Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
10 bytes afegits ,  12:05 10 feb 2016
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  
{{en desenroll}}
 
{{en desenroll}}
 
[[Archiu:Steam Power in its Raw Form (4414917091).jpg|thumb|350px|Pila de [[carbó]], un dels principals combustibles fòssils]]
 
[[Archiu:Steam Power in its Raw Form (4414917091).jpg|thumb|350px|Pila de [[carbó]], un dels principals combustibles fòssils]]
Els '''combustibles fòssils''' són aquells [[combustible]]s originats per la [[fossilisació]] de [[matèria orgànica]]: el [[carbó]], el [[petròleu]] i el [[gas natural]]. En llocs concrets de la Terra es poden trobar l'energia solar que diferents [[organismes vius]] van absorbir fa millons d'anys i que per un procés complex de transformació, es van convertir en els actuals combustibles fòssils, que s'usen actualment entre atres coses per obtindre [[energia tèrmica]].  
+
Els '''combustibles fòssils''' són aquells [[combustible]]s originats per la [[fossilisació]] de [[matèria orgànica]]: el [[carbó]], el [[petròleu]] i el [[gas natural]]. En llocs concrets de la Terra es poden trobar l'energia solar que diferents [[organismes vius]] van absorbir fa millons d'anys i que per un procés complex de transformació, es varen convertir en els actuals combustibles fòssils, que s'usen actualment entre atres coses per a obtindre [[energia tèrmica]].  
   −
No són [[energia renovable|energies renovable]]s perqué requerixen molts millons d'anys i una evolució semblant per a obtindre-los de nou de forma natural, i no és viable fer-los de manera artificial. Presenten, dons, greus problemes de [[sostenibilitat]]. No obstant, són la base del nostre creiximent [[econòmic]] i [[demogràfic]]: sense ells, el sistema colapsaria. En [[2003]] la combustió de carbó, petròleu i gas natural va representar 87'7% de la producció energètica mundial. També són grans [[contaminant]]s, i en particular els principals responsables del [[canvi climàtic]] a causa de les emissions de [[diòxit de carbono]].
+
No són [[energia renovable|energies renovable]]s perqué requerixen molts millons d'anys i una evolució semblant per a obtindre-los de nou de forma natural, i no és viable fer-los de manera artificial. Presenten, puix, greus problemes de [[sostenibilitat]]. No obstant, són la base del nostre creiximent [[econòmic]] i [[demogràfic]]: sense ells, el sistema colapsaria. En l'any [[2003]] la combustió de carbó, petròleu i gas natural va representar 87'7% de la producció energètica mundial. També són grans [[contaminant]]s, i en particular els principals responsables del [[canvi climàtic]] a causa de les emissions de [[diòxit de carbono]].
   −
S'han originat de forma natural per un procés de fossilisació en [[anòxia]] (manca d'[[oxigen]]) [[ambiental]]: la matèria orgànica no s'ha degradat per [[microorganismes]] (que no hi poden viure), fent-se [[diòxit de carbono]] (CO<sub>2</sub>) i [[aigua]] (H<sub>2</sub>O), sino que permaneix en forma de [[molècules]] orgàniques més complexes, sòlides, líquides o gas, l'[[energia]] de les quals és la que se llibera en utilisar-los com a [[combustible]].
+
S'han originat de forma natural per un procés de fossilisació en [[anòxia]] (falta d'[[oxigen]]) [[ambiental]]: la matèria orgànica no s'ha degradat per [[microorganismes]] (que no hi poden viure), fent-se [[diòxit de carbono]] (CO<sub>2</sub>) i [[aigua]] (H<sub>2</sub>O), sino que permaneix en forma de [[molècules]] orgàniques més complexes, sòlides, líquides o gas, l'[[energia]] de les quals és la que se llibera al utilisar-los com a [[combustible]].
    
== Primera font actual d'energia ==
 
== Primera font actual d'energia ==
120 909

edicions

Menú de navegació