Juli César

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Julio César»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Juli César

Gai Juli César (llatí: Gaius Iulius Caesar) (Roma, Itàlia, 12/13 de juliol de 100 a. C. -ibídem, 15 de març de 44 a. C.) fon un líder militar i polític de l'era tardorrepublicana.

Naixcut en el si de la gens Julia, en una família patrícia de poca fortuna, estigué emparentat en alguns dels hòmens més influents de la seua época, com el seu tio Gai Marius, qui influiria de manera determinant en la seu carrera política. En l'any 84 a. C., als 16 anys, el popular Cinna el nomenarà flamen dialis, càrrec religiós del que fon rellevat per Sila, en qui tingué conflictes a causa del seu matrimoni en la filla de Cinna.

Despuix d'escapar de la mort a mans dels sicaris del dictador, fon perdonat gràcies a l'intercessió dels parents de la seua mare. Traslladat a Àsia, combatí en Mitilene com a legatus de Marc Minuci Termo. Tornà a Roma a la mort de Sila en l'any 78 a. C., eixercint per un temps l'advocacia. En l'any 73 a. C. succeí a son tio Gai Aureli Cota com a pontífex, i pronte entrà en relació en els cònsuls Pompeu i Cras. En l'any 70 a. C. César serví com a cuestor en la província d'Hispania i com a edil curul en Roma. Durant el desempenyorament d'eixa magistratura oferí uns espectàculs que foren recordats durant molt de temps pel poble.

Enllaços externs

Commons