Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
4207 bytes afegits ,  17:13 18 jun 2014
Pàgina nova, en el contingut: «La ''' Guerra dels corrents ''' va ser una competència econòmica de mercat, pel control de l'incipient mercat elèctric. == Història == L'electricitat ...».
La ''' Guerra dels corrents ''' va ser una competència econòmica de mercat, pel control de l'incipient mercat elèctric.

== Història ==
L'[[electricitat]] era la paraula màgica a finals del [[s. XIX]]. Des de les tentatives inicials de [[Benjamin Franklin]] o [[Michael Faraday]] fins a la tecnologia del [[telégraf]], les aplicacions per a l'[[electricitat]] creixien contínuament.

Després de l'Exposició Mundial de París el [[1881]] i de la presentació del llum de [[Thomas Alva Edison]], els nous sistemes d'allumenat elèctrics es van convertir en l'assoliment tecnològic més important del món. L'electricitat podia substituir el vapor per fer funcionar els motors. Era una segona [[revolució industrial]] i, en ciutats europees i americanes, les centrals elèctriques es multiplicaven basades en el disseny de [[Pearl Street]], la central
que [[Thomas Alva Edison]] va establir a [[1882]] a [[Nova York]]. Va ser la primera instalació per a la producció elèctrica comercial del món i encara que era una planta enorme per a la seua época, podia produir i distribuir electricitat fins a tan sols com 330 [[Hectàrea|ha]] de Manhattan.

La demanda d'electricitat aviat va conduir al desig de construir centrals elèctriques més grans i de portar l'energia a grans distàncies. A més, la ràpida distribució de motors elèctrics industrials va provocar una forta demanda per un voltage diferent dels 110 [[volt|V]] usats per a la iluminació.

=== Corrent continu i corrent altern ===
El sistema d'Edison, que utilisava el [[corrent continu]] (CC), era poc adequat per respondre a estes noves demandes. El problema del transport era encara més difícil, ya que la transmissió interurbana de grans quantitats de CC a 110 volts era molt costosa i patia enormes pèrdues per dissipació en forma de calor.

A [[1.886]], [[George Westinghouse]], un ric [[empresari]] pero un nouvingut en el negoci elèctric, va fundar [[Westinghouse Electric]] per competir en [[General Electric]] d'Edison. El sistema de la primera es va basar en els descobriments i les patents de [[Nikola Tesla]], qui va creure apassionadament en la superioritat del [[corrent altern]] (CA). El seu argument es basava en que les pèrdues en la transmissió d'[[electricitat]] depenen del voltage: a més gran [[voltage]], menors pèrdues. I a diferència del CC, el voltage del CA es pot elevar en un [[transformador]] per a ser transportat llargues distàncies en poques pèrdues en forma de calor. Llavors, abans de proveir energia als clients, el voltage es pot reduir a nivells segurs i econòmics.

=== Tesla en contra d'Edison ===
[[Archiu: Topsy.ogg|thumb|Electrocutant un elefant (Electrocuting an Elephant), 1903]]
Edison estava commogut per l'aparició de la tecnologia de Tesla, que amenaçava els seus interessos en un camp que ell mateix havia creat.

[[Thomas Alva Edison]] i [[George Westinghouse]] es van enfrontar en una batalla de relacions públiques-que els diaris van denominar "la guerra dels corrents" - per determinar quin sistema es convertiria en la tecnologia dominant. Edison va inventar una cadira elèctrica de CA i va electrocutar gossos, gats i fins a un elefant per demostrar que el corrent altern era perillós. Topsy l'elefant va passar a la immortalitat en un vídeo filmat el 1903.
Per neutralisar esta iniciativa, Tesla es va expondre a un CA que va travessar el seu cos sense causar cap dany. Davant d'esta prova, Edison res va poder fer i el seu prestigi va quedar momentàneament erosionat.

Durant la Fira Mundial de [[Chicago]] de [[1893]], Tesla va tenir la seua gran oportunitat. Quan [[George Westinghouse]] va presentar un presupost per la mitat del que demanava [[General Electric]], la iluminació de la Fira li va ser adjudicada i Tesla va poder exhibir els seus [[generador|generadors]], [[dinamo|dinamos]] i motors de CA.

Més tart, la [[Niagara Falls Power Company]] va encarregar a Westinghouse el desenrolla del seu sistema de transmissió. Va ser el final de la "guerra dels corrents" i el CA acabaria imponent-se en tot el món.

== Vejau també ==
* [[Corrent continu d'alta tensió]]

[[Categoria:Cultura dels Estats Units]]
[[Categoria:Electricitat]]
6408

edicions

Menú de navegació