Edició de «Lisosoma»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Lisosoma.jpg|thumb|250px|Lisosoma]]
+
Els '''lisosomes''' són uns orgànuls membranosos que venen de l'[[aparat de Golgi]].
 
+
Són capaços de transformar molècules complexes en més simples per un procediment que es diu [[hidrosis]].
Els '''lisosomes''' (vesícules) són uns orgànuls [[Cèlula|cèlulars]] membranosos que venen de l'[[aparat de Golgi]], tenen forma variabl i estan recoberts per una membrana i són capaços de transformar molècules complexes en més simples per un procediment que es diu [[hidrosis]].
 
 
 
S'han aïllat més de quaranta enzims diferents en l'interior dels lisosomes. Tots ells tenen la característica de ser hidrolases, és dir, enzims que catalisen reaccions en les quals s'afegixen o s'eliminen molècules d'[[aigua]].
 
 
 
La seua funció és digerir els aliments i destruir les substàncies de rebuig.
 
 
 
Intervenen en la digestió de les substàncies que la cèlula capta de l'exterior per nutrir-se i també fan funcions de digestió intracelular.
 
 
 
Segons el seu origen, hi ha dos tipos de lisosomes:
 
 
 
* Els lisosomes primaris són aquells acabats de formar a partir de l'aparell de Golgi. Tenen forma redona o ovalada i el seu contingut és homogeneu. No han intervingut en cap procés digestiu. Quan s'unixen a atres partícules poden formar el lisosoma secundari o be expulsar-ne el contingut directament a l'exterior.
 
 
 
* Els lisosomes secundaris es formen quan un lisosoma primari es fusiona en atres partícules com, per eixemple, les que provenen de l'exterior de la cèlula, en un procés de digestió. Tenen una forma més variable que els primaris.
 
  
 
[[Categoria: biologia]]
 
[[Categoria: biologia]]
 
[[Categoria: cèlula]]
 
[[Categoria: cèlula]]
 
[[Categoria:Orgànuls celulars]]
 
[[Categoria:Orgànuls celulars]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!