Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
48 bytes eliminats ,  21:53 18 jun 2014
Llínea 307: Llínea 307:     
==Canvis de paradigma del segle XX ==
 
==Canvis de paradigma del segle XX ==
L'[[efecte fotoelèctric]] ya havia sigut descobert i descrit per [[Heinrich Hertz]] el 1887. Tanmateix, mancava d'explicació teòrica i semblava ser incompatible amb les concepcions de la física clàssica. Aquesta explicació teòrica només fou possible en l'obra d'[[Albert Einstein]] (entre els famosos articles del [[1905]]) que basà la seua formulació de la fotoelectricitat en una extensió del treball sobre els quàntums de [[Max Planck]]. Més tard [[Robert Andrews Millikan]] passà deu anys experimentant per demostrar que la teoria d'Einstein no era correcta pero acabà demostrant que sí que ho era. Això permeté que tant Einstein com Millikan rebessin el [[premi Nobel]] el 1921 i el 1923 respectivament.
+
L'[[efecte fotoelèctric]] ya havia sigut descobert i descrit per [[Heinrich Hertz]] el 1887. Tanmateix, mancava d'explicació teòrica i semblava ser incompatible en les concepcions de la física clàssica. Esta explicació teòrica només fon possible en l'obra d'[[Albert Einstein]] (entre els famosos artículs del [[1905]]) que basà la seua formulació de la fotoelectricitat en una extensió del treball sobre els quàntums de [[Max Planck]]. Més tart [[Robert Andrews Millikan]] passà deu anys experimentant per demostrar que la teoria d'Einstein no era correcta pero acabà demostrant que sí que ho era. Això permeté que tant Einstein com Millikan reberen el [[premi Nobel]] el 1921 i el 1923 respectivament.
   −
El 1893 [[Wilhelm Weber]] aconseguí combinar la formulació de Maxwell amb les lleis de la termodinàmica per tractar d'explicar l'emissivitat de l'anomenat [[cos negre]], un model d'estudi de la radiació electromagnètica que tindrà importants aplicacions en [[astronomia]] i [[cosmologia]].  
+
El 1893 [[Wilhelm Weber]] conseguí combinar la formulació de Maxwell en les lleis de la termodinàmica per tractar d'explicar l'emissivitat del nomenat [[cos negre]], un model d'estudi de la radiació electromagnètica que tindrà importants aplicacions en [[astronomia]] i [[cosmologia]].  
    
El 1911 es prova experimentalment el [[model atòmic de Rutherford]] (núcleu en massa i càrrega positiva i corona de càrrega negativa), tot i que tal configuració havia sigut predita el 1904 pel japonés [[Hantaro Nagaoka]], la contribució del qual havia passat desapercebuda.<ref>{{ref-llibre|cognom=Bryson|nom=Bill|enllaçautor=Bill Bryson|títol= [[A Short History of Nearly Everything]] |data=06-06-2003|editorial=Broadway Books|isbn=0767908171}}</ref>
 
El 1911 es prova experimentalment el [[model atòmic de Rutherford]] (núcleu en massa i càrrega positiva i corona de càrrega negativa), tot i que tal configuració havia sigut predita el 1904 pel japonés [[Hantaro Nagaoka]], la contribució del qual havia passat desapercebuda.<ref>{{ref-llibre|cognom=Bryson|nom=Bill|enllaçautor=Bill Bryson|títol= [[A Short History of Nearly Everything]] |data=06-06-2003|editorial=Broadway Books|isbn=0767908171}}</ref>
   −
L'anomenada ''Gran Ciència'' lligada a la investigació atòmica necessità superar reptes tecnològics quantitativament impressionants, car era necessari fer topar partícules amb el nucli atòmic amb cada vegada més energia. Aquesta fou una de les primeres ''curses tecnològiques'' del segle XX i que, independentment de l'origen nacional de les idees o processos posats en pràctica (molts d'ells europeus: alemanys, austrohongaresos, italians, francesos, belgues o britànics), foren guanyades per l'eficaç i inquietant [[complex industrial militar|complex científic-tècnic-productiu-militar]] dels [[Estats Units]]. El [[1928]] [[Merle Tuve]] utilitzà un [[transformador]] Tesla per assolir els tres milions de volts. El [[1932]] [[John Cockcroft]] i [[Ernest Walton]] observaren la desintegració d'àtoms de liti amb un multiplicador voltaic que assolia els 125.000 volts. El 1937 [[Robert Jemison Van de Graaff|Robert Van de Graaff]] construí [[Generador de Van de Graaff|generadors]] de cinc metres d'alçada per generar corrents de 5 milions de volts. [[Ernest Lawrence]], inspirat pel noruec [[Rolf Wideröe]], construí entre el [[1932]] i el [[1940]] successius i cada vegada més grans [[ciclotró|ciclotrons]], confinadors magnètics circulars, per esbrinar l'estructura de les partícules elementals a base de sotmetre-les a xocs a enormes velocitats.<ref>Quintanilla i Sánchez Ron, ''op. cit.'', especialment ''Los antecedentes de la "Gran Ciencia"'', pg 76.</ref>
+
La nomenada ''Gran Ciència'' lligada a la investigació atòmica necessità superar reptes tecnològics quantitativament impressionants, car era necessari fer topar partícules en el núcleu atòmic en cada vegada més energia. Esta fon una de les primeres ''curses tecnològiques'' del segle XX i que, independentment de l'orige nacional de les idees o processos posats en pràctica (molts d'ells europeus: alemans, austrohongaresos, italians, francesos, belgues o britànics), foren guanyades per l'eficaç i inquietant [[complex industrial militar|complex científic-tècnic-productiu-militar]] dels [[Estats Units]]. El [[1928]] [[Merle Tuve]] utilisà un [[transformador]] Tesla per conseguir els tres millons de volts. El [[1932]] [[John Cockcroft]] i [[Ernest Walton]] observaren la desintegració d'àtoms de liti en un multiplicador voltaic que conseguia els 125.000 volts. El 1937 [[Robert Jemison Van de Graaff|Robert Van de Graaff]] construí [[Generador de Van de Graaff|generadors]] de cinc metres d'alçada per generar corrents de 5 millons de volts. [[Ernest Lawrence]], inspirat pel noruec [[Rolf Wideröe]], construí entre el [[1932]] i el [[1940]] successius i cada vegada més grans [[ciclotró|ciclotrons]], confinadors magnètics circulars, per desentranyar l'estructura de les partícules elementals a base de sometre-les a chocs a enormes velocitats.<ref>Quintanilla i Sánchez Ron, ''op. cit.'', especialment ''Los antecedentes de la "Gran Ciencia"'', pg 76.</ref>
   −
Els [[quarks]] (batejats així el [[1963]] i descoberts successivament a la década 1970 i fins a dates tan propenques com el 1996), així com les particularitats de la seva [[càrrega elèctrica]] encara són una incògnita de la física d'hui en dia.
+
Els [[quarks]] (batejats així el [[1963]] i descoberts successivament a la década 1970 i fins a dates tan propenques com el 1996), així com les particularitats de la seua [[càrrega elèctrica]] encara són una incògnita de la física d'hui en dia.
   −
La indústria elèctrica creix en la [[societat de consum]] de masses i passa a la fase del capitalisme monopolista de les grans corporacions [[multinacionals]] de tipus [[holding]], com les nord-americanes [[General Electric]] (derivada de la companyia d'Edison) i [[Westinghouse Electric]] (derivada de la de Westinghouse i Tesla), la [[Marconi Company]] (més purament multinacional que italiana), les alemanyes [[AEG]], [[Telefunken]], [[Siemens AG]] i [[Braun]] (aquesta última, més tardana, deu el seu nom a [[Max Braun]], no al físic [[Carl Ferdinand Braun]]) o les japoneses [[Mitsubishi]], [[Matsushita]] (Panasonic) [[Sanyo]] o [[Sony]] (aquestes últimes posteriors a la segona guerra mundial). Fins i tot en països chicotets, però desenvolupats, el sector elèctric i l'electrònica de consum tingueren presència primerenca i destacada en els processos de concentració industrial, com són els casos de l'holandesa [[Philips]] i la finlandesa [[Nokia]].
+
La indústria elèctrica creix en la [[societat de consum]] de masses i passa a la fase del capitalisme monopolista de les grans corporacions [[multinacionals]] de tipo [[holding]], com les nord-americanes [[General Electric]] (derivada de la companyia d'Edison) i [[Westinghouse Electric]] (derivada de la de Westinghouse i Tesla), la [[Marconi Company]] (més purament multinacional que italiana), les alemanyes [[AEG]], [[Telefunken]], [[Siemens AG]] i [[Braun]] (aquesta última, més tardana, deu el seu nom a [[Max Braun]], no al físic [[Carl Ferdinand Braun]]) o les japoneses [[Mitsubishi]], [[Matsushita]] (Panasonic) [[Sanyo]] o [[Sony]] (estes últimes posteriors a la segona guerra mundial). Fins i tot en països chicotets, pero desenrollats, el sector elèctric i l'electrònica de consum tingueren presència primerenca i destacada en els processos de concentració industrial, com són els casos de l'holandesa [[Philips]] i la finlandesa [[Nokia]].
    
=== Hendrik Antoon Lorentz: Les transformacions de Lorentz (1900) i l'efecte Zeeman (1902) ===
 
=== Hendrik Antoon Lorentz: Les transformacions de Lorentz (1900) i l'efecte Zeeman (1902) ===
 
[[Archiu:Einstein en Lorentz.jpg|thumb|100px|left|[[Lorentz]] en [[Albert Einstein|Einstein]] el 1921]]
 
[[Archiu:Einstein en Lorentz.jpg|thumb|100px|left|[[Lorentz]] en [[Albert Einstein|Einstein]] el 1921]]
 
{{principal|Efecte Zeeman}}
 
{{principal|Efecte Zeeman}}
El físic holandès [[Hendrik Antoon Lorentz]] (1853-1928) realitzà un gran nombre d'investigacions en els camps de la [[termodinàmica]], la [[radiació]], el [[magnetisme]], l'[[electricitat]] i la [[refracció de la llum]], entre les quals destaca l'estudi de l'expressió de les [[equacions de Maxwell]] en [[sistema inercial|sistemes inercials]] i les seues conseqüències sobre la propagació de les [[ones electromagnètiques]]. Formulà, conjuntament amb [[George Francis FitzGerald]], una explicació de l'[[experiment de Michelson i Morley]] sobre la constància de la velocitat de la llum, atribuint-la a la contracció dels cossos en la direcció del seu moviment. Aquest efecte, conegut com a [[contracció de Lorentz-FitzGerald]], seria després expressat com les [[transformació de Lorentz|transformacions de Lorentz]], les que deixen invariants les [[equacions de Maxwell]], posterior base del desenvolupament de la [[teoria de la relativitat]]. Nomenà [[Pieter Zeeman]] el seu assistent personal, estimulant-lo a investigar l'efecte dels [[camp magnètic|camps magnètics]] sobre les transicions d'[[espín]], cosa que el dugué a descobrir el que avui en dia es coneix amb el nom d'[[efecte Zeeman]], base de la [[imatge per ressonància magnètica|tomografia per ressonància magnètica nuclear]]. Per aquest descobriment i la seva explicació, Lorentz compartí el 1902 el [[Premi Nobel de Física]] amb [[Pieter Zeeman]]<ref>[http://www.astrocosmo.cl/biografi/b-h_lorentz.htm Biografia de Hendrik Antoon Lorentz] astrocosmo.cl [20-05-2008]</ref>
+
El físic holandés [[Hendrik Antoon Lorentz]] (1853-1928) realisà un gran número d'investigacions en els camps de la [[termodinàmica]], la [[radiació]], el [[magnetisme]], l'[[electricitat]] i la [[refracció de la llum]], entre les quals destaca l'estudi de l'expressió de les [[equacions de Maxwell]] en [[sistema inercial|sistemes inercials]] i les seues conseqüències sobre la propagació de les [[ones electromagnètiques]]. Formulà, conjuntament en [[George Francis FitzGerald]], una explicació de l'[[experiment de Michelson i Morley]] sobre la constància de la velocitat de la llum, atribuint-la a la contracció dels cossos en la direcció del seu moviment. Este efecte, conegut com a [[contracció de Lorentz-FitzGerald]], seria després expressat com les [[transformació de Lorentz|transformacions de Lorentz]], les que deixen invariants les [[equacions de Maxwell]], posterior base del desenvolupament de la [[teoria de la relativitat]]. Nomenà [[Pieter Zeeman]] el seu assistent personal, estimulant-lo a investigar l'efecte dels [[camp magnètic|camps magnètics]] sobre les transicions d'[[espín]], cosa que el dugué a descobrir el que hui en dia es coneix en el nom d'[[efecte Zeeman]], base de la [[image per ressonància magnètica|tomografia per resonància magnètica nuclear]]. Per este descobriment i la seva explicació, Lorentz compartí el 1902 el [[Premi Nobel de Física]] en [[Pieter Zeeman]]<ref>[http://www.astrocosmo.cl/biografi/b-h_lorentz.htm Biografia de Hendrik Antoon Lorentz] astrocosmo.cl [20-05-2008]</ref>
    
=== Albert Einstein: L'efecte fotoelèctric (1905) ===
 
=== Albert Einstein: L'efecte fotoelèctric (1905) ===
 
{{principal|Efecte fotoelèctric|Albert Einstein}}
 
{{principal|Efecte fotoelèctric|Albert Einstein}}
[[Fitxer:Estatua de Einstein. Parque de Ciencias Granada.jpg|thumb|100px|[[Albert Einstein]] [[Parc de les Ciències de Granada]] ]]
+
[[Archiu:Estatua de Einstein. Parque de Ciencias Granada.jpg|thumb|100px|[[Albert Einstein]] [[Parc de les Ciències de Granada]] ]]
A l'alemany nacionalitzat nord-americà [[Albert Einstein]] (1879 – 1955) se'l considera el científic més conegut i important del [[segle XX]]. El resultat de les seves investigacions sobre l'electricitat arribà el 1905 (data transcendental que es commemorà l'[[Any mundial de la física]] [[2005]]), quan escrigué quatre articles fonamentals sobre la física de petita i gran escala. Hi explicava el [[moviment brownià]], l'[[efecte fotoelèctric]] i desenvolupa la [[relativitat especial]] i l'[[equivalència entre massa i energia]].
+
A l'alemany nacionalisat nort-americà [[Albert Einstein]] (1879 – 1955) se'l considera el científic més conegut i important del [[segle XX]]. El resultat de les seues investigacions sobre l'electricitat arribà el 1905 (data transcendental que es commemorà l'[[Any mundial de la física]] [[2005]]), quan escrigué quatre artículs fonamentals sobre la física de chicoteta i gran escala. Hi explicava el [[moviment brownià]], l'[[efecte fotoelèctric]] i desenrolla la [[relativitat especial]] i l'[[equivalència entre massa i energia]].
   −
L''''efecte fotoelèctric''' consisteix en l'emissió d'electrons per un material quan se l'ilumina en [[radiació electromagnètica]] (llum visible o ultraviolada, en general). Ja havia sigut descobert i descrit per [[Heinrich Rudolf Hertz|Heinrich Hertz]] el 1887, però l'explicació teòrica no arribà fins que Albert Einstein li aplicà una extensió del treball sobre els [[quàntum]]s de [[Max Planck]]. En l'article dedicat a explicar l'efecte fotoelèctric, Einstein exposava un punt de vista heurístic sobre la producció i transformació de llum, on proposava la idea de ''quàntums'' de radiació (ara anomenats [[fotons]]) i mostrava com es podia utilitzar aquest concepte per explicar l'efecte fotoelèctric. Una explicació completa de l'efecte fotoelèctric tan sols pogué ser elaborada quan la [[teoria quàntica]] estigué més avançada. A Albert Einstein se li concedí el [[Premi Nobel de Física]] el 1921.<ref>[http://www.astrocosmo.cl/biografi/b-a_einstein.htm Biografia d'Albert Einstein] Astrocosmo.cl [22-05-2008]</ref>
+
L''''efecte fotoelèctric''' consistix en l'emissió d'electrons per un material quan se l'ilumina en [[radiació electromagnètica]] (llum visible o ultraviolada, en general). Ya havia sigut descobert i descrit per [[Heinrich Rudolf Hertz|Heinrich Hertz]] el 1887, pero l'explicació teòrica no arribà fins que Albert Einstein li aplicà una extensió del treball sobre els [[quàntum]]s de [[Max Planck]]. En l'artícul dedicat a explicar l'efecte fotoelèctric, Einstein exponia un punt de vista heurístic sobre la producció i transformació de llum, on proponia la idea de ''quàntums'' de radiació (ara nomenats [[fotons]]) i mostrava com es podia utilisar este concepte per explicar l'efecte fotoelèctric. Una explicació completa de l'efecte fotoelèctric tan sols pogué ser elaborada quan la [[teoria quàntica]] estigué més avançada. A Albert Einstein se li concedí el [[Premi Nobel de Física]] el 1921.<ref>[http://www.astrocosmo.cl/biografi/b-a_einstein.htm Biografia d'Albert Einstein] Astrocosmo.cl [22-05-2008]</ref>
   −
L'efecte fotoelèctric és la base de la producció d'[[energia solar|energia elèctrica per radiació solar]] i del seu aprofitament energètic. S'aplica també per la fabricació de cèl·lules utilitzades en els detectors de flama de les calderes de les grans plantes termoelèctriques. També s'utilitza en [[díode]]s fotosensibles tals com els que s'utilitzen en les cèl·lules fotovoltaiques i en [[electroscopi]]s o [[electròmetre]]s. Actualment (2008) els materials fotosensibles més utilitzats són, a part dels derivats del [[coure]] (ara en menor ús), el [[silici]], que produeix corrents elèctrics majors.
+
L'efecte fotoelèctric és la base de la producció d'[[energia solar|energia elèctrica per radiació solar]] i del seu aprofitament energètic. S'aplica també per la fabricació de cèlules utilisades en els detectors de flama de les calderes de les grans plantes termoelèctriques. També s'utilisa en [[diodo]]s fotosensibles tals com els que s'utilisen en les cèlules fotovoltaiques i en [[electroscopi]]s o [[electròmetre]]s. Actualment (2008) els materials fotosensibles més utilisats són, a part dels derivats del [[coure]] (ara en menor ús), el [[silici]], que produïx corrents elèctrics majors.
    
=== Robert Andrews Millikan: L'experiment de Millikan (1909) ===
 
=== Robert Andrews Millikan: L'experiment de Millikan (1909) ===
 
{{principal|Experiment de Millikan}}
 
{{principal|Experiment de Millikan}}
[[Fitxer:Robert-millikan2.jpg|thumb|100px|left|[[Robert Andrews Millikan]] ]]
+
[[Archiu:Robert-millikan2.jpg|thumb|100px|left|[[Robert Andrews Millikan]] ]]
El físic estatunidenc [[Robert Andrews Millikan]] (1868-1953) és conegut principalment per haver mesurat la càrrega de l'[[electró]], ja descoberta per J. J. Thomson. Estudià en un principi la [[radioactivitat]] dels minerals d'[[urani]] i la descàrrega en els gasos. Després realitzà investigacions sobre radiacions ultraviolades. Mitjançant el seu experiment de la gota de oli, també conegut com a ''[[experiment de Millikan]]'', determinà la càrrega de l'[[electró]]: 1,602 × 10<sup>-19</sup> [[coulomb]]. La [[Càrrega elèctrica|càrrega]] de l'[[electró]] és la unitat básica de quantitat d'[[electricitat]] i es considera la càrrega elemental perquè tots els cossos carregats contenen un múltiple enter d'ella. L'[[electró]] i el [[protó]] tenen la mateixa càrrega absoluta, però de signes oposats. Convencionalment, la càrrega del protó es considera positiva i la de l'electró negativa. Entre les seves altres aportacions a la ciència destaquen la seva important investigació sobre els rajos còsmics, com ell els denominà, i sobre els rajos X, així com la determinació experimental de la [[constant de Planck]], mesurant la freqüència de la [[llum]] i l'[[energia]] dels electrons alliberats en l'[[efecte fotoelèctric]]. El [[1923]] fou guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]] pels seus treballs per determinar el valor de càrrega de l'electró i l'[[efecte fotoelèctric]]''.<ref>[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1923/millikan-bio.html Biografia de Robert Andrews Millikan] (en anglès) nobelprize.org [20-05-2008]</ref>
+
El físic estatunidenc [[Robert Andrews Millikan]] (1868-1953) és conegut principalment per haver mesurat la càrrega de l'[[electró]], ya descoberta per J. J. Thomson. Estudià en un principi la [[radioactivitat]] dels minerals d'[[urani]] i la descàrrega en els gasos. Després realisà investigacions sobre radiacions ultraviolades. Per mig del seu experiment de la gota de oli, també conegut com a ''[[experiment de Millikan]]'', determinà la càrrega de l'[[electró]]: 1,602 × 10<sup>-19</sup> [[coulomb]]. La [[Càrrega elèctrica|càrrega]] de l'[[electró]] és la unitat bàsica de quantitat d'[[electricitat]] i es considera la càrrega elemental perquè tots els cossos carregats contenen un múltiple enter d'ella. L'[[electró]] i el [[protó]] tenen la mateixa càrrega absoluta, pero de signes oposts. Convencionalment, la càrrega del protó es considera positiva i la de l'electró negativa. Entre les seues atres aportacions a la ciència destaquen la seua important investigació sobre els rajos còsmics, com ell els denominà, i sobre els rajos X, així com la determinació experimental de la [[constant de Planck]], mesurant la freqüència de la [[llum]] i l'[[energia]] dels electrons alliberats en l'[[efecte fotoelèctric]]. El [[1923]] fon guardonat en el [[Premi Nobel de Física]] pels seus treballs per determinar el valor de càrrega de l'electró i l'[[efecte fotoelèctric]]''.<ref>[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1923/millikan-bio.html Biografia de Robert Andrews Millikan] (en anglés) nobelprize.org [20-05-2008]</ref>
    
=== Heike Kamerlingh Onnes: Superconductivitat (1911) ===
 
=== Heike Kamerlingh Onnes: Superconductivitat (1911) ===
[[Fitxer:Heike Kamerlingh Onnes, 1878.jpg|thumb|100px|[[Heike Kamerlingh Onnes]] ]]
+
[[Archiu:Heike Kamerlingh Onnes, 1878.jpg|thumb|100px|[[Heike Kamerlingh Onnes]] ]]
 
{{principal|Superconductivitat}}
 
{{principal|Superconductivitat}}
 
El físic holandès [[Heike Kamerlingh Onnes]] (1853-1926) es dedicà principalment a l'estudi de la física a baixes temperatures, realitzant importants descobriments en el camp de la [[superconductivitat]] elèctrica, fenomen que es produeix quan alguns materials estan a temperatures properes al [[zero absolut]]. Ja al segle XIX es dugueren a terme diversos experiments per mesurar la resistència elèctrica a baixes temperatures, sent [[James Dewar]] el primer pioner en aquest camp. Tanmateix, la superconductivitat com tal no es descobriria fins al [[1911]], any en què Onnes observà que la resistència elèctrica del [[mercuri (element)|mercurio]] desapareixia bruscament en refredar-se a 4K (-518,89 °F), quan el que s'esperava era que disminuís gradualment. El [[1913]] fou guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]] per, en paraules del comitè, "les seves investigacions en les característiques de la matèria a baixes temperatures que permeteren la producció de l'[[heli]] líquid".<ref>[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1913/onnes-bio.html Biografia de Heike Kamerlingh Oanes] (en anglès) nobelprize.org [20-05-2008]</ref>
 
El físic holandès [[Heike Kamerlingh Onnes]] (1853-1926) es dedicà principalment a l'estudi de la física a baixes temperatures, realitzant importants descobriments en el camp de la [[superconductivitat]] elèctrica, fenomen que es produeix quan alguns materials estan a temperatures properes al [[zero absolut]]. Ja al segle XIX es dugueren a terme diversos experiments per mesurar la resistència elèctrica a baixes temperatures, sent [[James Dewar]] el primer pioner en aquest camp. Tanmateix, la superconductivitat com tal no es descobriria fins al [[1911]], any en què Onnes observà que la resistència elèctrica del [[mercuri (element)|mercurio]] desapareixia bruscament en refredar-se a 4K (-518,89 °F), quan el que s'esperava era que disminuís gradualment. El [[1913]] fou guardonat amb el [[Premi Nobel de Física]] per, en paraules del comitè, "les seves investigacions en les característiques de la matèria a baixes temperatures que permeteren la producció de l'[[heli]] líquid".<ref>[http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1913/onnes-bio.html Biografia de Heike Kamerlingh Oanes] (en anglès) nobelprize.org [20-05-2008]</ref>
Llínea 345: Llínea 345:  
=== Vladímir Zworikin: La televisió (1923) ===
 
=== Vladímir Zworikin: La televisió (1923) ===
 
{{principal|Televisió}}
 
{{principal|Televisió}}
L'enginyer rus [[Vladímir Zworikin]] (1889-1982) dedicà la seva vida al desenvolupament de la [[televisió]], l'[[electrònica]] i l'[[òptica]]. Des de molt jove estava convençut que la solució pràctica de la televisió no seria aportada per un sistema mecànic, sinó per la posada a punt d'un procediment que utilitzés els tubs de [[rajos catòdics]]. Emigrà als [[Estats Units]] i començà a treballar als laboratoris de la Westinghouse Electric and Manufacturing Company, a [[Pittsburgh]]. A la Westinghouse tingué llibertat per continuar amb els seus projectes personals, és a dir, els seus treballs sobre la televisió, especialment sobre l'[[iconoscopi]] (1923), un dispositiu que convertia imatges òptiques en senyals elèctrics. Un altre dels seus invents, que possibilità una televisió totalment electrònica, fou el [[cinescopi]] que transformava els senyals elèctrics de l'iconoscopi en imatges visibles, tot i que de baixa resolució. Els treballs d'investigació de Zworikin i del seu grup de col·laboradors no es limitaren només a la televisió, abastaren molts altres aspectes de l'electrònica, sobretot els relacionats amb l'òptica. La seva activitat en aquest camp permeté el desenvolupament de dispositius tan importants com els tubs d'imatges i multiplicadors secundaris d'emissió de diferents tipus. Un gran nombre d'aparells electrònics militars utilitzats a la segona guerra mundial són resultat directe de les investigacions de Zworikin i dels seus col·laboradors, que també participà en la invenció del [[microscopi electrònic]].<ref>[http://j.orellana.free.fr/textos Biografia de Vladímir Zworikin] Orellana.free.fr. [10-06-2008]</ref>
+
L'ingenier rus [[Vladímir Zworikin]] (1889-1982) dedicà la seva vida al desenvolupament de la [[televisió]], l'[[electrònica]] i l'[[òptica]]. Des de molt jove estava convençut que la solució pràctica de la televisió no seria aportada per un sistema mecànic, sinó per la posada a punt d'un procediment que utilitats els tubos de [[rajos catòdics]]. Emigrà als [[Estats Units]] i començà a treballar als laboratoris de la Westinghouse Electric and Manufacturing Company, a [[Pittsburgh]]. A la Westinghouse tingué llibertat per continuar amb els seus projectes personals, és a dir, els seus treballs sobre la televisió, especialment sobre l'[[iconoscopi]] (1923), un dispositiu que convertia imatges òptiques en senyals elèctrics. Un atre dels seus invents, que possibilità una televisió totalment electrònica, fou el [[cinescopi]] que transformava els senyals elèctrics de l'iconoscopi en imatges visibles, tot i que de baixa resolució. Els treballs d'investigació de Zworikin i del seu grup de col·laboradors no es limitaren només a la televisió, abastaren molts altres aspectes de l'electrònica, sobretot els relacionats amb l'òptica. La seva activitat en aquest camp permeté el desenvolupament de dispositius tan importants com els tubs d'imatges i multiplicadors secundaris d'emissió de diferents tipus. Un gran nombre d'aparells electrònics militars utilitzats a la segona guerra mundial són resultat directe de les investigacions de Zworikin i dels seus col·laboradors, que també participà en la invenció del [[microscopi electrònic]].<ref>[http://j.orellana.free.fr/textos Biografia de Vladímir Zworikin] Orellana.free.fr. [10-06-2008]</ref>
    
=== Edwin Howard Armstrong: Freqüència modulada (FM) (1935) ===
 
=== Edwin Howard Armstrong: Freqüència modulada (FM) (1935) ===
 
{{principal|Freqüència modulada}}
 
{{principal|Freqüència modulada}}
[[Fitxer:EdwinHowardArmstrong.jpg|thumb|100px|right|[[Edwin Howard Armstrong]] ]]
+
[[Archiu:EdwinHowardArmstrong.jpg|thumb|100px|right|[[Edwin Howard Armstrong]] ]]
L'enginyer elèctric estatunidenc [[Edwin Howard Armstrong]] (1890-1954) fou un dels inventors més prolífics de l'era de la [[ràdio]], en desenvolupar una sèrie de circuits i sistemes fonamentals per l'avenç d'aquest sistema de comunicacions. El 1912 desenvolupà el [[circuit regeneratiu]], que permetia l'[[amplificació]] dels febles senyals de ràdio amb poca [[distorsió]], millorant molt l'eficiència dels circuits emprats fins al moment. El 1918 desenvolupà el circuit [[superheterodí]], que donà un gran impuls als receptors d'[[amplitud modulada]] (AM). El 1920 desenvolupà el circuit superregenerador, molt important en les comunicacions amb dos canals. El 1935 desenvolupà el sistema de radiodifusió de [[freqüència modulada]] (FM) que, a més de millorar la qualitat de so, disminuí l'efecte de les [[Interferència electromagnètica|interferències]] externes sobre les emissions de ràdio, fent-lo molt inferior al del sistema d'amplitud modulada (AM). El sistema de freqüència modulada (FM), que és avui el més emprat en ràdio i televisió, no es començà a emprar comercialment fins després de la seva mort. Moltes invencions d'Armstrong foren reclamades per altres en litigis de patent.<ref>Donna Halper[http://translate.google.com/translate?hl=es&langpair=en es&u=http://www.oldradio.com/archives/people/armstrong.htm&prev=/translate_s%3Fhl%3Des%26q%3DEdwin%2BHoward%2BArmstrong%2BBiograf%25C3%25ADa%2B%26tq%3DEdwin%2BHoward%2BArmstrong%2BBiography%26sl%3Des%26tl%3Den Biografia d'Edwin Howard Armstrong] olradio.com[21-05-2008]</ref>
+
L'ingenier elèctric estatunidenc [[Edwin Howard Armstrong]] (1890-1954) fou un dels inventors més prolífics de l'era de la [[ràdio]], en desenvolupar una sèrie de circuits i sistemes fonamentals per l'avenç d'aquest sistema de comunicacions. El 1912 desenvolupà el [[circuit regeneratiu]], que permetia l'[[amplificació]] dels febles senyals de ràdio amb poca [[distorsió]], millorant molt l'eficiència dels circuits emprats fins al moment. El 1918 desenvolupà el circuit [[superheterodí]], que donà un gran impuls als receptors d'[[amplitud modulada]] (AM). El 1920 desenvolupà el circuit superregenerador, molt important en les comunicacions amb dos canals. El 1935 desenvolupà el sistema de radiodifusió de [[freqüència modulada]] (FM) que, a més de millorar la qualitat de so, disminuí l'efecte de les [[Interferència electromagnètica|interferències]] externes sobre les emissions de ràdio, fent-lo molt inferior al del sistema d'amplitud modulada (AM). El sistema de freqüència modulada (FM), que és avui el més emprat en ràdio i televisió, no es començà a emprar comercialment fins després de la seva mort. Moltes invencions d'Armstrong foren reclamades per altres en litigis de patent.<ref>Donna Halper[http://translate.google.com/translate?hl=es&langpair=en es&u=http://www.oldradio.com/archives/people/armstrong.htm&prev=/translate_s%3Fhl%3Des%26q%3DEdwin%2BHoward%2BArmstrong%2BBiograf%25C3%25ADa%2B%26tq%3DEdwin%2BHoward%2BArmstrong%2BBiography%26sl%3Des%26tl%3Den Biografia d'Edwin Howard Armstrong] olradio.com[21-05-2008]</ref>
    
=== Robert Watson-Watt: El radar (1935) ===
 
=== Robert Watson-Watt: El radar (1935) ===
 
{{principal|Radar}}
 
{{principal|Radar}}
[[Fitxer:Robert Watson-Watt.JPG|thumb|esquerra|[[Robert Watson-Watt]] ]]
+
[[Archiu:Robert Watson-Watt.JPG|thumb|esquerra|[[Robert Watson-Watt]] ]]
 
El radar (acrònim de ''radio detection and ranging'', detecció i mesurament de distàncies per ràdio) fou creat el 1935 i desenvolupat principalment a Anglaterra durant la [[Segona Guerra Mundial]]. El seu principal impulsor fou el físic [[Robert Watson-Watt]] (1892-1973), director del Laboratori d'Investigació de Ràdio. Ja el 1932, l'Oficina Postal Britànica publicà un informe en el qual els seus científics documentaren fenòmens naturals que afectaven la intensitat del senyal electromagnètic rebut: tempestes elèctriques, vents, pluja i el pas d'un avió a prop del laboratori. [http://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Frederic_Wilkins Arnold Wilkins] (1907-1985), físic ajudant de Watson-Watts, conegué aquest informe de manera accidental, conversant amb la gent de l'Oficina Postal, que es queixava per la interferència. Quan Wilkins suggerí la possibilitat de utilitzar el fenomen d'interferència d'ones de ràdio per detectar avions enemics, Watson-Watt el comissionà immediatament per treballar en el càlcul dels aspectes quantitatius.
 
El radar (acrònim de ''radio detection and ranging'', detecció i mesurament de distàncies per ràdio) fou creat el 1935 i desenvolupat principalment a Anglaterra durant la [[Segona Guerra Mundial]]. El seu principal impulsor fou el físic [[Robert Watson-Watt]] (1892-1973), director del Laboratori d'Investigació de Ràdio. Ja el 1932, l'Oficina Postal Britànica publicà un informe en el qual els seus científics documentaren fenòmens naturals que afectaven la intensitat del senyal electromagnètic rebut: tempestes elèctriques, vents, pluja i el pas d'un avió a prop del laboratori. [http://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Frederic_Wilkins Arnold Wilkins] (1907-1985), físic ajudant de Watson-Watts, conegué aquest informe de manera accidental, conversant amb la gent de l'Oficina Postal, que es queixava per la interferència. Quan Wilkins suggerí la possibilitat de utilitzar el fenomen d'interferència d'ones de ràdio per detectar avions enemics, Watson-Watt el comissionà immediatament per treballar en el càlcul dels aspectes quantitatius.
  
6408

edicions

Menú de navegació