Edició de «Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
{{Biografia|
+
[[File:Francisco de Paula Marti Mora.jpg|thumb|250px|Francisco de Paula Marti Mora]]
| nom = Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora
 
| image = [[File:Francisco de Paula Marti Mora.jpg|250px|Francisco de Paula Marti Mora]]
 
| peu =
 
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 
| ocupació = Gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc
 
| data_naix = [[22 d'abril]] de [[1761]] 
 
| lloc_naix = [[Xàtiva]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 
| data_mort = [[8 de juliol]] de [[1827]]
 
| lloc_mort = [[Lisboa]], [[Portugal]]
 
}}
 
'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' ([[Xàtiva]], [[22 d'abril]] de [[1761]] - † [[Lisboa]], [[Portugal]], [[8 de juliol]] de [[1827]]), més conegut com a '''Taquígraf Martí''' fon un gravador, estenógraf, criptógraf, inventor i dramaturc [[Comunitat Valenciana|valencià]], inventor de la [[ploma estilogràfica]]. Francesc de Paula fon el creador de la [[taquigrafia]] espanyola.
 
  
== Biografia ==
+
'''Francesc Josep Bonaventura de Paula Martí i Mora''' ([[Xàtiva]], [[22 d'abril]] de [[1761]] - † [[Lisboa]], [[8 de juliol]] de [[1827]]), més conegut com a "Taquígraf Martí" fon un gravador, estenógraf, criptógraf i dramaturc [[Comunitat Valenciana|valencià]], inventor de la ploma estilogràfica.
  
Introductor de l'estenografia en [[Espanya]], naixqué en la població valenciana de Xàtiva, en el d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.
+
Introductor de l'estenografia en [[Espanya]], naixqué en Xàtiva, en el si d'una família acomodada. Tingué un gran gust pel gravat, com testimonien numeroses obres conservades que són mostra de la seua habilitat.
  
Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en [[Madrit]] en l'any [[1803]], en el títul ''Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú''.
+
Publicà el seu primer llibre d'estenografia espanyola pròpiament dit en [[Madrit]] en l'any [[1803]], en el títul “Tachigrafia castellana, o art d'escriure en tanta velocitat com se parla i en la mateixa claritat que l'escritura comú.
  
Inventor de la ploma estilogràfica difosa per les firmes angleses Schaeffer i Parker.
+
En el [[Parc del Retir]] de Madrit s'erigí en l'any [[1961]] un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere (arquitecte) i Enric Cuartero Horta, escultor, autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí  Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text [[llatí]]: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
  
== Reconeiximents ==
+
Actualment te dedicat un carrer en la ciutat de [[Valéncia]] i en la de Xàtiva.
 
 
* En el [[Parc del Retir]] de Madrit s'erigí en l'any [[1961]] un monument a la seua memòria, obra dels germans Pere Cuartero Horta (arquitecte) i Enric (escultor), autor del bust en el que se pot llegir: “A Francesc de Paula Martí  Mora, inventor de la taquigrafia espanyola. 1761–1827”, i en el frontis un text [[llatí]]: “Currant verba licet, manus est velorcior illis, nondum lingua suum dextra peregit opus”.
 
* Actualment dedicat un carrer en la ciutat de [[Valéncia]] i en la seua població natal, [[Xàtiva]].
 
 
 
== Vore també ==
 
 
 
* [[Estenografia]]
 
* [[Taquigrafia]]
 
* [[Ploma estilogràfica]]
 
 
 
== Referències ==
 
* Diccionario biográfico del Trienio Liberal, Madrid: El Museo Universal, 1991, p. 410
 
* Ezquerra del Bayo, Joaquín, Retratos de la familia Téllez-Girón, nouenos duques de Osuna, Madrid, Blass, S. A. Tipográfica, 1934
 
* «Shorthand», en la Encyclopædia Britannica, edición de [[1911]] (en [[anglés]])
 
 
 
== Bibliografia ==
 
 
 
* Andioc, René . «El Dos de Mayo de Martí», en ADE (Asociación de Directores de Escena de España), número 120, abril–junio de 2008
 
* Barrena, Clemente, Matilla, José Manuel y Villena, Elvira, Fernando Selma, el grabado al servicio de la cultura ilustrada, Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, 1993, ISBN 84-766-4388-8, p. 138
 
* Idiáquez, Florencia . «Francisco de Paula Martí Mora», en ADE-Teatro, número 120, abril–junio de 2008
 
* Faulmann, Karl, Geschichte und Litteratur der Stenographie, Wien: A. Pichlers Wittwe & Sohn, 1895 (OCLC 38709830)
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 54: Llínea 22:
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
 
[[Categoria:Escritors valencians]]
[[Categoria:Sigle XVIII]]
 
[[Categoria:Sigle XIX]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: