Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3151 bytes afegits ,  16:45 3 nov 2013
Pàgina nova, en el contingut: «right|Mapa dels estats que integren l'Àfrica Oriental L''''Àfrica Oriental''' forma part del continent africà i ...».
[[Archiu:Africa-countries-eastern.png|right|Mapa dels estats que integren l'Àfrica Oriental]]
L''''Àfrica Oriental''' forma part del [[continent africà]] i acostuma a incloure els estats i territoris següents:
* [[Djibouti]]
* [[Eritrea]]
* [[Etiòpia]]
* [[Kenya]]
* [[Seychelles]]
* [[Somàlia]]
* [[Tanzània]]
* [[Territori Britànic de l'Oceà Índic]] (dependència [[Regne Unit|britànica]])
* [[Uganda]]
[[Burundi]] i [[Ruanda]] (estats de l'[[Àfrica Central]]), [[Madagascar]], les [[Comores]], les dependències [[França|franceses]] de [[Mayotte]] i la [[illa de la Reunió|Reunió]], [[Maurici]], [[Malawi]] i [[Moçambic]] (pertanyents a l'[[Àfrica Austral]]) i el [[Sudan del Sud]] (de vegades adscrit a l'[[Àfrica del Nort]]) també es consideren sovint part de l'Àfrica Oriental.

A esta regió també hi pertanyen [[Somalilàndia]] i [[Puntlàndia]], que formalment són part de Somàlia, pero que de fet actuen com a estats independents i intenten conseguir el reconeiximent internacional.

A l'Àfrica Oriental es troben, a més de la [[vall del Rift]], les muntanyes més altes del continent (el [[Kilimanjaro]] i el [[Mont Kenya]]), el llac més extens (el [[llac Victòria]]) i el riu més llarc (el [[Nil]]).

Esta regió, que tradicionalment havia estat molt relacionada en els [[àraps]], al [[segle XIX]] no es va poder escapar de la pressió de les [[potències colonials europees]], que es van repartir el territori i van explotar-ne en benefici propi els recursos econòmics.

Repartiment colonial:
* [[Àfrica Oriental Britànica]]: El [[Regne Unit]] es va emparar del [[Sudan]], part de [[Somàlia]], [[Kenya]], [[Zanzíbar]], [[Uganda]] i [[Malawi]].
* [[Àfrica Oriental Italiana]]: [[Itàlia]] va ocupar [[Eritrea]] i la major part de Somàlia, i al [[segle XX]] va intentar apoderar-se d'[[Etiopia]].
* [[França]] es va apoderar de [[Jibuti]] i de [[Madagascar]].
* [[Àfrica Oriental Alemanya]]: [[Alemanya]] va ocupar [[Territori de Tanganyika|Tanganyika]] (que després de la [[Primera Guerra Mundial]] va passar al Regne Unit) i [[Ruanda]] i [[Burundi]] (que van passar a [[Bèlgica]]).
* [[Portugal]] es va amparar de [[Moçambic]].

Els estats de la regió han d'afrontar problemes com la [[pobrea]] de gran part de la seua població, un [[deute extern]] agobiant i, en alguns casos, una forta incidència del [[VIH]] o la difícil superació de [[guerres civils]] o internacionals. Encara aixina cal matisar, perqué no és comparable la situació d'estabilitat política i de respecte als [[drets humans]] de Tanzània o de Kenya en els casos de Somàlia o del Sudan.

Alguns endrets de l'Àfrica Oriental s'associen en les grans concentracions d'animals salvages (elefants, girafes, lleons, zebres, rinoceronts...), pero les poblacions d'estes animals disminuïxen per la reducció del seu [[hàbitat]] i, en alguns casos, per la [[caça furtiva]]. Pese a tot, atrauen gran número de [[turisme|turistes]] i representen una important font d'ingressos per a les economies de Kenya, Tanzània o Uganda.


{{Països d'Àfrica}}

{{Traduït de|ca|Àfrica Oriental}}
[[Categoria:Països d'Àfrica]]
6408

edicions

Menú de navegació