Edició de «Esquerra Valenciana»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Logotipo de Esquerra Valenciana.svg|thumb|200px|Cartell de la Guerra Civil d''''Esquerra Valenciana''', en la [[Senyera estrelada]] valenciana roja ben destacada, obra del pintor valencià '''Dubon''']]
+
'''Esquerra Valenciana''' fon un partit [[Comunitat Valenciana|valencià]] d'esquerres, que propugnava l'independència de la Nacio Valenciana. Ad ell pertanygueren personages històrics com [[Vicent Marco i Miranda]], [[Gaetà Huguet i Segarra]] o [[Manuel Sanchis Guarner]].
  
[[Archiu:Evalf.jpg|thumb|250px|Cartell Esquerra Valenciana]]
+
Fon fundada el [[26 de juliol]] de [[1934]] per una escissió del [[Partit d'Unió Republicana Autonomista]] (PURA), a causa de discrepàncies d'estratègia política. La nova organisació assumix una ''confederació en les nacions germanes de llengua catalana'', cosa que comportà en [[1935]] un procés de convergència en [[Esquerra Republicana del País Valencià]] (ERPV), partit promogut per [[Esquerra Republicana de Catalunya]] en [[1933]] en [[Castelló de la Plana]]. Este procés conclogué en l'integració en EV del sector més nacionaliste d'ERPV, encapçalat per l'històric dirigent [[Gaietà Huguet i Segarra]].
  
'''Esquerra Valenciana''' fon un partit històric [[Comunitat Valenciana|valencià]] d'esquerres, que propugnava l'independència de la [[Nació Valenciana]]. Ad ell pertanygueren personages històrics com [[Vicent Marco i Miranda]], [[Gayetà Huguet i Segarra]] o [[Manuel Sanchis Guarner]].
+
En les eleccions generals de l'any [[1936]] es presentà en la coalició del [[Front d'Esquerres]], del qual [[Vicent Marco i Miranda|Vicent Marco]] obtinguè l'acta de diputat, i s'integrà en el grup parlamentari d<nowiki>'</nowiki>''Esquerra Catalana'', amb els diputats d'[[ERC]]. No obstant açò, la [[guerra civil espanyola]] truncà diversos projectes polítics en què participava EV, el més important dels quals era un projecte d'estatut d'autonomia valencià, amb el nom oficial de [[País Valencià]]. Durant aquest període bèl·lic, EV arriba al seu màxim creixement i a la seua major implantació, comptant-se ja amb més de 10.000 afiliats en [[1937]], i un nombre significatiu de col·lectius a les comarques pertanyents a les demarcacions provincials de València i Castelló, i s'havien establert contactes amb les [[Comarques del Sud del País Valencià|comarques del sud]].
  
== Història ==
+
Després d'un llarg període d'inactivitat, EV va ser recuperada com eina política en abril de [[1998]] per un grup d'ex-militants d'[[Unitat del Poble Valencià]], partit que es va convertir en el [[Bloc Nacionalista Valencià]] (BNV), tenint en consideració part del sentit de la vella organització i engegant un projecte adequat als temps actuals. Així, l'EV refundada es defineix com un partit de l'esquerra nacional, republicana i transformadora al País Valencià; que lluita per la sobirania política dels valencians; i defensa, a partir d'aquesta sobirania, la lliure Confederació del [[País Valencià]] amb [[Catalunya]] i les [[Illes Balears|Illes]].
  
Esquerra Valenciana fon fundada el [[26 de juliol]] de l'any [[1934]] per una escissió del [[blasquiste]], [[Partit d'Unió Republicana Autonomista]] (PURA), a causa de discrepàncies d'estratègia política.
+
Es presentà a les eleccions autonòmiques de l'any [[2003]] en la colició electoral de l'[[Esquerra Unida - L'Entesa|Entesa]], juntament amb [[Esquerra Unida del País Valencià]], i [[Els Verds del País Valencià|Els Verds]]. Tot i que l'Entesa aconseguí 6 diputats, EV no  tragué cap diputat. En les eleccions europees de [[2004]] es presentà dins la llista d'[[Aralar]], sense obtenir representació.
  
En les eleccions generals de l'any [[1936]] es presentà en la coalició del [[Front d'Esquerres]], del qual [[Vicent Marco i Miranda|Vicent Marco]] obtingué l'acta de diputat. No obstant açò, la [[guerra civil espanyola]] truncà diversos proyectes polítics en que participava Esquerra Valenciana, el més important dels quals era un proyecte d'estatut d'autonomia valencià en el nom de "Anteproyecte d'Estatut d'Autonomia de la Regió Valenciana" ([[1937]]), homologant aixina el territori valencià en el restant de nacionalitats històriques d'Espanya.  
+
L'any [[2007]], tercer centenari de la Desfeta d'Almansa, Esquerra Valenciana s'integrà dins del [[Bloc Nacionalista Valencià]].
  
Durant este periodo bèlic, Esquerra Valenciana arriba al seu màxim creiximent i a la seua major implantació, contant ya en més de 10.000 afiliats en [[1937]], i un número significatiu de colectius en les comarques pertanyents a les demarcacions provincials de Valéncia i Castelló, i s'havien establit contactes en les comarques del Sur de l'actual [[Comunitat Valenciana]].
+
== Vegeu també ==
 
+
* [[Estrelada]]
==Refundació catalanista en 1998 ==
 
 
 
Esquerra Valenciana fon recuperada com a arma política en abril de [[1998]] per un grup d'ex-militants d'[[Unitat del Poble Valencià]] (UPV), partit que es va convertir en el [[Bloc Nacionalista Valencià]] (BNV), encara que l'ideari de l'històrica Esquerra Valenciana tenia poc que vore en les clares tendències [[Pancatalanisme|pancatalanistes]] d'este nou partit. En una curiosa contradicció, esta refundació de l'any 1998 utilisava en la seua propaganda el famós cartell de Dubon de l'original Esquerra Valenciana, pero en el seu logotip oficial li llevava el blau, quedant-se en una [[quatribarrada]] catalana.
 
 
 
L'Esquerra Valenciana refundada de 1998 es definia com un partit de l'esquerra nacional, republicana i transformadora del País Valencià; que lluita per la sobirania política dels valencians; i defén, a partir d'esta sobirania, la lliure Confederació del [[País Valencià]] en [[Catalunya]] i les [[Illes Balears|Illes]], es dir, els [[Països Catalans]].
 
 
 
Es presentà a les eleccions autonòmiques de l'any [[2003]] en la coalició electoral de l'[[Esquerra Unida - L'Entesa|Entesa]], juntament en [[Esquerra Unida del País Valencià]], i [[Els Verds del País Valencià|Els Verds]]. Encara que l'Entesa conseguí 6 diputats, EV no  tragué cap diputat. En les eleccions europees de [[2004]] es presentà dins la llista d'[[Aralar]], sense obtindre cap representació.
 
 
 
En l'any [[2007]], Esquerra Valenciana s'integrà dins del [[Bloc Nacionalista Valencià]].
 
 
 
== Vore també ==
 
 
 
* [[Estrelada valenciana]]
 
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
{{commonscat}}
+
* [http://www.esquerra-valenciana.org/ Lloc web d'Esquerra Valenciana]
*[http://es.wikisource.org/wiki/Anteproyecto_de_Estatuto_de_Autonom%C3%ADa_de_la_Regi%C3%B3n_Valenciana_(1937) Anteproyecte d'Estatut d'Autonomia de la Regió Valenciana" (1937)]
 
  
[[Categoria:Partits polítics de la Comunitat Valenciana]]
+
[[Categoria:Partits polítics d'esquerres del País Valencià]]
 +
[[Categoria:Partits polítics nacionalistes del País Valencià]]

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: