Edició de «Consell de Ministres d'Espanya»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
[[File:Consejo de Ministros extraordinario 15feb19 01.jpg|thumb|Consell de Ministres]]
+
{{En desenroll}}
El '''[[Consell de Ministres]] d'[[Espanya]], '''  és un orgue colegiat polític [[Constitució espanyola de 1978|constitucional]] format pel [[President del Govern d'Espanya|president del Govern]], els [[vicepresident]]s, si n'hi ha, els [[ministre]]s i els demés membres que establixca la [[llei]], com en alguns casos els [[secretari d'Estat (Administració Pública d'Espanya)|secretaris d'Estat]]. Habitualment es reunix els [[divendres]] en el [[Palau de la Moncloa]], en [[Madrit]], encara que, en caràcter excepcional, pot celebrar-se en qualsevol atra ciutat espanyola. També en caràcter excepcional pot ser presidit pel [[rei d'Espanya]], a petició del [[president del Govern]], en el seu cas el Consell informa al Rei sobre els assunts d'Estat, d'acort en lo dispost en l'artícul 62 de la Constitució.
 
  
La convocatòria i la presidència del Consell de Ministres correspon al president del Govern, actuant com a secretari el [[Ministeri de la Presidència d'Espanya|Ministre de la Presidència]]. Les seues reunions, de les que se alçarà acta, podran tindre caràcter decisori. En les actes figuraran, exclusivament, les circumstàncies relatives al temps i lloc de la seua celebració, la relació d'assistents, els acorts adoptats i els informes presentats.
+
El '''[[Consell de Ministres]]''' de '''[[Espanya]] ''' és un orgue colegiat polític [[Constitució espanyola de 1978|constitucional]] format pel [[President del Govern d'Espanya|president del Govern]], els [[vicepresident]]s, si n'hi ha, els [[ministre]]s i els demés membres que establixca la [[llei]], com en alguns casos els [[secretari d'Estat (Administració Pública d'Espanya)|secretaris d'Estat]]. Habitualment es reunix els [[divendres]] en el [[Palau de la Moncloa]], en [[Madrit]], encara que, en caràcter excepcional, pot celebrar-se en qualsevol atra ciutat espanyola. També en caràcter excepcional pot ser presidit pel [[rei d'Espanya]], a petició del [[president del Govern]], en el seu cas el Consell informa al Rei sobre els assunts d'Estat, d'acort en lo dispost en l'artícul 62 de la Constitució.
 +
 
 +
La convocatòria i la presidència del Consell de Ministres correspon al president del Govern, actuant com a secretari el [[Ministeri de la Presidència d'Espanya|Ministre de la Presidència]]. Les seues reunions, de les que s'@levantar, podran tindre caràcter decisori. En les actes figuraran, exclusivament, les circumstàncies relatives al temps i lloc de la seua celebració, la relació d'assistents, els acorts adoptats i els informes presentats.
  
 
Sobre el règim de funcionament, a les reunions del Consell de Ministres podran assistir els Secretaris d'Estat quan siguen convocats. Les #delliberació del Consell seran secretes.
 
Sobre el règim de funcionament, a les reunions del Consell de Ministres podran assistir els Secretaris d'Estat quan siguen convocats. Les #delliberació del Consell seran secretes.
Llínea 9: Llínea 10:
  
  
El seu orige històric es troba en les reunions periòdiques en el Rei dels seus [[Secretaris d'Estat i del Despaig]] durant el [[sigle XVIII]]. Un orige anterior se li pot trobar en el [[Consell de Castella]], en el seu periodo d'influència en tot el regne. Va ser creat com a orgue colegiat per mig de Real decret del 19 de novembre de 1823, pel que ordena S. M., per a l'encert en les seues #delliberació, la formació d'un Consell que es denominarà "de Ministres", sent estos els Secretaris d'Estat i del Despaig. En l'actualitat, es rig per l'artícul 97 de la [[Constitució espanyola de 1978]].
+
El seu orige històric es troba en les reunions periòdiques en el Rei dels seus [[Secretaris d'Estat i del Despaig]] durant el sigle XVIII. Un orige anterior se li pot trobar en el [[Consell de Castella]], en el seu periodo d'influència en tot el regne. Va ser creat com a orgue colegiat per mig de Real decret del 19 de novembre de 1823, per el que ordena S. M., per a l'encert en les seues #delliberació, la formació d'un Consell que es denominarà "de Ministres", sent estos els Secretaris d'Estat i del Despaig. En l'actualitat, es rig per l'artícul 97 de la [[Constitució espanyola de 1978]].
  
 
Eixercix la funció eixecutiva i ostenta potestat reglamentària:
 
Eixercix la funció eixecutiva i ostenta potestat reglamentària:
Llínea 18: Llínea 19:
 
* Elabora els proyectes de planificació (Presuposts Generals de l'Estat).
 
* Elabora els proyectes de planificació (Presuposts Generals de l'Estat).
  
De la mateixa manera que succeïx en casi tots els demés països, en Espanya el Govern és l'orgue predominant de l'Estat, pero açò no implica que no estiga somés a cap tipo de control. De fet el Govern, segons establix l'artícul 108 de la Constitució, deu respondre solidàriament en la seua gestió política davant el Congrés dels Diputats.
+
De la mateixa manera que succeïx en casi tots els demés paisos, en Espanya el Govern és l'orgue predominant de l'Estat, pero açò no implica que no estiga somés a cap tipo de control. De fet el Govern, segons establix l'artícul 108 de la Constitució, deu respondre solidàriament en la seua gestió política davant el Congrés dels Diputats.
 +
 
 +
 
  
 
== Vore també ==
 
== Vore també ==

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!

Plantilla usada en esta pàgina: