Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
12 bytes afegits ,  09:37 25 abr 2015
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
L''''ona curta''' ('''OC''', '''SW''' en anglés de ''short wave'') és la banda de [[radiofreqüència|radiofreqüències]] compreses entre els 2.300 i els 29.900 [[kHz]] en la qual transmeten (entre atres) les [[emissora de ràdio|emissores de ràdio]] internacionals i les estacions de [[radioaficionat]]s per transmetre la seua programació al món. En estes freqüències les [[ones electromagnètiques]], que es propaguen en llínia recta, reboten a diferents altures (com més alta la freqüència a major altura) de la [[ionosfera]] el que permet que les senyals assoleixin punts lluntans i fins i tot donen la volta al Planeta.
+
L''''ona curta''' ('''OC''', '''SW''' en [[anglés]] de ''short wave'') és la banda de [[radiofreqüència|radiofreqüències]] compreses entre els 2.300 i els 29.900 [[kHz]] en la qual transmeten (entre atres) les [[emissora de ràdio|emissores de ràdio]] internacionals i les estacions de [[radioaficionat]]s per transmetre la seua programació al món. En estes freqüències les [[ones electromagnètiques]], que es propaguen en llínia recta, reboten a diferents altures (com més alta la freqüència a major altura) de la [[ionosfera]] el que permet que les senyals assoleixin punts lluntans i fins i tot donen la volta al Planeta.
   −
La Ràdio d'ona curta és similar a les estacions d'ona mija local (AM) que vosté pot sentir normalment, només que el senyal d'ona curta viaja més distància i té esvaniments o, millor conegut com, '''''fàding''''', cosa que fa que tinga menys qualitat el so; això és produït per la ionosfera i fa que varie l'amplitut del senyal.
+
La Ràdio d'ona curta és similar a les estacions d'ona mija local (AM) que vosté pot sentir normalment, només que el senyal d'ona curta viaja més distància i té esvaniments o, millor conegut com, '''''fàding''''', cosa que fa que tinga menys qualitat el so; això és produït per la [[ionosfera]] i fa que varie l'amplitut del senyal.
    
Normalment s'utilisa l'AM ([[amplitut modulada]]) i la BLU o SSB (banda lateral única o ''single side band'') tant superior com inferior.
 
Normalment s'utilisa l'AM ([[amplitut modulada]]) i la BLU o SSB (banda lateral única o ''single side band'') tant superior com inferior.
   −
A pesar de lo que es pensa, no es necessita una "super-ràdio" per sentir estes transmissions provinents de tot lo [[Terra|món]]. Tot lo que es necessita és una ràdio normal que també puga rebre la banda d'ona curta. Tals ràdios poden ser molt barates (des de 20€). Per a sentir transmissions Internacionals, pot usar simplement l'antena telescòpica que es troba en moltes ràdios de FM. No obstant, per a la recepció de transmissions internacionals més exòtiques s'ha de conectar un tros de cable o aram simple a l'antena de la ràdio. Pot trobar-se molta informació sobre això en alguns programes en ona curta, en revistes com ''ShortWave Magazine'' (SWM), o sovint en els grups de notícies especialisats, com "rec.radio.shortwave. "
+
A pesar de lo que es pensa, no es necessita una "super-ràdio" per a sentir estes transmissions provinents de tot lo [[Terra|món]]. Tot lo que es necessita és una ràdio normal que també puga rebre la banda d'ona curta. Tals ràdios poden ser molt barates (des de 20€). Per a sentir transmissions Internacionals, pot usar simplement l'antena telescòpica que es troba en moltes ràdios de FM. No obstant, per a la recepció de transmissions internacionals més exòtiques s'ha de conectar un tros de cable o aram simple a l'antena de la ràdio. Pot trobar-se molta informació sobre això en alguns programes en ona curta, en revistes com ''ShortWave Magazine'' (SWM), o a sovint en els grups de notícies especialisats, com "rec.radio.shortwave. "
    
Les Bandes competixen actualment en la programació lliurada pel satèlit.
 
Les Bandes competixen actualment en la programació lliurada pel satèlit.
124 718

edicions

Menú de navegació