Mamut

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mamut

Els mamuts (Mammuthus, probablement "excavador", de l'antic rus маммот) és un gènero de proboscidis primitius que es caracterisaven pels seus llarcs ullals corbats i, en les espècies septentrionals, per un espés pelage. Aparegueren al Pliocè, fa uns 4,8 milions d'anys, en la zona d'Àfrica que actualment és el desert del Sàhara, i s'estengueren a gran part d'Euràsia. Travessaren l'estret de Bering, colonisant Amèrica del Nort i arribant cap el sur fins l'actual zona de Mèxic. S'extinguiren fa a soles 3.600 anys.[1]

Es discutix quina fon la causa de l'extinció dels mamuts, encara que lo més provable és que desaparegueren a causa d'una combinació de diversos factors.

Nom[editar]

El nom rus dels mamuts, del qual deriva el seu nom en atres llengües, és мамонт. мамонт deriva de l'antic rus маммот, i este a la vegada és provablement un derivat de la llengua vogul. Els manses es referien als mamuts com a "talps de terra" o "excavadors", car es pensaven que eren criatures vivents que vivien en túnels subterràneus i que morien si els tocava la llum del Sol. Segons els manses, esta era la raó per la qual mai no es trobaven mamuts en vida.

Referències[editar]