Organisació per a la Lliberació de Palestina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Organisació per a la Lliberació de Palestina
منظمة التحرير الفلسطينية
Munaẓẓamat at-Taḥrīr al-Filasṭīniyyah
Plo emblem.png
President
Líder Mahmud Abbas
Portaveu
Fundació
Dissolució (en cas de dissolució)
Sèu
Ideologia política Nacionalisme palestí
Afiliació internacional
Partits que la componen (en cas de coalició electoral)
Web


L'Organisació per a la Lliberació de Palestina (OLP) és una coalició de moviments polítics i paramilitars creada pel Consell Nacional Palestí en Jerusalem Est en maig de l'any 1964 baix els auspicis de la Lliga Àrap,[1][2] i considerada per esta des d'octubre de 1974, com la "única representant llegítima del poble palestí". [3] Aquell mateix any, l'Assamblea General de la ONU va reconéixer a la OLP com a representant del poble palestí, otorgant-li la condició d'observadora. [4]

El seu primer objectiu declarat era la destrucció del Estat d'Israel per mig de la "lluita armada" i inicialment era controlada pel govern egipcíac. La carta orgànica original de la OLP cridava obertament a l'aniquilació d'Israel, aixina com la tornada dels refugiats palestins que varen fugir o varen ser expulsats d'Israel durant la guerra àrap-israelí de 1948, i l'autodeterminació dels àraps palestins, que en eixe moment es trobaven baix l'ocupació jordana i egipcíaca dels territoris de Cisjordània i la Franja de Gaza respectivament. En dita carta la creació d'un Estat palestí no era mencionada, encara que posteriormentPlantilla:¿Quàn? la OLP va adoptar l'idea de fundar un Estat independent per als palestins des del Riu Jordà fins al Mar Mediterrànea.cita requerida.[5]

Més recentment,Plantilla:¿Quàn? la OLP va adoptar la solució de dos Estats, en Israel i un Estat palestí vivint en pau, encara que alguns líders palestins de l'agrupació, incloent a Yasir Arafat i Faisal Husseinicita requerida, seguiren declarantPlantilla:¿Quàn? que el seu objectiu continuara sent la "lliberació" de tota Palestina.

  • Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Organización para la Liberació de Palestina de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.
  • Plantilla:Cita publicación
  • [1] (en inglés), Institute for Palestine Studies & International Development Research Centre. ISBN 978-0-88728-313-0.
  • Madiha Rashid al Madfai, Jordan, the United States and the Middle East Peace Process, 1964-1991, Cambridge Middle East Library, Cambridge University Pess (1993). ISBN 0-521-41523-3. p. 21:"On 28 October 1974, the seventh Arab summit conference held in Rabat designated the PLO as the sole legitimate representative of the Palestinian people and reaffirmed their right to establish an independent state"
  • Plantilla:Wayback , Naciones Unidas, 2003. Consultado el 27/03/2014.
  • The PNC Program of 1974, June 8, 1974. On the site of MidEastWeb for Coexistence R.A. - Middle East Resources. Page includes commentary. Accessed 5 December 2006.