Edició de «Mònstruo»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Butoni.jpg|thumb|300px|Representació del [[El Butoni|Butoni]]]]
+
[[File:Arminianism as five-headed monster.JPG|thumb|right|230px|Mònstruo de cinc caps]]
Un '''mònstruo''' (del [[llatí]] ''monstrŭum'')​ és un ser que genera horror propi del món del [[folclor]], la [[mitologia]], la [[ciència ficció]] o la [[religió]]. Este terme s'aplica a qualsevol ser que presente característiques, per lo general negatives i ajenes a l'orde regular de la naturalea. Els mònstruos se descriuen com sers híbrits que poden combinar elements humans, animals i necrològics, aixina com tamany anormal i facultats sobrenaturals. Estos sers inspiren por o repugnància. També sol utilisar-se el nom mònstruo com calificatiu, per a referir-se a persones que cometen actes atroços. Aixina mateix, esta paraula pot usar-se de modo positiu, per a referir-se a persones que destaquen en alguna disciplina. En la [[mitologia valenciana]] existixen mònstruos com [[el Butoni]] o la [[Quarantamaula]].
+
Un mònstruo (del [[llatí]] monstrŭum)​ és un ser que genera horror propi del món del [[folclor]], la [[mitologia]], la [[ciència ficció]] o la [[religió]]. Este terme s'aplica a qualsevol ser que presente característiques, per lo general negatives i ajenes a l'orde regular de la naturalea. Els mònstruos se descriuen com sers híbrits que poden combinar elements humans, animals i necrològics, aixina com tamany anormal i facultats sobrenaturals. Estos sers inspiren por o repugnància. També sol utilisar-se el nom mònstruo com descalificatiu, per a referir-se a persones que cometen actes atroços. Aixina mateix, esta paraula pot usar-se de modo positiu, per a referir-se a persones que destaquen en alguna disciplina. En la [[mitologia valenciana]] se existixen mònstruos com [[El Butoni]] o la [[Quarantamaula]].
  
 
==Us tradicional de la paraula mònstruo==
 
==Us tradicional de la paraula mònstruo==
{{Cita|La forma clàssica és '''mònstruo''', no es tracta d’un castellanisme. La forma ''monstre'' és una invenció del català modern per a diferenciar-se del castellà, pero este no és un criteri científic ni llingüístic. Vejam uns eixemples clàssics: “...maravellant-se com natura en aquest temps havia produit tan terrible e tan espaventable '''monstruo'''”. Curial e Güelfa. 1442. " ...ab un cap, huyt peus, dos cohes y dos natures: de mascle y femella. Que era cosa de admirar y veure tal '''monstruo'''”. Joan Porcar. Coses evengudes en la ciutat y regne de Valencia. 1585.{{DGLV|Mònstruo}}}}
+
{{Cita|La forma clàssica és '''mònstruo''', no es tracta d’un castellanisme. La forma monstre és una invenció del català modern per a diferenciar-se del castellà, pero este no és un criteri científic ni llingüístic. Vejam uns eixemples clàssics: “...maravellant-se com natura en aquest temps havia produit tan terrible e tan espaventable '''monstruo'''”. Curial e Güelfa. 1442. " ...ab un cap, huyt peus, dos cohes y dos natures: de mascle y femella. Que era cosa de admirar y veure tal '''monstruo'''”. Joan Porcar. Coses evengudes en la ciutat y regne de Valencia. 1585.{{DGLV|Mònstruo}}}}
  
 
==Vore també==
 
==Vore també==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: