Edició de «Manuel González Martí»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 
{{Biografia|
 
{{Biografia|
 
| nom = Manuel González Martí
 
| nom = Manuel González Martí
| image = [[File:Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias - CE4 00657 - Retrato de Manuel González Martí.jpg|250px|]]
+
| image = [[File:Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias - CE4 00657 - Retrato de Manuel González Martí.jpg|thumb|250px|]]
 
| peu =  
 
| peu =  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]  
Llínea 10: Llínea 10:
 
| lloc_mort = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| lloc_mort = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
}}
 
}}
'''Manuel González Martí''' ([[Valéncia]], [[1 de giner]] de [[1877]] - [[4 de giner]] de [[1972]]) fon un dibuixant, historiador i erudit [[Valencians|valencià]] fundador del [[Museu Nacional de Ceràmica]] i de les Arts Suntuàries González Martí en l'any [[1954]], del que fon el seu director des de 1954 fins a 1972. També dirigí en la ciutat de Valéncia durant la [[Anys 1940|década de 1940]] el [[Museu de Belles Arts]]. Fon president de l'entitat cultural valenciana [[Lo Rat Penat]] durant els anys [[1928]]-[[1930]] i [[1950]]-[[1962]].
+
'''Manuel González Martí''' ([[Valéncia]], [[1 de giner]] de [[1877]]-[[4 de giner]] de [[1972]]) fon un dibuixant, historiador i erudit [[Valencians|valencià]] fundador del [[Museu Nacional de Ceràmica]] i de les Arts Suntuàries González Martí en l'any [[1954]], del que fon el seu director des de 1954 fins a 1972. També dirigí en la ciutat de Valéncia durant la [[Anys 1940|década de 1940]] el [[Museu de Belles Arts]]. Fon president de l'entitat cultural valenciana [[Lo Rat Penat]] durant els anys [[1928]]-[[1930]] i [[1950]]-[[1962]].
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Naixcut en el sí d'una família burguesa, fill de Vicenta Martí Sanmartín i Emilio González Pitarch, procurador dels Tribunals de Justícia de Valéncia. Realisà els estudis de Dret en l'[[Universitat de Valéncia]] i de Belles Arts en la [[Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles|Real Acadèmia de Sant Carles]].​ En a soles 20 anys i un esperit que ya prometia a l'home mamprenedor que portà a lo llarc de la seua vida, començà el seu periodo de caricaturiste —baix el pseudònim de "Folchi"— en revistes d'humor i art com ''Cascarrabias'' (1897), ''Arte Moderno'' (1900), ''Valencia Artística'' (1903) o ''Impresiones'' (1908), algunes d'elles creades per ell, aplegant a ser premiat en la medalla d'or en l'[[Exposició Regional Valenciana de 1909]] i en la d'argent en l'Exposició Internacional de Barcelona de [[1911]].
+
Naixcut en el sí d'una família burguesa, fill de Vicenta Martí Sanmartín i Emilio González Pitarch, procurador dels Tribunals de Justícia de Valéncia. Realisà els estudis de Dret en l'[[Universitat de Valéncia]] i de Belles Arts en la [[Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles|Real Acadèmia de Sant Carles]].​ En a soles 20 anys i un esperit que ya prometia a l'home mamprenedor que portà a lo llarc de la seua vida, començà el seu periodo de caricaturiste —baix el pseudònim de "Folchi"— en revistes d'humor i art com ''Cascarrabias'' (1897), ''Arte Moderno'' (1900), ''Valencia Artística'' (1903) o ''Impresiones'' (1908), algunes d'elles creades per ell, aplegant a ser premiat en la medalla d'or en l'[[Exposició Regional Valenciana de 1909]] i en la d'argent en l'Exposició Internacional de Barcelona de 1911.
  
 
== Ceramiste ==
 
== Ceramiste ==
Llínea 20: Llínea 20:
 
Colaborant en les primeres excavacions que es realisen en l'any [[1907]] en [[Paterna]], se li atribuïx el descobriment arqueològic de les antigues cantereries migevals d'eixa ciutat. En [[1909]] va participar en la seua colecció en l'Exposició Regional Valenciana i un any despuix en la secció d'Art retrospectiu de l'Exposició Nacional. En [[1911]], en la colaboració de [[Josep Benlliure]], director de l'Acadèmia d'Espanya viajà a [[Roma]] i realisà un estudi sobre la taulelleria valenciana de les Sales Borgianes en les dependències vaticanes.
 
Colaborant en les primeres excavacions que es realisen en l'any [[1907]] en [[Paterna]], se li atribuïx el descobriment arqueològic de les antigues cantereries migevals d'eixa ciutat. En [[1909]] va participar en la seua colecció en l'Exposició Regional Valenciana i un any despuix en la secció d'Art retrospectiu de l'Exposició Nacional. En [[1911]], en la colaboració de [[Josep Benlliure]], director de l'Acadèmia d'Espanya viajà a [[Roma]] i realisà un estudi sobre la taulelleria valenciana de les Sales Borgianes en les dependències vaticanes.
  
En l'any [[1914]], González Martí va ingressar com a professor en la recent creada Escola de Ceràmica de [[Manises]] per Vicente Vilar David i Vicente Mora Arenes, convertint-se en el seu director dos anys despuix en fer-se centre oficial, càrrec que eixercitaria fins a la seua jubilació en [[1947]] (llevat el paréntesis de la [[Guerra Civil espanyola]]). Despuix de la mort de la seua esposa Amelia Cuñat i Monleón, en juliol de [[1946]], decidí donar la seua colecció de ceràmica a l'[[Estat espanyol]], que per a albergar-la va crear el Museu Nacional de Ceràmica el [[6 de febrer]] de [[1947]] (del que seria el seu director vitalici).​ Actiu fins al final, va fallir en el propi museu el 4 de giner de 1972.​
+
En [[1914]], González Martí va ingressar com a professor en la recent creada Escola de Ceràmica de [[Manises]] per Vicente Vilar David i Vicente Mora Arenes, convertint-se en el seu director dos anys despuix en fer-se centre oficial, càrrec que eixercitaria fins a la seua jubilació en [[1947]] (llevat el paréntesis de la [[Guerra Civil espanyola]]). Despuix de la mort de la seua esposa Amelia Cuñat i Monleón, en juliol de [[1946]], decidí donar la seua colecció de ceràmica a l'[[Estat espanyol]], que per a albergar-la va crear el Museu Nacional de Ceràmica el 6 de febrer de [[1947]] (del que seria el seu director vitalici).​ Actiu fins al final, va fallir en el propi museu el 4 de giner de 1972.​
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
Llínea 28: Llínea 28:
 
== Lo Rat Penat ==
 
== Lo Rat Penat ==
  
Fon, des de molt jove, soci actiu de [[Lo Rat Penat]], participant en les excursions científic-lliteràries, prenent anotacions i realisant dibuixos i fotografies de molts monuments que despuix varen formar part del seu àlbum personal sobre art i història. En l'associació cultutal Lo Rat Penat aplegà a ser el seu president entre els anys [[1928]] i [[1930]], i despuix de la guerra, per mandat de la nova autoritat civil entre 1950 i 1962. Fon durant este segon mandat quan va decidir nomenar com a secretari de l'associació cultural a Enric Matalí i Timoneda, el 13 de febrer de [[1955]]. Durant este periodo i junt a [[Carles Salvador]], es promou el desenroll dels cursos de valencià.
+
Fon, des de molt jove, soci actiu de Lo Rat Penat, participant en les excursions científic-lliteràries, prenent anotacions i realisant dibuixos i fotografies de molts monuments que despuix varen formar part del seu àlbum personal sobre art i història. En l'associació cultutal Lo Rat Penat aplegà a ser el seu president entre rls anys 1928 i 1930, i despuix de la guerra, per mandat de la nova autoritat civil entre 1950 i 1962. Fon durant este segon mandat quan va decidir nomenar com a secretari de l'associació cultural a Enric Matalí i Timoneda, el 13 de febrer de [[1955]]. Durant este periodo i junt a [[Carles Salvador]], es promou el desenroll dels cursos de valencià.
  
 
== Reconeiximents ==
 
== Reconeiximents ==
  
Fill adoptiu i predilecte de localitats com [[Paterna]], [[Burjassot]], [[Morella]] i [[Manises]]. Fill predilecte de la ciutat de [[Valéncia]] en [[1967]] i Medalla d'Or del Círcul de Belles Arts en [[1968]]. Primer Colós del País Valencià (sic) en l'any [[1971]]. Se li varen concedir en vida l'Encomana en placa d'Alfons X el Sabi en l'any [[1947]] i la Gran Creu d'Alfons X en [[1954]], ademés de la medalla al Mèrit Civil.
+
Fill adoptiu i predilecte de localitats com [[Paterna]], [[Burjassot]], [[Morella]] i [[Manises]]. Fill predilecte de la ciutat de [[Valéncia]] en [[1967]] i Medalla d'Or del Círcul de Belles Arts en [[1968]]. Primer Colós del País Valencià (sic) en [[1971]]. Se li varen concedir en vida l'Encomana en placa d'Alfons X el Sabi en [[1947]] i la Gran Creu d'Alfons X en [[1954]], ademés de la medalla al Mèrit Civil.
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: