Grau de Castelló

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

El barri del Grau de Castelló és el barri mariner o districte marítim de Castelló de la Plana, en la Comunitat Valenciana. Es troba a quasi 4 Km. de la ciutat de Castelló i llimita al nort en Benicàssim i al sur en Almassora. Els seus habitants se nomenen "grauers". El Grau conta en una població de 16.026 habitants segons el INE de l'any 2013.

Encara que el Grau de Castelló mai ha tengut entitat pròpia existix una consciència de poble propi diferenciat de Castelló. Aixina puix els seus habitants quan es dirigixen al centre de la Ciutat ho expressen dient: "Me'n vaig a Castelló" i el tinent d'alcalde és popularment conegut com a "l'alcalde".

Origens

L'aparició de ruïnes procedents de l'etapa íbera i romana constaten la creença de que la zona del Grau conta en més de 2.000 anys de tradició de comerç portuari. Ademés, durant els anys d'ocupació musulmana d'estes terres hi hagué comerç, ya que el rei Jaume I ordenà construir l'anomenat "Camí Vell de la Mar" per a unir la ciutat de Castelló en la zona del barri del Grau a on s'han trobat recentment unes ruïnes romanes i íberes.

L'activitat comercial des de llavors no ha fet res més que créixer. Els primers peixcadors que es conixen daten de l'any 1398 i estaven domiciliats en la parròquia de Sant Tomàs, en el carrer Escultor Viciano de Castelló. El primer cens del Grau com a barri independent data de l'any 1865 en 428 veïns.

Administració

El Grau conta en una tinença d'alcaldia de l'Ajuntament de Castelló.

Llocs d'interés

Festes

  • Febrer: Carnestoltes
  • Juny: Festes de Sant Pere, patró del poble (29 de juny)
  • Juliol: Festes de la Mare de Deu del Carme (16 de juliol)

Indústria

En el Grau de Castelló també n'hi ha una refineria de petròleu i una central termoelèctrica de cicle combinat, la Central tèrmica de Castelló, situats en el polígon d'El Serrallo.


Personages grauers ilustres

  • Carlos Latre, artiste polifacètic que intervé en programes de TV.
  • Pablo Herrera Allepuz, deportiste, jugador de voleibol del C.V. L'Illa Grau. Medalla d'argent olímpic en Atenes 2004. Nominat Rei de la Plaja per la Confederació Europea de Voleibol en l'any 2004.

Enllaços externs