Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
3390 bytes eliminats ,  13:07 25 gin 2011
Contingut canviat per «== Visca el '''Català''' i tots els seus dialectes: barceloní, menorquí, mallorquí, valencià... == Perquè els espanyols no ens prenguin el que és nostre, unitat c...».
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:Bruixes en belgica.png|thumb|right|300px|<center>La localitat de Bruixes en [[Bèlgica]].</center>]]
+
== Visca el '''Català''' i tots els seus dialectes: barceloní, menorquí, mallorquí, valencià... ==
'''Bruixes''' (''Brugge'' en [[Idioma neerlandés|neerlandés]], ''Bruges'' en [[Idioma francés|francés]]) prové del noruec antic "''Bryggia''" (ponts, molls, atracaders). És interessant destacar que en elidioma flamec/neerlandés Brug significa "pont", i que esta ciutat ostenta com a nom el plural d'esta paraula degut a la gran cantitat de ponts que en ella existixen. És la capital de la regió belga de Flandes Occidental.
     −
Situada en el extrem noroest de [[Bèlgica]] a 90 qm de la capital [[Bruseles]], conta en son núcleu urbà en una població de 117.000 habitants.
     −
El major atractiu de Bruixes és el seu casc històric declarat Patrimoni de la Humanitat per la [[Unesco]] en el any [[2000]]. Encara que en gran part reconstruit, dit centre urbà és un dels més grans atractius turístics centreeuropeus, ya que manté intactes les estructures arquitectòniques migvals. Al igual que [[Àmsterdam]] i [[Estocolm]], entre atres, Bruixes és coneguda com la [[Venècia]] del nort degut a la gran cantitat de canals que travessen la ciutat, i a la bellea dels mateixos.
+
Perquè els espanyols no ens prenguin el que és nostre, unitat catalana ara i sempre!
   −
Bruixes fon [[Capital Europea de la Cultura]] en [[2002]], junt en [[Salamanca]].
+
'''SÍ ALS PAÏSOS CATALANS'''.  
 
+
'''MAI NOS FAREU ESPANYOLS'''
== Història ==
  −
Bruixes ha segut ciutat des d'el [[segle XI]]. Cap al [[1050]], la constant sedimentació fon tancant la important eixida de la ciutat al mar. Per sort, una tormenta en [[1134]] creà un canal natural d'eixida. Este fet i la important i emergent indústria de la lana, va fer que la ciutat creixquera enromement, construient-se les seus muralles baix el patronage dels Comtes de Flandes. L'entrada de la ciutat en la Liga Hanseàtica, una federació de comerç de ciutats dels [[Països Baixos]], [[Alemanya]] i [[Escandinàvia]], sols va portar més benefici a una ciutat que s'estava convertint en una de les més riques d'[[Europa]].
  −
 
  −
L'entrada de Flandes com a part del [[Regne de França]] en [[1297]], i la resistència a aceptar les polítiques provenents de la corona perpart dels flamencs, resultà en un aument de les tensions socials, les quals empijoraren en la encarcelació per part de Felipe IV de [[França]] del Comte de Flandes i el nombrament d'un nou governador.
  −
 
  −
El [[18 de maig]] de [[1302]], després d'haver segut expulsats dels seus llars per a poder acollir les tropes del eixercit francés, el poble de Bruixes tornà a la ciutat, instigats per Jan Breydel i Pieter de Coninck, i assasinà a qualsevol francés que aconseguira trobar. Conta la llegenda que identificaven als francesos fent-los pronunciar la frasse "¡¡schild ende vriend''" (''escut i amic'', una frase molt identificativa per la pronunciació dels habitants de la regió. Pareix que, els francesos tenien moltes dificultats en pronunciar el so [sx] de ''schild''. Dita masacre és coneguda com els Maitins de Bruixes.
  −
 
  −
Felipe IV de França manà una força per a acabar en els insurrectes, enfrentant-se ad ells i a les forces del Comte de Flandes en la batalla de les Espoles d¡Or, en la que els francesos patiren una tremenda derrota.
  −
 
  −
El establiment de Felipe III, el bo en la seua cort en la ciutat, va portar una prosperitat cultural important a la ciutat en el [[segle XV]]. En esta époc aestagueren en el exili en la ciutat Ricardo II i Eduardo IV d'[[Anglaterra]]. També en esta época William Caxton va imprimir en Bruixes el primer llibre en [[anglés]] imprés.
  −
 
  −
A partir del [[segle XVI]], els sediments havien tancat sensiblement el canal obert, per lo que el poder econòmic de la ciutat va patir un seriós revés.
  −
 
  −
[[Categoria:Bèlgica]]
 
59

edicions

Menú de navegació