Institut Ramon Llull

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Revisió de 14:55 18 abr 2019 per Jose2 (Discussió | contribucions)
(dif) ← Revisió anterior | Revisió actual (dif) | Revisió següent → (dif)
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Institut Ramon Llull (IRL) és una institució catalanista depenent de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Barcelona i del Govern Balear en l'objectiu de promoure la proyecció exterior de la llengua i la cultura catalanes. Té el seu nom en honor a Ramon Llull filòsof i escritor mallorquí dels sigles XIII-XIV. Des d'octubre de l'any 2018 la directora de l'Institut és Iolanda Batallé.

El IRL és un dels integrants, junt en el Govern d'Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals, la ciutat d'Alguer i la Ret de Ciutats Valencianes, de la Fundació Ramon Llull, de sèu en Andorra.

Història

L'Institut fon creat per la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, per mig de la firma d'un conveni el 5 d'abril de 2002. La creació de l'Institut va ocórrer en un moment polític en el que governaven Convergència i Unió (CiU) en Catalunya i un govern plural d'esquerres en les Balears format pel PSOE-PSIB, PSM, EUIB, Els Verds i UM). No obstant, en les eleccions autonòmiques del 25 de maig de l'any 2003, el PP tornà al govern de la comunitat balear i les relacions entre abdós patrons de l'institut es varen anar deteriorant, fins que finalment el govern balear decidí separar-se de l'institut (el 25 de juny de 2004). El 26 d'abril de 2005, ya en el govern català com a únic responsable de l'institut, i en els mateixos objectius, es varen aprovar uns nous estatuts. En el nou canvi d'administració en Balears, en decembre de l'any 2008, l'Institut va tornar a tindre com a integrants a les administracions autonòmiques de Catalunya i les Balears.

Activitats

L'Institut Ramon Llull desenrolla una política de colaboració en diverses institucions culturals, entre elles l'Institut Cervantes, per a promoure internacionalment la llengua i cultura catalanes.

Enllaços externs