''la Ermita''.
  
Passats quatre dies i no escoltant-se cap soroll, forçaren la porta i trobaren l'image de la [[Mare de Deu]]. Els pelegrins no estaven per cap banda, desapareguts els pelegrins, i curada l'esposa d'un membre de la germandat, paralítica i cega. El succés donà orige a la llegenda de que "''la feren els àngels''".
+
Passats quatre dies i no escoltant-se cap soroll, forçaren la porta i trobaren la image de la [[Mare de Deu]]. Els pelegrins no estaven per cap banda, desapareguts els pelegrins, i curada la esposa d'un membre de la germandat, paralítica i cega. El succés donà orige a la llegenda de que "''la feren els àngels''".
  
  
El vintiú d'[[abril]] de [[1885]], el [[Papa]] [[Lleó XIII]] concedí una bula pontifícia per la que nomenava patrona de [[Valéncia]] a la Mare de Deu dels Desamparats.
+
El vintiú d'[[abril]] de [[1885]], el papa [[León XIII]] concedí una bula pontifícia per la que nomenava patrona de [[Valéncia]] a la Mare de Deu dels Desamparats.
  
 
== "Generalíssima dels nostres Eixèrcits" ==
 
== "Generalíssima dels nostres Eixèrcits" ==
[[File:Estàtua de la mare de Déu dels Desemparats a la seua basílica de València.JPG|thumb|250px|Image de la Verge dels Desamparats en l'interior de la [[Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats|Basílica]]]]
 
  
El vintiquatre de [[giner]] de [[1789]] el [[Consell de Valéncia]] demanà honors militars per a la Verge, de la mateixa forma que se feen per a la [[Verge del Pilar]].
+
El vintiquatre de giner de [[1789]] el [[Consell de Valéncia]] demanà honors militars per a la Verge, de la mateixa forma que se feen per a la [[Verge del Pilar]].
  
 
El vinticinc de maig de [[1809]] no se sap molt be si el [[Consell de Valéncia|Consell]] o l'[[Ajuntament de Valéncia|Ajuntament]] reiterà la petició.
 
El vinticinc de maig de [[1809]] no se sap molt be si el [[Consell de Valéncia|Consell]] o l'[[Ajuntament de Valéncia|Ajuntament]] reiterà la petició.
Llínea 27: Llínea 25:
 
En la [[Guerra de la Independència]], el sis de [[març]] de [[1810]], en general Caro, Capità General de Valéncia (màxima autoritat del [[Regne de Valéncia]]), demanà al [[Arquebisbe Company]] que permetera que la Verge dels Desamparats fora nomenada “Generalíssima dels nostres Eixèrcits", com mostra de gratitut per haver-los permet eixir victoriosos en el [[primer assalt napoleònic de Valéncia]].
 
En la [[Guerra de la Independència]], el sis de [[març]] de [[1810]], en general Caro, Capità General de Valéncia (màxima autoritat del [[Regne de Valéncia]]), demanà al [[Arquebisbe Company]] que permetera que la Verge dels Desamparats fora nomenada “Generalíssima dels nostres Eixèrcits", com mostra de gratitut per haver-los permet eixir victoriosos en el [[primer assalt napoleònic de Valéncia]].
  
El [[General Caro]], en cerimònia realisada en la [[Catedral de Valéncia]], li entregà el faixí de Generala i el bastó d'autoritat, i se desposà que quan ixquera l'image el dia de la seua festa, se li rendiren els honors militares d'ordenança “i se disparara l'artilleria del Baluart”.
+
El [[General Caro]], en cerimònia realisada en la [[Catedral de Valéncia]], li entregà el faixina de Generala i el bastó d'autoritat, i se desposà que quan ixquera l'image el dia de la seua festa, se li rendiren els honors militares d'ordenança “i se disparara l'artilleria del Baluart”.
  
 
Estes órdens foren reiterades per la [[Capitania General de Valéncia]] el díhuit de març de [[1854]] i pel [[Cap d'Estat]] espanyol en [[1947]]<ref>[http://www.valenciahui.com/opinion/baltasarbueno.php/2008/05/12/honores_militares_para_la_virgen_de_los_ Baltasar Bueno en [[Valéncia Hui]]]</ref>.
 
Estes órdens foren reiterades per la [[Capitania General de Valéncia]] el díhuit de març de [[1854]] i pel [[Cap d'Estat]] espanyol en [[1947]]<ref>[http://www.valenciahui.com/opinion/baltasarbueno.php/2008/05/12/honores_militares_para_la_virgen_de_los_ Baltasar Bueno en [[Valéncia Hui]]]</ref>.
  
 
== Coronació de la Verge ==
 
== Coronació de la Verge ==
A pesar de ser la patrona de la Ciutat i [[Regne de Valéncia]], la Verge dels Desamparats no havia segut coronada canònicament. L'[[arquebisbe de Valéncia]], el cardenal [[Enrique Reig Casanova]], fon el impulsor de l'idea de la coronació de la Verge.
+
A pesar de ser la patrona de la Ciutat i [[Regne de Valéncia]], la Verge dels Desamparats no havia segut coronada canònicament. L'[[arquebisbe de Valéncia]], el cardenal [[Enrique Reig Casanova]], fon el impulsor de la idea de la coronació de la Verge.
  
El quinze d'octubre de [[1921]], el Papa [[Benedicto XV]] concedí el privilegi per a la coronació de la Verge dels Desamparats.
+
El quinze d'octubre de [[1921]], el papa [[Benedicto XV]] concedí el privilegi per a la coronació de la Verge dels Desamparats.
  
 
== La "Pelegrina" ==
 
== La "Pelegrina" ==
La image pelegrina de la Verge dels Desamparats, d'un metro i trentatrés centímetros de altura, fon realisada en l'any [[1966]] per l'escultor [[Octavio Vicent]], per encàrrec del capellà major de la [[Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats|Basílica]], en el fi de que l'image principal no ixquera de sa camerí per a recórrer els carrers i els pobles en pelegrinació. A tal efecte se designà un vehícul adaptat especialment per als seus trasllats, conegut popularment com ''el [[Mare mòvil]] ''.
+
La image pelegrina de la Verge dels Desamparats, de un metro i trentatrés centímetros de altura, fon realisada en [[1966]] per el escultor [[Octavio Vicent]], per encàrrec del capellà major de la [[Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats|Basílica]], en el fi de que la image principal no ixquera de sa camerí per a recórrer els carrers i els pobles en pelegrinació. A tal efecte se designà un vehícul adaptat especialment per a els seus trasllats, conegut popularment com ''el [[Mare mòvil]] ''.
  
 
== La Confraria ==
 
== La Confraria ==
El vintiquatre de [[febrer]] de [[1409]], despuix d'un sermó del [[pare Jofré]], un grup de comerciants de [[Valéncia]] encapçalats per Lorenzo Salom, assentaren les bases per a la creació de l'hospital, que definitivament se fundà mediant [[Bula Pontifícia]] de S.S. [[Benet XIII]] en data de vintisdís de febrer de [[1410]].
+
El vintiquatre de [[febrer]] de [[1409]], després d'un sermó del [[pare Jofré]], un grup de comerciants de [[Valéncia]] encapçalats per Lorenzo Salom, assentaren les bases per a la creació de l'hospital, que definitivament se fundà mediant [[Bula Pontifícia]] de S.S. [[Benet XIII]] en data de vintissís de febrer de [[1410]].
 
   
 
   
El dia 1 d'[[agost]] de [[1414]], [[Ferrando d'Antequera]] per Real Privilegi, s'aproven las "Constitucions" de la Confraria, en el nom de "[[Real Cofradía de Nostra Sancta María dels Ignocens]]"<ref>[http://www.basilicadesamparados.org/indice.htm Web de la Basílica]</ref>.
+
L'u d'[[agost]] de [[1414]], [[Ferrando d'Antequera]] per Real Privilegi, s'aproven las "Constitucions" de la Confraria, en el nom de "[[Real Cofradía de Nostra Sancta María dels Ignocens]]"<ref>[http://www.basilicadesamparados.org/indice.htm Web de la Basílica]</ref>.
  
Els objectius de la confraria se foren ampliant a lo llarc dels sigles i adaptant-se a les noves realitats.
+
Els objectius de la confraria se foren ampliant al llarc dels sigles i adaptant-se a les noves realitats.
  
 
== [[Himne de la Coronació]] ==
 
== [[Himne de la Coronació]] ==
Llínea 52: Llínea 50:
 
s´ampara baix ton mant
 
s´ampara baix ton mant
  
¡Oh, Verge Sobirana
+
¡Oh, Verge Soberana
 
   
 
   
 
de terres de Llevant!".  
 
de terres de Llevant!".  
Llínea 88: Llínea 86:
 
Salve, Mare del bons valencians.
 
Salve, Mare del bons valencians.
  
Música: Lluís Romeu (Retor)
+
Musica: Romeu
<br>
+
Lletra: José María Juan Garcia (Retor valencià)
Lletra: [[José Maria Juan Garcia]] (Poeta valencià)
 
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==
* [[Himne de la Coronació]]
+
*[[Himne de la Coronació]]
* [[Ampar]]
 
 
 
==Referències==
 
* Comissió textos religiosos. Missa pro populo. Mater Desertorum. Valéncia
 
* Garrido Jiménez, Luis. «Música y músicos en torno a la Real Basílica de Ntra. Sra. de los Desamparados desde 1667 hasta 1958». p. 4
 
* Juan Llovet, María Elvira. Música religiosa en els pobles de la Vall d'Albaida (en [[castellà]]). Universitat de Valéncia. Història de l'antiguetat i de la cultura escrita, 2009, p. 316. ISBN 978-84-370-7453-5
 
* Marco Merenciano, 1950
 
* Pérez Moya, Antonio (1884-1964). Salve Virgo Veneranda, versión a 4vm. València: Real Basílica de Nuestra Señora de los Desamparados. Consultado el 14 de mayo de 2018. «Tradicional interpretación popular en la víspera de las celebraciones de 2018 ».
 
* [http://usuarios.multimania.es/josmegaweb/Carpeta_Fallas/virgendesamparados/la_virgen_de_los_desamparados.htm Verge dels Desamparats]
 
 
 
== Bibliografia ==
 
 
 
* Aparicio Olmos, Emilio María : ''Madre de los Desamparados'' (Valéncia, [[1990]])
 
* Congregació Mares Desamparats i Sant Josep de la Montanya: "Mare Petra a Barcelona". Barcelona: [[2004]]
 
* Llácer de San José, Mª Virginia; Martín de San José, Bladina: "Sobre la Piedra. Breve biografía de la Madre Petra de San José Pérez Florido." Valéncia: Artes Gráficas Soler, S.L., [[1970]]. ISBN: 84-604-9888-3
 
* [[Javier Navarro Andreu|Navarro Andreu, Javier]]: ''[[La Mare de Deu dels Desamparats. Font d'inspiració poètica]]'' ([[Edicions Mosseguello]], [[2023]])
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats}}
+
*[http://www.basilicadesamparados.org Portal de la Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats]
 +
*[http://www.jdiezarnal.com/mp3/himnecoronacion.mp3 Himne de la Coronació]
  
* [http://www.basilicadesamparados.org Portal de la Basílica de la Mare de Deu dels Desamparats]
+
==Referències==
* [http://www.jdiezarnal.com/mp3/himnecoronacion.mp3 Himne de la Coronació]
+
*{{Traduït de|es|Virgen_de_los_Desamparados}}
  
 
[[Categoria:Religió]]
 
[[Categoria:Religió]]
[[Categoria:Catolicisme]]
 
 
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
 
[[Categoria:Cultura Valenciana]]
[[Categoria:Història Valenciana]]
 
 
[[Categoria:Símbols de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Símbols de la Comunitat Valenciana]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: