Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2967 bytes afegits ,  16:45 3 nov 2013
Pàgina nova, en el contingut: «right|Mapa dels estats que integren l'Àfrica Occidental L''''Àfrica Occidental''' és una regió de l'Àfrica que...».
[[Archiu:Africa-countries-western.png|right|Mapa dels estats que integren l'Àfrica Occidental]]
L''''Àfrica Occidental''' és una regió de l'[[Àfrica]] que ocupa aproximadament l'àrea situada entre el [[golf de Guinea]], el desert del [[Sàhara]] i el [[Chad]], tot i que alguns discrepen d'estes llímits.

És una regió de poca altitut mijana. Al nort destaca el [[Sahel africà|Sahel]], de clima semiàrid. Conté una franja estreta de bosc tropical.

La religió majoritària és l'Islam, si be hi ha zones cristianes i animistes.

Tot i l'abundància de recursos naturals, el desenroll econòmic global de la regió és força baix. La fam periòdica i la [[sida]] són els principals problemes per al seu creixement. La [[Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental]] intenta incrementar la renda dels països membres.

== Estats integrants ==

Els estats que normalment s'inclouen dins esta regió són els següents:
* [[Benín]]
* [[Burkina Faso]]
* [[Camerun]]
* [[Cap Verd]]
* [[República del Congo]]
* [[Costa d'Ivori]]
* [[Gabon]]
* [[Gàmbia]]
* [[Ghana]]
* [[República de Guinea]]
* [[Guinea Bissau]]
* [[Guinea Equatorial]]
* [[Libèria]]
* [[Mali]]
* [[Níger]]
* [[Nigèria]]
* [[São Tomé i Príncipe]]
* [[Senegal]]
* [[Sierra Leone]]
* [[Togo]]

[[Mauritània]] i el [[Sàhara Occidental]] (pertanyents a l'[[Àfrica del Nort]]) i el [[Chad]] (de l'[[Àfrica Central]]) també s'inclouen sovint a l'Àfrica Occidental. De vegades, els estats de Nigèria en avall (el Camerun, la Guinea Equatorial, São Tomé i Príncipe, el Gabon i el Congo) no hi són inclosos, ya que es consideren part de l'Àfrica Central.

== Història ==
A la [[prehistòria]] van arribar els primers homes a la regió, provablement uns pobladors relacionats en els [[pigmeu]]s, sobre el 12000 aC. En la domesticació del [[gamell]] van començar els intercanvis comercials en els pobles de l'[[Àfrica del Nord]]. Se'ls venia [[or]] en canvi de cavalls i manufactures.

Els grans imperis de la regió es van formar a partir del [[segle VIII]]. Destaca el dels [[soninké]] (a Ghana), els [[sosso]] (a Mali) i els [[yoruba]].

Al [[segle XV]] els [[Portugal|portuguesos]] van començar a extraure'n esclaus i hi van favorir la formació d'imperis dependents del [[colonialisme]]. La regió va ser colonisada bàsicament per [[França]] i [[Anglaterra]], que lluitaven pel seu control. La resistència local a l'ocupació i a l'[[esclavitut]] no va prendre força fins al [[segle XIX]], lligada als moviments [[Fonamentalisme#Fonamentalisme islàmic|islàmics]].

Al [[1957]] Ghana va ser el primer país subsaharià a conseguir la independència. Els estats resultants de la [[descolonisació]] han patit numeroses guerres durant el [[segle XX]]. Els governs estan permanentment tacats per la corrupció i la [[democràcia]] no hi està prou consolidada.

{{Països d'Àfrica}}

{{Traduït de|ca|Àfrica Occidental}}
[[Categoria:Països d'Àfrica]]
6408

edicions

Menú de navegació