Shepseskaf

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Seberkeres»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Mastaba de Shepseskaf

Shepseskaf, fon un faraó de la dinastia IV de l'antic Egipte que va governar entre quatre i set anys cap a l'any 2.410 a. C.

El seu nom d'Horus fon Shepseska o Shepseskhet; el seu nom Nebti fon Shepseskaf o Shepsesnebti; i el seu nom de Sa Ra fon Shepseskaf.

Manethó el nomena com a Severkeris o Seberkeres. Atres transcripcions del seu nom són: Shepes, Shepseket, Shepses, Shepseskhe i Shepseskafra.

Fon el fill i successor de Menkaure. El nom de la seua mare no es coneix. El rei va tindre varies dones (la reina principal fon Bunefer, per a atres considerada filla), i una filla, Khamaat. Diedefptah també es creu que fon fill seu o mig germà. El seu germà major Khuenre va morir abans que el pare i aixina va poder arribar al tro.

Alguns indicis semblen sugerir que, a l'inici del seu regnat, varen sorgir discrepàncies entre els sacerdots, en les quals va participar la noblea i més tart, algunes províncies o feus es varen sublevar, pero sembla que el faraó va conseguir controlar el moviment. El faraó va completar el monument funerari del seu pare i construir el seu propi.

Es conserva un bust d'alabastre que es pensa que el pot representar, pero molts opinen que es tracta de Menkaure.

El nom del faraó és nomenat en un decret referent a la piràmide de Menkaure, en la biografia del funcionari Nikaanhh trobada en la seua tomba en Tehne, en la biografia de l'oficial Ptahshepses gravada en la porta falsa del ataüt (hui, en el Museu Britànic de Londres), i en les tombes de Sekhemkare i de Nisutpunetjer en Giza.

El seu monument funerari fon la nomenada mastabat al-Faraún, és dir, la mastaba del faraó, nomenada també la piràmide purificada. El monument fon fet com un sarcòfac en forma de mastaba i està a uns 20 km al sur de Giza. El disseny no es va repetir mai. El conjunt fon tancat en parets de pedra rectangulars (igual que era rectangular el monument). Els blocs de pedra utilisats eren més grans que els de les piràmides. El nom que se li dona al monument és la piràmide de Saqqara sur. No hi havia una piràmide menor per a la reina.

Al morir, és possible que el supost fill o germanastre Diedefptah o Dedefptah fora nomenat faraó breument i fora el Thamphitis de Manethó, pero en tot cas va morir pronte i la filla de Menkaure, Khentkawes, germanastra de Shepseskaf, es va casar (o més probablement, ya estava casada) en un noble nomenat Userkaf, rebesnet de Khufu, que es va poder proclamar faraó i va iniciar la dinastia V.