Nefererkare

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Neferqueres»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Piràmide de Nefererkare

Nefererkare, fon un faraó de la dinastia V de l'Antic Egipte que va governar des de l'any 2380 a. C. a l'any 2360 a. C.

Fon fill d'Userkaf i germà i successor de Sahure. Es va casar en Khentkaus II (o III) i els seus fills foren provablement Neferefre-Isi i Niuserre-Ini.

El seu nom d'Horus fon Userkhau; el seu nom nebti fon Khaiemnebti o Khensekhemuneb o Userkhaunebti; el seu nom d'Horus d'or fon Sekhemunebu; el seu nom nesut-biti fon Neferirkara; el seu nom Sa Ra fon Kakai.

Manethó li diu Neferqueres. El seu nom es transcriu també com Nefererkara. És l'últim faraó nomenat en la pedra de Palermo.

No se sap quant de temps va governar perque el Papir de Torí està deteriorat en este punt i la pedra de Palermo també està trencada, pero nomena 5 cens de ramats lo que donaria més d'11 anys. La pedra de Palermo es va fer durant el seu regnat i la llista es deu de tancar en la seua mort.

En la seua política no va fer molts canvis. Les donacions als temples varen seguir aixina com les exencions fiscals. Els temples més beneficiats foren els d'Heliòpolis, Pe i Nekheb. Es conserven restants dels archius reals en unes detallades taules en llistes mensuals, registres d'obligacions per la custòdia dels temples, per les ofrenes, horaris de sacrificis, edictes reals, i d'atres incloent inventaris dels temples peça a peça, que eren inspeccionats una vegada al mes.

La classe sacerdotal va aumentar la seua importància i el Sacerdot Màxim era el cap de totes les funcions divines despuix del faraó, si be este càrrec encara el retenia el faraó per mig d'un fill o algú pròxim (el seu visir normalment). També aumenten poder els funcionaris provincials i els de la cort, lo que s'evidencia en la major riquea de les seues tombes. Un tribunal especial de justícia per als nobles va ser creat al sorgir litigis que abans no existien; els seus membres eren tots nobles i el tribunal es nomenà "Tribunal del deu gran". El palau té una administració complexa, en decenes de funcionaris dirigits pel juge intendent de palau, el canceller de palau, el canceller civil i el canceller sagrat; l'administració de palau s'equipara a la d'una de les províncies.

La noblea està formada per prínceps, és dir parents del faraó o pròxims i els funcionaris civils en títuls donats pel faraó com per eixemple "Primer despuix del rei", "amic", "favorit";

Dels terrenys donats als temples s'obtenien productes que anaven destinats a la institució Ra-she-Kakai (la boca de l'heretat de Kakai) des de la qual una vegada al més es distribuïen al temple solar i eren usats en bona part per ofrenes i sacrificis pel mateix temple o pel temple mortuori del faraó; el consum anual era d'unes 8.000 aus i 365 bous i això només pel cult d'un sol faraó pero simultàneament es fea el cult de diversos faraons.

La seua tomba està en Abusir; en el temple funerari s'han trobat papirs i sagells que donen idea del funcionament de l'administració (els nomenats Papirs d'Abusir). El cult al faraó encara estava viu durant la dinastia VI. La piràmide es similar a la de Sahure i es va dir "La piràmide de l'esperit de Ba".

Primer es va fer una piràmide escalonada de 6 escalons despuix aumentats a 8, intentant arribar als 70 metros i es va posar una pedra fina calcarea damunt per fer una piràmide de cares llises, pero el revestiment no es va acabar. L'entrada portava a una cambra i despuix seguia fins a la cambra funerària.

El temple, construït de rajola i no de granit, té una estructura similar al de Sahure igualment en un santuari. Al sur de la piràmide hi havia una piràmide subsidiària provablement la de Khentkaus II, d'uns 15 metros d'altura. De les inscripcions es diu que fon mare de dos reis, segurament referit a Neferefre i Niuserre.

El va succeir Shepsekare.