Edició de «Liubliana»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Ljubljana (51206831086).jpg|300px|thumb|Vista panoràmica de Liubliana.]]
+
[[Archiu:Ljubljana (51206831086).jpg|250px|miniaturadeimagen|Vista panoramica de Liubliana.]]
'''Liubliana​''' és la capital i la major ciutat d'[[Eslovènia]]. Va sorgir com a campament militar romà de la Legió XV Apollinaris a mitan del [[sigle I a. C.]], el seu caràcter de ciutat es va consolidar en la fundació de la Colónia Iulia Emona anys més tart.​ Despuix de successives destruccions, en el [[sigle VI]] es varen instalar els antepassats dels eslovens, i en el [[sigle XI]] varen caure baix el domini dels francs.​ Des de l'any [[1278]], despuix de la seua conquista per part de Rodolf I de Habsburgo, la ciutat passà a mans dels Habsburgo, situació que va perdurar fins a l'any [[1797]].
+
'''Liubliana​''' és la capital i la major ciutat d'Eslovènia. Va sorgir com a campament militar romà de la Legió XV Apollinaris a mitan del sigle I a. C., el seu caràcter de ciutat es va consolidar en la fundació de la Colónia Iulia Emona anys més tart.​ Despuix de successives destruccions, en el [[sigle VI]] es varen instalar els antepassats dels eslovens, i en el sigle XI varen caure baix el domini dels francs.​ Des de 1278, despuix de la seua conquista per part de Rodolf I de Habsburgo, la ciutat passà a mans dels Habsburgo, situació que va perdurar fins a l'any 1797.
  
Durant el periodo napoleònic, Liubliana va ser capital de les Províncies Ilirias i entre els anys [[1816]] i [[1849]] lo va ser del Regne d'Iliria. En [[1918]], despuix de la [[Primera Guerra Mundial]], s'incorpora al Regne dels Serbis, Croates i Eslovens, i despuix de la [[Segona Guerra Mundial]] es va convertir en la capital de la República Socialista d'Eslovènia, formant part de [[Yugoslàvia]]. En [[1991]], i despuix d'un conflicte bèlic, [[Eslovènia]] es va independisar de Yugoslàvia, sent des de llavors Liubliana la capital del país.  
+
Durant el periodo napoleònic, Liubliana va ser capital de les Províncies Ilirias i entre 1816 i 1849 lo va ser del Regne d'Iliria. En 1918, despuix de la Primera Guerra Mundial, s'incorpora al Regne dels Serbis, Croates i Eslovens, i despuix de la Segona Guerra Mundial es va convertir en la capital de la República Socialista d'Eslovènia, formant part de Yugoslàvia. En 1991, i despuix d'un conflicte bèlic, Eslovènia es va independisar de Yugoslàvia, sent des de llavors Liubliana la capital del país.  
  
El seu patrimoni històric i monumental, aixina com diverses celebracions culturals que tenen lloc a lo llarc de l'any, entre les que destaca el Festival Internacional d'Estiu, la convertixen en una ciutat receptora de turisme tant nacional com a internacional. Entre els seus monuments més representatius es troben la Catedral, el Castell, l'Iglésia Franciscana de l'Anunciació i el Pont dels Dragons, aixina com el conjunt d'edificis modernistes. L'arquitecte [[Joži Plečnik]] firmà molts dels més destacats edificis de la ciutat.
+
El seu patrimoni històric i monumental, aixina com diverses celebracions culturals que tenen lloc a lo llarc de l'any, entre les que destaca el Festival Internacional d'Estiu, la convertixen en una ciutat receptora de turisme tant nacional com a internacional. Entre els seus monuments més representatius es troben la Catedral, el Castell, l'Iglésia Franciscana de l'Anunciació i el Pont dels Dragons, aixina com el conjunt d'edificis modernistes. L'arquitecte Joži *Plečnik firmà molts dels més destacats edificis de la ciutat.
  
 
Liubliana dispon d'una ret desenrollada de carreteres i ferrocarril, ademés de contar en un aeroport en vols internacionals i immers en obres d'ampliació destinades a ampliar la seua capacitat operativa, actualment desbordada.
 
Liubliana dispon d'una ret desenrollada de carreteres i ferrocarril, ademés de contar en un aeroport en vols internacionals i immers en obres d'ampliació destinades a ampliar la seua capacitat operativa, actualment desbordada.
  
L'Universitat de Liubliana, fundada en l'any [[1919]], té la seua sèu en la ciutat, i en el curs 2006-07 contava en més de 63.000 alumnes. La seua biblioteca sumava prop d'1.169.090 llibres en l'any [[2004]]. Conta ademés en distints instituts culturals internacionals, com l'[[Institut Cervantes]] ([[Espanya]]), [[British Council]] ([[Regne Unit]]) o [[Institut Goethe]] ([[Alemanya]]).
+
L'Universitat de Liubliana, fundada en 1919, té la seua sèu en la ciutat, i en el curs 2006-07 contava en més de 63.000 alumnes. La seua biblioteca sumava prop d'1.169.090 llibres en 2004. Conta ademés en distints instituts culturals internacionals, com l'Institut Cervantes (Espanya), British Council (Regne Unit) o Institut Goethe (Alemanya).
  
 
Com a capital de l'Estat, Liubliana alberga les sèus del govern (Assamblea Nacional i Consell Nacional), ministeris, institucions i organismes associats, aixina com de la residència oficial del president d'Eslovènia. La ciutat és membre de UCLG, UCUE, Eurocities, URBACT, Civitas Forum, Els Rencontres, European Cities Màrqueting​ i Global Cities Dialogue.​ En el pla econòmic, la ciutat manté una destacada posició a nivell nacional, és sèu del principal mercat de valors del país, del Banc d'Eslovènia i de numeroses empreses nacionals.
 
Com a capital de l'Estat, Liubliana alberga les sèus del govern (Assamblea Nacional i Consell Nacional), ministeris, institucions i organismes associats, aixina com de la residència oficial del president d'Eslovènia. La ciutat és membre de UCLG, UCUE, Eurocities, URBACT, Civitas Forum, Els Rencontres, European Cities Màrqueting​ i Global Cities Dialogue.​ En el pla econòmic, la ciutat manté una destacada posició a nivell nacional, és sèu del principal mercat de valors del país, del Banc d'Eslovènia i de numeroses empreses nacionals.
  
En l'any [[2016]] va ser premiada en el títul [[Capital Vert Europea]].  
+
En 2016 va ser premiada en el títul Capital Vert Europea.  
 
 
== Referències ==
 
* [https://www.ljubljana.si/en/about-ljubljana/ «About Ljubljana» (en [[anglés]]). Datos generals i localisació]
 
* [https://web.archive.org/web/20120419120715/http://www.ljubljana.si/en/about-ljubljana/ljubljana-in-numbers «Ljubljana in Figures». City Municipality of Ljubljana]
 
* [https://www.slovenia.info/en/places-to-go/regions/ljubljana-central-slovenia/ljubljana «Ljubljana, the capital of Slovenia» (en anglés)]
 
* Pronk, Tijmen (2007). «The Etymology of Ljubljana – Laibach». Folia Onomastica Croatica 16: 185-191. ISSN 1330-0695
 
* Real Academia Española y Asociación de Academias de la Lengua Española (2005). «Liubliana». Diccionario panhispánico de dudas. Madrid: Santillana. ISBN 978-8-429-40623-8
 
 
 
== Bibliografia ==
 
* Fionn Davenport (2006). Lonely Planet Best of Ljubljana. Lonely Planet Publications. ISBN 978-1-74104-824-7
 
* Robin McKelvie, Jenny McKelvie (2005). The Bradt City Guide Ljubljana. Bradt Travel Guides. ISBN 978-1-84162-116-6
 
* Thomas Cook Publishing (2008). Ljubljana. ISBN 978-1-84157-963-4
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: