Valencia Nova

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Ir a la navegación Ir a la búsqueda
Valéncia Nova (1907)

Valencia Nova (o Valéncia Nova) fon una associació cultural i política valencianista fundada en la ciutat de Valéncia en l'any 1904 per una escissió d'algunes persones de l'entitat cultural i decana Lo Rat Penat.

Objectius[editar]

Valencia Nova tingué la pretensió de reprendre la llínea valencianista iniciada pel fundador de Lo Rat Penat, Constantí Llombart, i superar les concepcions estètiques i culturals. Tots els membres de Valencia Nova tractaren de reprendre la llínea valencianista iniciada per Constantí Llombart front a la llínea estetica i contemplativa de Lo Rat Penat de Llorente.

Fundadors[editar]

Els fundadors de Valencia Nova foren Josep Maria Puig i Torralva, Faustí Barberà i Martí, Francesc Badenes i Dalmau, R. Andrés i Cabrelles, Eduart Boix, Isidre Torres i Francesc Costell.

Els seus membres eren majoritàriament chicotets burguesos, menestrals i estudiants, i la seua concepció dels problemes valencians es movia entre el regionalisme i el nacionalisme.

L'entitat editava un diari titulat pel mateix nom, Valencia Nova.

Presidents[editar]

Foren presidents de Valencia Nova:

Membres[editar]

Foren membres de Valencia Nova, entre atres:

  • Carles Guastavino
  • A. Mateu i Ferrer
  • Lluís Mora
  • Carles Günter
  • Rossent Gumiel i Enguix
  • Josep Arnal
  • Enric Pertegás.

Adhesions[editar]

Valencia Nova es va adherir al Primer Congrés de la Llengua Catalana, celebrat el 20 d'octubre de l'any 1906, a on va fer una crida a l'unitat de les llengües valenciana i catalana. També organisà la Primera Assamblea Regionalista Valenciana en l'any 1907. Eixe mateix any modificà el seu nom pel de Centre Regionalista Valencià, per tal d'intervindre en la política valenciana. És una de les primeres associacions de l'història del valencianisme polític.