Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
El '''Monasteri de Santa Maria de la Valldigna''' fon fundat per [[Jaume II d'Arago]] el [[15 de març]] de [[1298]]. Segons la tradicio, el rei, després de fer la guerra contra els musulmans per terres d'Alacant i Múrcia, al passar per la Vall, llavors cridat [[Alfandech]], i impressionat per la fertilitat i bellea, digué, dirigint-se al seu capellà el flare Boronat de Vil-Seca, i abat del monasteri cistercenc del Monasteri de Santes Creus: «Vall digna per a un monasteri de la vostra religió». I l'abat contestà: «¡Vall digna!». El rei concedí les terres a l'abat de Santes Creus per a una nova fundació cistercenca en la vall que prendria el nom de [[Valldigna]].
+
[[Image:Monastère Royal de Santa María de la Valldigna.jpg|thumb|300px|<center>Vista general del Monasteri</center>]]
 +
El '''Real Monasteri de Santa Maria de la Valldigna''', '''Monasteri de Santa Maria de la Valldigna''' o, simplement, '''Monasteri de la Valldigna''' es troba situat en la població valenciana de [[Simat de la Valldigna]], fon fundat per [[Jaume II d'Aragó]], el [[15 de març]] de l'any [[1298]]. És un dels monasteris històrics més importants del [[Regne de Valéncia]].
   −
Tingué tres etapes constructives, una primera implantació gòtica del segle XIV que forma l'estructura completa del conjunt en torn al claustre, seguint el canon del [[Cister]]; l'important renovacio produida a arraïl de les greus destruccions del [[terremot]] de [[1396]]; i la segona renovacio i enriquiment definitius despres del nou terremot de [[1644]], en SUSTITUCIONES completes i noves dependencies, ya d'etapa barroca en els segles XVII i XVIII, a la qual, per eixemple, pertanyen el temple actual i la capella de la [[Verge de Gracia]]. Les seues dependencies s'adeqüen al model tipo del [[Cister]], en dos punts neuralgics: l'iglesia i el claustre, al voltant dels quals girava tota la vida del monasteri. El Claustre es l'element central: comunica les diferents dependencies del monasteri (el refectori, la cuina, la sala capitular, l'iglesia, el dormitori i l'escritori). Fora d'este conjunt monumental està el palau de l'abat, (construit a iniciativa de l'abat Arnalt de SARANYÓ, entre els segles XIV i XVI), l'HOSPEDERÍA, la bodega, l'almagasen i el restant de les dependencies agricoles.
+
El Real Monasteri de la Valldigna és un símbol de l'història i cultura del [[Regne de Valéncia]]. És un lloc d'interés turístic visitat per aquells interessats en l'història migeval, l'arquitectura gòtica i el patrimoni cultural valencià. Ademés el monasteri alberga events culturals i activitats educatives, lo que contribuïx a la seua preservació i a la difusió de la seua importància històrica.  
   −
L'any [[1835]], en la [[desamortisacio de MENDIZÁBAL]], te lloc l'EXCLAUSTRACIÓN i el monasteri es abandonat pels monges i venut a particulars. El cenobi se converti en una explotacio agropecuaria particular i començà l'espolie i la destruccio patrimonial, en el derrocament de la majoria de les edificacions. Els sellars dels arcs i les lloses del paviment son venuts com material de construccio, mentres que, entre [[1920]] i [[1926]], els arcs gotics del claustre alt del palau de l'abat s'incorporen a l'estructura del [[Palau del Cant del Pic]], la residencia que construi [[Josep MARÍA del Palau i ABÁRZUZA]], comte de [[Les Almenes]], en [[TORRELODONES]] ([[Comunitat de Madrit|Madrit]]). En [[2003]] la [[Generalitat Valenciana]] ho comprà als actuals propietaris del palau i en [[2006]] ha segut tornat al seu lloc original. Atres peces passen a les parroquies de la comarca i els fondos documentals s'escampen seguint els passos dels monges exclaustrats.
+
== Història ==
   −
Hui en dia l'iglesia, el «Portal Nou», entrada al clos monacal —que sobre la seua ogiva te insculpits els escuts de la Corona d'Arago i de l'Abat— i l'antiga ALMÁCERA —recentment restaurada— se troben en perfecte estat de conservacio i estan realisant-se treballs en el restant de les dependencies. L'iglesia se caracterisa per les seues elevades voltes en rica ORNAMENTACIÓN pictorica i posseir un sostre policromat en decoracio floral i angels. Actualment el monasteri se troba en proces de restauracio, sent esta gestionada per la [[Fundacio JAUME II el JUST]].
+
Segons la tradició, el rei, despuix de fer la guerra contra els musulmans per terres d'[[Alacant]] i [[Múrcia]], al passar per la Vall, llavors nomenat [[Alfandech]], i impressionat per la fertilitat i bellea, digué dirigint-se al seu capellà el flare Boronat de Vil-Seca, i abat del monasteri cistercenc del Monasteri de Santes Creus: «Vall digna per a un monasteri de la vostra religió». I l'abat contestà: «¡Vall digna!». El rei concedí les terres a l'abat de Santes Creus per a una nova fundació cistercenca en la vall que prendria el nom de [[Valldigna]].
    +
Tingué tres etapes constructives, una primera implantació gòtica del [[sigle XIV]] que forma l'estructura completa del conjunt en torn al claustre, seguint el canon del [[Cister]]; l'important renovacio produida arraïl de les greus destruccions del [[terremot]] de [[1396]]; i la segona renovacio i enriquiment definitius despuix del nou terremot de [[1644]], en sustitucions completes i noves dependencies, ya d'etapa barroca en els [[sigle XVII|sigles XVII]] i [[sigle XVIII|XVIII]], a la qual, per eixemple, pertanyen el temple actual i la capella de la [[Verge de Gracia]].
   −
== Véase también ==
+
Les seues dependencies s'adeqüen al model tipo del [[Cister]], en dos punts neuralgics: l'iglesia i el claustre, al voltant dels quals girava tota la vida del monasteri. El Claustre és l'element central: comunica les diferents dependencies del monasteri (el refectori, la cuina, la sala capitular, l'iglesia, el dormitori i l'escritori). Fora d'este conjunt monumental està el palau de l'abat, (construït a iniciativa de l'abat Arnalt de Saranyó, entre els sigles XIV i XVI), l'hostage, la bodega, l'almagasen i el restant de les dependencies agricoles.
* [[Ruta de los Monasterios de Valencia]]
  −
* [[Ruta de los Borja]]
     −
== Enlaces externos ==
+
En l'any [[1835]], en la [[desamortisacio de Mendizábal]], te lloc l'exclaustració i el monasteri és abandonat pels monges i venut a particulars. El cenobi es convertí en una explotació agropecuaria particular i començà l'espolie i la destrucció patrimonial, en el derrocament de la majoria de les edificacions. Els sellars dels arcs i les lloses del paviment són venuts com a material de construcció, mentres que, entre [[1920]] i [[1926]], els arcs gotics del claustre alt del palau de l'abat s'incorporen a l'estructura del Palau del Cant del Pic, la residencia que construí [[Josep Maria del Palau i Abarzuza]], Comte de Les Almenes, en Torrelodones ([[Comunitat de Madrit|Madrit]]).  
*[http://www.fundaciojaumeeljust.es Portal web del Monasterio y la Fundación Jaume II el Just]
  −
{{commons|Monasterio de Santa María de la Valldigna|Monasterio de Santa María de la Valldigna}}
  −
* [http://www.fvmp.es/fvmp3/guia Federación Valenciana de Municipios y Provincias — Guía turística], de donde se ha extraído información con su consentimiento.
     −
{{coord|39|02|00|N|00|19|00|W|type:landmark_region:ES-VC|display=title}}
+
En l'any [[2003]] la [[Generalitat Valenciana]] el comprà als actuals propietaris del palau i en [[2006]] ha segut tornat al seu lloc original. Atres peces passen a les parroquies de la comarca i els fondos documentals s'escampen seguint els passos dels monges exclaustrats.
 +
 
 +
== Arquitectura ==
 +
 
 +
El monasteri té un estic gòtic valencià, típic de les construccions religioses de l'época. Encara que ha sofrit moltes alteracions i destruccions a lo llarc dels sigles, conserva importants elements arquitectònics, com:
 +
 
 +
=== L'iglésia ===
 +
 
 +
D'estil gòtic en una sola nau i capelles laterals. L'iglésia fon severament danyada durant la desamortisació, pero encara se conserven parts importants de la seua estructura original.
 +
 
 +
Hui en dia l'iglésia, el «Portal Nou», entrada al clos monacal —que sobre la seua ogiva té esculpits els escuts de la [[Corona d'Aragó]] i de l'Abat— i l'antiga almassera —recentment restaurada— se troben en perfecte estat de conservació i estan realisant-se treballs en el restant de les dependencies. L'iglesia se caracterisa per les seues elevades voltes en rica ornamentació pictorica i posseïx un sostre policromat en decoració floral i angels. Actualment el monasteri es troba en procés de restauració, sent esta gestionada per la Fundació Jaume II el Just, de caracter públic.
 +
 
 +
=== El claustre ===
 +
 
 +
Encara en gran part destruit, seguix sent u dels punts més representatius del monasteri. Originalment, el claustre era el centre de la vida monàstica.
 +
 
 +
=== La sala capitular ===
 +
 
 +
Un lloc emblemàtic dins de l'arquitectura cistercenca, a on els monjos se reunien per a tractar assunts importants de la comunitat.
 +
 
 +
=== El refectori i atres dependències ===
 +
 
 +
Estes àrees servien com a espais comuns pels monjos i reflexen el modo de viure cistercenc.
 +
 
 +
== Vore també ==
 +
 
 +
* [[Ruta dels Monasteris de Valéncia]]
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{commonscat|Monasterio de Santa María de la Valldigna}}
 +
*[https://www.fundaciojaumeeljust.es Portal web del Monasteri i de la Fundació Jaume II el Just]
 +
 
 +
[[Categoria:Arquitectura]]
 +
[[Categoria:Arquitectura valenciana]]
 +
[[Categoria:Monasteris de la Comunitat Valenciana]]
 +
[[Categoria:Monuments del Regne de Valéncia]]
21 130

edicions

Menú de navegació