Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2364 bytes afegits ,  18:46 10 set 2010
Pàgina nova, en el contingut: «El '''chovinisme''' o '''chauvinisme''' (adaptació del llinage del patriota francés Nicolas Chauvin, un personage històric condecorat en les gu...».
El '''chovinisme''' o '''chauvinisme''' (adaptació del llinage del patriota [[Francia|francés]] [[Nicolas Chauvin]], un personage històric condecorat en les guerres napoleòniques), también conegut coloquialment com '''patrioterisme''', és la creença [[narcisisme|narcisista]] pròxima a la [[paranoia]] i la [[mitomania]] de que lo propi del [[país]], o [[regió]], al que ú pertany és lo millor en qualsevol aspecte. El nom procedix de la [[comèdia]] ''La cocarde tricolore'' dels germans Cogniard, en la que un actor, de nom Chauvin, personifica un patriotisme exagerat.


El chovinisme és un raonament fals o paralògic, i per tant és una [[falàcia]] de tipo [[Etnocentrisme|etnocèntric]] o de ''[[ídola fori]]''. En [[retòrica]], constituïx un dels [[argument]]s ''[[ad hominem]]'' usats per a persuadir en [[sentiment]]s en lloc de en raons a les persones més viscerals que racionals, i en este sentit és usat frecuentement per polítics i empresaris per a manipular a les mases. Ademés, està íntimament relacionat en el [[romanticisme]] i la creença en els "caracteres nacionals" o ''[[volkgeist]]'' (espirit del poble en [[idioma alemà|alemà]]), si be els [[Grècia|grecs]] ya es burlaben de qui dia que la [[lluna]] d' [[Atenes]] era millor que la d' [[Éfeso]]. Psicológicament, es tracta d'un [[sistema delirant]] que oculta una [[neurosis]] d'inferioritat en forma [[paranoia|paranoica]] ([[deliri de grandea]]), molt asentat en la naturalea humana. Està relacionat en la [[mania persecutoria]] de culpar dels mals propis ad atres pobles, regions, països o raçes. [[Erich Fromm]], [[León Poliakov]] i [[Jon Juaristi]] han estudiat les manifestacions més perverses i perilloses del chovinisme, i que poden associar-se a les ideologies totalitàries, la [[xenofòbia]], el [[racisme]] o inclús el [[sexisme]].

== Vore ademés ==

* [[Pàtria]]
* [[Màtria]]
* [[Nació]]
* [[Tribalisme]]
* [[Etnocentrisme]]
* [[Nacionalisme]]
* [[Irredentisme]]
* [[Jingoisme]]
* [[Racisme]]
* [[Xenofòbia]]
* [[Sexisme]]
* [[Paternalisme]]
* [[Llista de prejuís cognitius]]

== Bibliografia ==

* Jon Juaristi, ''El bosque originario'' (2000).
* Erich Fromm, ''El miedo a la libertad''.
* José Ortega y Gasset, ''La rebelión de las masas''.

[[Categoria:Nacionalisme]]
[[Categoria:Galicismes]]
[[Categoria:Terminologia política]]
621

edicions

Menú de navegació