Arkano

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Arkano, Guillermo Rodríguez Godínez
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Cantant i escritor
Naiximent: 23 de març de 1994
Lloc de naiximent: Alacant, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Guillermo Rodríguez Godínez, més conegut en el món del rap com Arkano (Alacant, 23 de març de 1994), és un raper valencià.

Arkano està reconegut per ser un dels millors rapers d'Espanya en la categoria de freestyle (estil lliure) i per ser la persona en menor edat que ha guanyat una final nacional de la batalla dels galls en l'any 2009, en tan sols 15 anys. Des d'octubre de 2018 és, ademés, presentador del programa Ritmos urbanos (Ritmes urbans) en La 2 de TVE. És considerat un dels majors exponents en freestyle de parla-hispana de l'història, junt en Aczino i Chuty (entre uns atres).

Biografia[editar]

Naixcut en l'emblemàtic edifici alacantí de "la Colmena", en el barri de Sant Blai,​ va començar a donar els seus primers passos en el rap en esta ciutat. En tan sol sèt anys, va descobrir el món del hip hop gràcies a la seua germana, escoltant grups com ZNP, Violadores del Verso, i artistes com Nach i El Chojin. La primera «batalla» —enfrontament entre rapers— en la que es va donar a conéixer va tindre lloc en juliol de l'any 2008; des d'eixe moment va començar a prodigar-se en atres competicions.​ Des de l'any 2009 és conegut en el panorama nacional espanyol, ya que va guanyar el títul nacional de Ret Bull Batalla dels Galls en tan sol quinze anys d'edat, enfrontant-se a «galls» com Skone, Jonko i Mowlihawk. Per a finals d'any fon també subcampeó de la Hipnotik.

En l'any 2015 va revalidar el títul de campeó nacional de batalla de galls. En el mateix any, va conseguir la seua major fita fins a la data, coronar-se com a campeó mundial de Ret Bull Batalles dels Galls en Chile.​ U dels moments més polèmics tingué lloc en el seu enfrontament contra Dtoke, en quarts de final. Mentres este rapeava, Arkano el va besar.​ Despuix de passar de ronda, en la final es va coronar com a campeó contra el MC chilé Tom Crowley. En l'any 2016 va caure en semifinals d'esta competició de manera polèmica contra Skone, a la postre campeó, i va conseguir classificar-se com el tercer millor freestyler fins a la data. Ademés va trencar la 'maldicció' de que quan un MC guanyava la final internacional, si es presentava el següent any, perdia en primera ronda.​

En octubre de 2016 va batre un récort Guinness despuix d'estar improvisant 24 hores 34 minuts 27 segons, i en sol tres segons de descans per a menjar i beure, en la Porta del Sol de Madrit.

En l'any 2017 va disputar la final internacional, despuix de ser convidat a la mateixa despuix d'haver conseguit el tercer lloc en la final internacional de 2016. En la final internacional, que es va disputar en Mèxic el 3 de decembre de 2017, tornà a conseguir el tercer lloc, despuix de perdre en un combat molt igualat en Aczino en semifinals i vencent en la final de consolació al dominicà Yenky One.

En la seua faceta com a autor, ha publicat un llibre en 2016 titulat Assalt al buit: cóm he aplegat fins a ací, i finalment en 2017 va aparéixer el seu primer àlbum d'estudi, Bioluminiscencia. En 2017, va acabar la carrera d'ingenieria informàtica.

Arkano té una presència en mijos de comunicació relativament freqüent en Espanya, havent-se convertit en una referència del rap i en concret del freestyle. Des d'ella i també com freestyler, ha encapçalat la lluita contra l'homofòbia i el masclisme en el rap espanyol.​

Participe en la FMS (Freestyle Master Séries) en la que en la temporada 2017-2018 va conseguir permanéixer en la lliga per a no descendir, en la qual varen descendir durant la primera jornada Invert i Mr.Ego, quedant nové i dècim lloc.

El seu retir de les batalles és en la seua batalla final contra Chuty, en la novena jornada de FMS Espanya que va tindre lloc en Valéncia el 16 de febrer de l'any 2019. Encara que no ha perdut el contacte en les batalles, participant de jurat en moltes competicions de freestyle, com la Final Nacional de la Ret Bull Batalla dels Galls de 2019.

En l'any 2019 el seu tema Otro intento más (Atre intent més) es va convertir en el primer rap en ser la sintonia oficial de la Volta Ciclista a Espanya.

Obra[editar]

Llibres[editar]

  • Asalto al vacío: ¿Cómo he llegado hasta aquí? (2016, Ediciones Martínez Roca)
  • Castillos en el espacio (2018, Ediciones Martínez Roca)

Discografia[editar]

  • Clase preferente (maqueta, 2010), junt a Jonko.
  • Hoy puede ser un gran día (maqueta, 2011)
  • Rareza antropológica (maqueta, 2012)
  • La voz de la sospecha (maqueta, 2013, Tiamat Records), junt a Jonko.
  • Smooth Series (EP, 2014, Tiamat Records)
  • Bioluminiscencia (LP, 2017, Rosevil)

Televisió[editar]

  • Ritmo Urbano en La 2 TVE (2018)
  • Proyecto Arkano en La 1 TVE (2019)

Enllaços externs[editar]