Edició de «Jeroglífic»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Hieroglyphics from the Karnak temple.jpg|thumb|250px|Jeroglífics en el temple de [[Karnak]], [[Egipte]]]]
+
'''Jeroglific''' es la forma d'escritura en [[l'antic Egipte]].
'''Jeroglífic''' és la forma d'escritura en l'[[Antic Egipte]].
+
L'escritura jeroglífica es figurativa: els caracters que lo componen representen diferents objectes naturals o productius per l'home, com plantes, figures de deus, d'humans i d'animals.
  
L'escritura jeroglífica és figurativa: els caràcters que el componen representen diferents objectes naturals o productius per a l'home, com ara plantes, figures de deus, d'humans i d'animals.
+
Tradicionalment hi ha tres categories de senyals: les senyals-paraula (o [[ideogrames]]), que designen un objecte o una acció; les senyales fonetiques (o [[fonogrames]]), que corresponen a una consonant aïllada o a una serie de consonants; els determinatius, senyales “mudes” que indiquen el camp lexic al qual pertany la paraula.
  
Tradicionalment hi ha tres categories de senyals: les senyals-paraula (o [[ideogrames]]), que designen un objecte o una acció; les senyals fonètiques (o [[fonogrames]]), que corresponen a una consonant aïllada o a una série de consonants; els determinatius, senyals “mudes” que indiquen el camp lèxic al qual pertany la paraula.
+
Apareguda al final del IV milenari abans de la nostra epoca en [[l'Alt Egipte]] (sur del país), l'escritura jeroglifica s'utilisa fins els temps romans, lo que representa durant mes de tres mil anys. El coneiximent dels jeroglifics es pergué en el tancament dels llocs de cult pagans per l'emperador [[Teodosi I]] en l'any [[380]], i serà necesari, després del descobriment de la [[pedra de Rosetta]], l'ingenieria de [[Jean François Champollion]] per a trencar-se, després de catorze sigles, lo que pareixia ser “un sagell posat sobre els llavis del desert”.
[[Image:Rosetta Stone.jpg|thumb|La [[pedra de Rosetta]]]]
 
  
Apareguda al final del IV mileni abans de la nostra época en l'[[Alt Egipte]] (sur del país), l'escritura jeroglífica s'utilisa fins els temps romans, lo que representa durant més de tres mil anys. El coneiximent dels jeroglífics se pergué en el tancament dels llocs de cult pagans per l'emperador [[Teodosi I]] en l'any [[380]], i serà necesari, despuix del descobriment de la [[pedra de Rosetta]], l'ingenieria de [[Jean François Champollion]] per a trencar-se, despuix de catorze sigles, lo que pareixia ser “un sagell posat sobre els llavis del desert”.
 
  
 
== Etimologia ==
 
== Etimologia ==
La paraula jeroglífic deriva del [[grec]] ἱερογλύφος/hieroglýphos, format a partir de ἱερός/hierós (“consagrat”) i γλύφειν/glýphein (“gravar”).
+
La paraula jeroglific deriva del grec ἱερογλύφος/hieroglúphos, format a partir de ἱερός/hierós (“consagrat”) i γλύφειν/glúphein (“gravar”).
  
En l'época grecorromana, designava “el que traça els jeroglifs” i no els propis jeroglífics, que es dia τὰ ἱερογλυφικά (γράμματα)/tà hieroglyphiká (grámmata), com dir “els (caracters) consagrats gravats” en els monuments (esteles, temples i tombes). Posteriorment, per un canvi de paréixer, la paraula jeroglif acabà per designar als caracters jeroglífics en ells mateix.
+
En l'época grecorromana, designava “el que traça els jeroglifos” i no els propis jeroglifics, que es dia τὰ ἱερογλυφικά (γράμματα)/tà hieroglyphiká (grámmata), com dir “els (caracters) consagrats gravats” en els monuments (esteles, temples i tombes). Posteriorment, per un canvi de pareixer, la paraula jeroglifos termina per designar als caracters jeroglifics ells mateix.
  
Per extensió, se califica a sovint jeroglífic d'una escritura que utilisa el mateix principi logografic que l'egipci. Aixina puix, se parla del jeroglífic [[hitita]] o jeroglífic [[maya]]. Pero no es pot dir jeroglífics als caracters [[chinenc|chinencs]].
+
Per extensió, es califica a sovint jeroglific d'una escritura que utilisa el mateix principi logografic que l'egipci. Aixina puix, es parla del jeroglific [[hitita]] o jeroglific [[Maya]]. Sens embarc no es pot dir jeroglifics als caracters chinencs.
  
== Vore també ==
 
* [[Papir]]
 
  
== Enllaços externs ==
+
[[Categoria: Antropologia]]
{{DGLV|Jeroglífic}}
 
 
 
[[Categoria:Antropologia]]
 
[[Categoria:Antic Egipte]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilles usades en esta pàgina: