Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
38 bytes afegits ,  17:04 19 set 2013
m
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
'''Jorge Antonio Cafrune''' ([[Jujuy]], [[Argentina]], [[8 d'agost]] de [[1937]] - †[[Tigre]], [[Argentina]], [[1 de febrer]] de [[1978]]), nomenat "el Turc", fon u dels cantants folclorics argentins mes popular del seu temps.
+
'''Jorge Antonio Cafrune''' ([[Jujuy]], [[Argentina]], [[8 d'agost]] de [[1937]] - †[[Tigre]], [[Argentina]], [[1 de febrer]] de [[1978]]), nomenat "el Turc", fon u dels cantants folclorics argentins més popular del seu temps.
    
== Biografia ==
 
== Biografia ==
'''Jorge Cafrune''' va nàixer dins d'una familia d'orige arap, en la que ses yayos eren immigrants provinents de [[Siria]] i [[Libano|El Libano]]. Per eixa rao va rebre el apelatiu "El Turco", sobrenom habitual en l'Argentina que es dona als descendents d'araps.
+
'''Jorge Cafrune''' va nàixer dins d'una familia d'orige àrap, en la que els seus yayos eren immigrants provinents de [[Siria]] i [[Libano|El Libano]]. Per eixa raó va rebre el apelatiu "El Turco", sobrenom habitual en l'Argentina que es dona als descendents d'àraps.
   −
Naixque en la finca "La Matilde" de El Sunchal, Perico del Carmen, [[Jujuy]]. Fiu els seus estudis de segona ensenyança en [[San Salvador de Jujuy]] mentres deprenia classes de guitarra en Nicolás Lamadrid. Despres es va traslladar en sa familia a [[Salta]], i allí va coneixer a Luis Alberto Valdez, Tomás Alberto Campos y Gilberto Vaca, en quines formà el seu primer grup: "Las Voces de Huayra". En esta formació gravà en [[1957]] el seu primer disc. Més tart serien convocats per a gravar un segon disc per a la mateixa companyia, pero desacorts entre els integrants feren finalment a la dissolució del grup.
+
Naixqué en la finca "La Matilde" de El Sunchal, Perico del Carmen, [[Jujuy]]. Fiu els seus estudis de segona ensenyança en [[San Salvador de Jujuy]] mentres deprenia classes de guitarra en Nicolás Lamadrid. Després es va traslladar en la seua família a [[Salta]], i allí va coneixer a Luis Alberto Valdez, Tomás Alberto Campos i Gilberto Vaca, en quines formà el seu primer grup: "Las Voces de Huayra". En esta formació gravà en [[1957]] el seu primer disc. Més tart serien convocats per a gravar un segon disc per a la mateixa companyia, pero desacorts entre els integrants portaren finalment a la dissolució del grup.
   −
Degut a una nova convocatoria de Ramírez, Cafrune creà un nou grup, "Los cantores del Alba", acompanyat per Tomàs Campos, Gilberto Vaca i Javier Pantaleón,tots ells de la provincia de [[Jujuy]]. Despres de la nova presentació en Ramírez, Cafrune decidix continuar el seu camí en solitari i deixà el nou grup.
+
Degut a una nova convocatoria de Ramírez, Cafrune creà un nou grup, "Los cantores del Alba", acompanyat per Tomàs Campos, Gilberto Vaca i Javier Pantaleón,tots ells de la provincia de [[Jujuy]]. Després de la nova presentació en Ramírez, Cafrune decidix continuar el seu camí en solitari i deixà el nou grup.
   −
En esta nova etapa va debutar en [[1960]] en el Centre Argenti de la ciutat de [[Salta]] per a mamprendre immediatament despres una llarga gira que li duria per les provincies de [[Chaco]], [[Corrientes]], [[Entre Ríos]] i [[Buenos Aires]].
+
En esta nova etapa va debutar en [[1960]] en el Centre Argenti de la ciutat de [[Salta]] per a mamprendre immediatament després una llarga gira que li duria per les provincies de [[Chaco]], [[Corrientes]], [[Entre Ríos]] i [[Buenos Aires]].
En [[1962]] tornà a Capital i contacta a Jaime Dávalos, que tenia un programa de televisió. Este li diu que deuria provar sort en el [[Festival de Cosquín]]. Cafrune viaja a eixa ciutat cordovesa i conseguix un lloc per ad actuar fora de cartell, consagrant-se per elecció del public com primera revelació.
+
En [[1962]] tornà a Capital i contacta en Jaime Dávalos, que tenia un programa de [[televisió]]. Este li diu que deuria provar sort en el [[Festival de Cosquín]]. Cafrune viajà a eixa ciutat cordovesa i conseguix un lloc per a actuar fora de cartell, consagrant-se per elecció del public com primera revelació.
Despres eixiria el primer disc en solitari i la consagració definitiva en noves presentacions en radio, televisió i teatres.
+
Després eixiria el primer disc en solitari i la consagració definitiva en noves presentacions en [[radio]], televisió i teatres.
   −
En [[1967]] presenta la gira "De a caballo por mi Patria", en homenage al Chacho Peñaloza. En esta gira Cafrune va recorrer el país a l'estil dels vells gauchos, portant el seu art i el seu mensage a tots els racons.  
+
En [[1967]] presentà la gira "De a caballo por mi Patria", en homenage al Chacho Peñaloza. En esta gira Cafrune va recorrer el país a l'estil dels vells gauchos, portant el seu art i el seu mensage a tots els racons.  
Al finalisar esta gira, Cafrune fon convocat per ad integrar unes comitives artístiques argentines que visitaren els [[Estats Units]] i [[Espanya]]. El succes en [[Espanya]] fon fabulos, i Cafrune es va radicar alguns anys, formant familia en Lourdes López Garzón.
+
Al finalisar esta gira, Cafrune fon convocat per a integrar unes comitives artístiques argentines que visitaren els [[Estats Units]] i [[Espanya]]. El succés en [[Espanya]] fon fabulós, i Cafrune es va radicar alguns anys, formant família en Lourdes López Garzón.
   −
La seua tornada al país fon en [[1977]], quan va fallir son pare. Eren temps dificils per l'[[Argentina]], ya que el govern estava en mans de la dictadura militar.
+
El seu regrés al país fon en [[1977]], quan va fallir son pare. Eren temps dificils per l'[[Argentina]], ya que el govern estava en mans de la dictadura militar.
   −
El [[31 de giner]] de [[1978]], com homenage a [[José de San Martín]], Cafrune va mamprendre una travessia a cavall que li duria a [[Yapeyú]], lloc de naiximent del llibertador, per a depositar alli terra del lloc del seu decés, [[Boulogne-sur-Mer]]. Eixa nit, a poc d'eixir, fon envestit prop de Benavídez per un vehicul conduït per un jove de 19 anys, Héctor Emilio Díaz. Cafrune va fallir eixe mateix día a la mijanit, pero el fet mai fon clarificat i per a la justicia quedà sol com un accident.
+
El [[31 de giner]] de [[1978]], com homenage a [[José de San Martín]], Cafrune va mamprendre una travessia a [[cavall]] que li duria a [[Yapeyú]], lloc de naiximent del llibertador, per a depositar alli terra del lloc del seu decés, [[Boulogne-sur-Mer]]. Eixa nit, a poc d'eixir, fon envestit prop de Benavídez per un vehicul conduït per un jove de 19 anys, Héctor Emilio Díaz. Cafrune va fallir eixe mateix día a la mijanit, pero el fet mai fon clarificat i per a la justicia quedà sol com un accident.
    
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Músics]]
 
[[Categoria:Músics]]
 
[[Categoria:Argentins]]
 
[[Categoria:Argentins]]
120 790

edicions

Menú de navegació