Edició de «Ateneu Cultural de Castelló»

Anar a la navegació Anar a la busca

Advertencia: No has iniciat sessió. La teua direcció IP serà visible públicament si realises qualsevol edició. Si inicies sessió o crees un conte, les teues edicions s'atribuiran al teu nom d'usuari, junt en atres beneficis.

Pot desfer-se la modificació. Per favor, revisa la comparació més avall per a assegurar-te que es lo que vols fer; llavors deixa els canvis per a la finalisació de la desfeta de l'edició.

Revisió actual El teu text
Llínea 1: Llínea 1:
L''''Ateneu Cultural de Castelló''' és una institució cultural [[Comunitat Valenciana|valenciana]] creada en l'any [[1925]].  
+
L''''Ateneu Cultural de Castelló''' és una institució cultural [[Comunitat Valenciana|valenciana]] creada l'any [[1925]].  
  
 
== Història ==
 
== Història ==
  
L'Ateneu es fundà cinc anys despuix d'haver-se creat en la ciutat de [[Castelló]] la [[Societat Castellonenca de Cultura]] (SCC). Els seus objectius foren donar a conéixer la [[Lliteratura]], les Ciències i les [[Belles Arts]] i el desig de ser un lloc de reunió i bona convivència, crear un ambient lliberal en el que no predominaren idees religioses i les tendències polítiques foren variades.
+
L'Ateneu es fundà cinc anys despuix d'haver-se creat en la ciutat de [[Castelló]] la [[Societat Castellonenca de Cultura]] (SCC). Els seus objectius foren donar a conéixer la [[Lliteratura]], les Ciències i les [[Belles Arts]] i el desig d ser un lloc de reunió i bona convivència, crear un ambient lliberal en el que no predominaren idees religioses i les tendències polítiques foren variades.
  
 
En un primer moment es varen formar  tres seccions: Lliteratura, Comerç i Arts Plàstiques i els primers convidats d'honor foren [[Ramiro de Maeztu]] i [[Azorín]].
 
En un primer moment es varen formar  tres seccions: Lliteratura, Comerç i Arts Plàstiques i els primers convidats d'honor foren [[Ramiro de Maeztu]] i [[Azorín]].
  
En l'any [[1927]] es va fer un Acte d'Homenage al polític valencianiste [[Gaeta Huguet i Breva|Gaetà Huguet]], en el que intervingueren [[Lluís Revest]], [[Ricardo Carreras]] i [[Salvador Guinot Vilar|Salvador Guinot]], pero deuen considerar-se fundadors Juan Carbó, Manuel Sales, Vicente Gea, [[Ángel Sánchez Gozalbo|Sánchez Gozalbo]], [[Vicent Sos Baynat|Sos Baynat]] i Fernando Puig,  junt en el que fon el primer President de l'Ateneu de Castelló, José de la Torre Rebullida.
+
En l'any [[1927]] es va fer un Acte d'Homenage al polític valencianiste [[Gaetà Huguet i Breva|Gaetà Huguet]], en el que intervingueren [[Lluís Revest]], [[Ricardo Carreras]] i [[Salvador Guinot]], pero deuen considerar-se fundadors Juan Carbó, Manuel Sales, Vicente Gea, [[Sánchez Gozalbo]], [[Sos Baynat]] i Fernando Puig,  junt en el que fon el primer President de l'Ateneu de Castelló, José de la Torre Rebullida.
  
Gaetà Huguet, va ser soci fundador de l'Ateneu Cultural de Castelló, instituint els primers cursets de [[valencià]].
+
En aquell Ateneu fundacional es varen crear també Escoles d'aprenentage, classes de Contabilitat, Dibuix, Idiomes (classes de valencià), Activitats especials , ademés de les que hui perduren: Conferències , Viages culturals , Concerts Musicals, Exposicions de Pintura, etc. En l'any [[1931]] es varen iniciar unes relacions molt estretes entre l'Ateneu i el Govern de la [[II República espanyola|República]], facilitant activitats  culturals per a la classe obrera, pero tot va quedar desfet en [[1936]] en iniciar-se la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]].  
  
En aquell Ateneu fundacional es varen crear també Escoles d'aprenentage, classes de Contabilitat, Dibuix, Idiomes (classes de valencià), Activitats especials , ademés de les que hui perduren: Conferències , Viages culturals , Concerts Musicals, Exposicions de Pintura, etc. En l'any [[1931]] es varen iniciar unes relacions molt estretes entre l'Ateneu  i el Govern de la [[II República Espanyola|República]], facilitant activitats  culturals per a la classe obrera, pero tot va quedar desfet en [[1936]] en iniciar-se la [[Guerra Civil espanyola|Guerra Civil]].
+
No resorgix fins a [[1965]], en el que s'inaugura la segona etapa.  Estos quaranta anys són descrits en detall  per l'ex President (ya fallit) Ramón Godes, en el seu artícul titulat: ''L'Ateneu de Castelló des de la Dictadura a la República''.
 
 
No resorgix fins a l'any [[1965]], en el que s'inaugura la segona etapa.  Estos quaranta anys són descrits en detall  per l'ex President (ya fallit) Ramón Godes, en el seu artícul titulat: ''L'Ateneu de Castelló des de la Dictadura a la República''.
 
  
 
En l'actualitat seguixen les exposicions, els viages culturals, els concerts i les conferències. El saló d'actes cada volta està més ple de públic, l'Ateneu de Castelló es troba en un bon moment, en uns 650 socis de número i una Junta Directiva en membres molt actius.
 
En l'actualitat seguixen les exposicions, els viages culturals, els concerts i les conferències. El saló d'actes cada volta està més ple de públic, l'Ateneu de Castelló es troba en un bon moment, en uns 650 socis de número i una Junta Directiva en membres molt actius.
 
== Lloc ==
 
 
La sèu de l'Ateneu de Castelló està situada en la Casa de la Cultura o Centre Municipal de Cultura, en el carrer d'Antonio Maura, edifici que perteneix a l'[[Ajuntament de Castelló]].
 
 
== Referències ==
 
 
* [http://www.ateneocastellon.es/historia Ateneu de Castelló - Història]
 
 
[[Categoria:Associacions de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Castelló de la Plana]]
 

Per a editar esta pàgina, per favor respon a la pregunta que apareix més avall (més informació):

Cancelar Ajuda d'edició (s'obri en una finestra nova)


Advertència sobre drets d'autor

Totes les contribucions a Proyecte se publiquen baix la Llicència de documentació lliure GNU. Al contribuir, acceptes que atres persones distribuïxquen i modifiquen lliurement les teues aportacions. Si això no és lo que desiges, no poses les teues contribucions ací.

Ademés, al publicar el teu treball nos assegures que estàs llegalment autorisat a dispondre d'eixe text, ya siga perque eres el titular dels drets d'autor o per haver-lo obtingut d'una font baix una llicència compatible o en el domini públic. Recorda que l'immensa majoria del contingut disponible en internet no complix estos requisits; llig Proyecte:Drets d'autor per a més detalls.

¡No utilises sense permís escrits en drets d'autor!