Edició de «Espai Schengen»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
 
L''''espai Schengen''', '''espai de Schengen''' o '''zona Schengen​''' és l'àrea que comprén a 26 països europeus que han abolit els controls fronteriços en les fronteres comunes, també conegudes com a fronteres internes. L'espai es va crear en l'any [[1985]] per l'[[Acort de Schengen]] i va començar a funcionar en [[1995]] per a suprimir les fronteres comunes entre els països integrants i establir controls comuns en les exteriors d'eixos països. En la pràctica, l'espai Schengen funciona en térmens migratoris com un sol país, en una política comuna de visats.
 
L''''espai Schengen''', '''espai de Schengen''' o '''zona Schengen​''' és l'àrea que comprén a 26 països europeus que han abolit els controls fronteriços en les fronteres comunes, també conegudes com a fronteres internes. L'espai es va crear en l'any [[1985]] per l'[[Acort de Schengen]] i va començar a funcionar en [[1995]] per a suprimir les fronteres comunes entre els països integrants i establir controls comuns en les exteriors d'eixos països. En la pràctica, l'espai Schengen funciona en térmens migratoris com un sol país, en una política comuna de visats.
  
No n'hi ha que confondre l'espai Schengen en l'[[Unió Europea]] (UE), ya que hi ha Estats membres de la UE que no formen part de l'espai Schengen, mentres hi ha atres països que estan integrats en l'espai Schengen i no pertanyen a la UE. Vintidós dels vintisset estats membres de l'Unió Europea (UE) participen en l'espai Schengen. Dels cinc membres de la UE que no formen part de l'espai Schengen, quatre —[[Bulgària]], [[Croàcia]], [[Chipre]] i [[Romania]]— tenen l'obligació llegal i desigen unir-se a la zona, mentres que [[Irlanda]] manté una opció d'exclusió. Els quatre estats membres de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) —[[Islàndia]], [[Liechtenstein]], [[Noruega]] i [[Suïssa]]— han firmat l'Acort de Schengen integrant-se en l'espai, a pesar de que no pertanyen a la UE. Ademés, tres microestats europeus —[[Mónaco]], [[San Marino]] i la [[Ciutat del Vaticà]]— mantenen acorts de control de fronteres en països de la UE, formant part de fet de l'espai Schengen.  
+
No n'hi ha que confondre l'espai Schengen en l'[[Unió Europea]] (UE), ya que hi ha Estats membres de la UE que no formen part de l'espai Schengen, mentres hi ha atres països que estan integrats en l'espai Schengen i no pertanyen a la UE. Vintidós dels vintisset estats membres de l'Unió Europea (UE) participen en l'espai Schengen. Dels cinc membres de la UE que no formen part de l'espai Schengen, quatre —[[Bulgària]], [[Croàcia]], [[Chipre]] i [[Romania]]— tenen l'obligació llegal i desigen unir-se a la zona, mentres que [[Irlanda]] manté una opció d'exclusió. Els quatre estats membres de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) —[[Islàndia]], [[Liechtenstein]], [[Noruega]] i [[Suïssa]]— han firmat l'Acort de Schengen integrant-se en l'espai, a pesar de que no pertanyen a la UE. Ademés, tres microestats europeus —[[Mónaco]], [[Sant Marino]] i la [[Ciutat del Vaticà]]— mantenen acorts de control de fronteres en països de la UE, formant part de fet de l'espai Schengen.  
  
La llibertat de circulació entre països de l'espai Schengen, pot suspendre's transitòriament en circumstàncies excepcionals,​ lo que ya ha succeït en vàries ocasions.​ Actualment, com a resultat de la crisis migratòria en curs i els atentats terroristes en [[París]], una série de països han tornat a introduir temporalment els controls en totes o algunes de les seues fronteres en atres Estats Schengen. Al [[16 de febrer]] de [[2016]], [[Àustria]], [[Dinamarca]], [[França]], [[Alemanya]], [[Noruega]] i [[Suècia]] han impost controls en totes o algunes de les seues fronteres en atres Estats Schengen.
+
La llibertat de circulació entre països de l'espai Schengen, pot suspendre's transitòriament en circumstàncies excepcionals,​ lo que ya ha succeït en vàries ocasions.​ Actualment, com a resultat de la crisis migratòria en curs i els atentats terroristes en [[París]], una série de països han tornat a introduir temporalment els controls en totes o algunes de les seues fronteres en atres Estats Schengen. Al [[16 de febrer]] de [[2016]], [[Àustria]], [[Dinamarca]], [[França]], [[Alemània]], [[Noruega]] i [[Suècia]] han impost controls en totes o algunes de les seues fronteres en atres Estats Schengen.
  
 
== Història ==
 
== Història ==
Llínea 15: Llínea 15:
 
== Països integrants ==
 
== Països integrants ==
  
L'espai Schengen està format actualment per 26 estats, entre ells quatre que no són membres de l'Unió Europea (UE). Dos dels membres no pertanyents a la UE, Islàndia i Noruega, són part de l'Unió Nòrdica de Passaports i estan classificats oficialment com a "estats associats en les activitats de Schengen de la UE".​ A Suïssa se li va permetre participar posteriorment de la mateixa manera en l'any [[2008]]. Liechtenstein es va adherir a l'Espai Schengen el [[19 de decembre]] de [[2011]]. De fet, l'espai Schengen inclou també tres microestats europeus —Mónaco, San Marino i Ciutat del Vaticà— que mantenen les fronteres obertes o semiobertes en atres països membres de Schengen. Un membre de la UE —Irlanda—, aixina com el Regne Unit quan era membre de la UE, varen negociar clàusules d'exenció de Schengen i varen continuar operant els controls sistemàtics de l'àrea de fronteres comunes en atres estats membres de la UE. Irlanda contínua en l'exenció despuix de l'eixida del Regne Unit de la UE.
+
L'espai Schengen està format actualment per 26 estats, entre ells quatre que no són membres de l'Unió Europea (UE). Dos dels membres no pertanyents a la UE, Islàndia i Noruega, són part de l'Unió Nòrdica de Passaports i estan classificats oficialment com a "estats associats en les activitats de Schengen de la UE".​ A Suïssa se li va permetre participar posteriorment de la mateixa manera en l'any [[2008]]. Liechtenstein es va adherir a l'Espai Schengen el [[19 de decembre]] de [[2011]]. De fet, l'espai Schengen inclou també tres microestats europeus —Mónaco, Sant Marino i Ciutat del Vaticà— que mantenen les fronteres obertes o semiobertes en atres paisos membres de Schengen. Un membre de la UE —Irlanda—, aixina com el Regne Unit quan era membre de la UE, varen negociar clàusules d'exenció de Schengen i varen continuar operant els controls sistemàtics de l'àrea de fronteres comunes en atres estats membres de la UE. Irlanda contínua en l'exenció despuix de l'eixida del Regne Unit de la UE.
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!