Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
104 bytes afegits ,  14:10 5 maig 2010
sense resum d'edició
Llínea 43: Llínea 43:  
El nom d'Altea pot vindre del grec “Altahia”, que significa  “yo cure”. S'han trobat vestigis en el terme de ibers i romans.
 
El nom d'Altea pot vindre del grec “Altahia”, que significa  “yo cure”. S'han trobat vestigis en el terme de ibers i romans.
   −
Durant l'última fase del domini musulmà, Altea va pertànyer a la taifa de Dénia. Fon conquistada en 1244 per Jaume I d'Aragó i repoblada en cristians, obtenint la “Carta Pobla” en 1279.
+
Durant l'última fase del domini musulmà, Altea va pertànyer a la taifa de Dénia. Fon conquistada en 1244 per [[Jaume I]] d'Aragó i repoblada en cristians, obtenint la “Carta Pobla” en [[1279]].
   −
En 1705 desembarcà en la Bahía d'Altea  l'esquadra angloholandesa  que recolzava al Archiduc Carles d'Àustria, en el general valencià Baptista Basset al cap, en el marc de la guerra de Successió, el que favorí la prenedora posterior  pels austracistes de Dénia i Valéncia. El segle CVIII va marcar un auge agrícola, peixer, comercial i demogràfic, acabant-se el segle en 5.000 habitants. Durant el segle XIX la vida oficial i comercial es va transladar cap al núcleu urbà pròxim al mar.  
+
En [[1705]] desembarcà en la Bahía d'Altea  l'esquadra angloholandesa  que recolzava al Archiduc Carles d'Àustria, en el general valencià Baptista Basset al cap, en el marc de la guerra de Successió, el que favorí la prenedora posterior  pels austracistes de [[Dénia]] i [[Valéncia]]. El [[segle XVIII]] va marcar un auge agrícola, peixer, comercial i demogràfic, acabant-se el segle en 5.000 habitants. Durant el [[segle XIX]] la vida oficial i comercial es va transladar cap al núcleu urbà pròxim al mar.  
    
=='''Demografia'''==
 
=='''Demografia'''==
      −
Altea conta en una població de 22.648 habitants(INE 2007), dels quals el 34'6% és de nacionalitat estrangera, principalment procedent d'atres països de l'Unió Europea(5.543 censats, el 24'5% del cens) i de iberoamèrica.
+
Altea conta en una població de 22.648 habitants([[INE]] [[2007]]), dels quals el 34'6% és de nacionalitat estrangera, principalment procedent d'atres països de l'[[Unió Europea]](5.543 censats, el 24'5% del cens) i de [[Iberoamèrica]].
    
=='''Economia'''==
 
=='''Economia'''==
Llínea 74: Llínea 74:     
*Palau Altea. Centre cultural i de congressos alteà. En dit edifici es pot admirar des d'un gravat de Picasso fins poder gojar d'una magnífica òpera a mans de la soprano Ainhoa Arteta, passant per una obra de teatre o simplement acompanyant al artista Julio Iglesias, en un dels seus concerts.
 
*Palau Altea. Centre cultural i de congressos alteà. En dit edifici es pot admirar des d'un gravat de Picasso fins poder gojar d'una magnífica òpera a mans de la soprano Ainhoa Arteta, passant per una obra de teatre o simplement acompanyant al artista Julio Iglesias, en un dels seus concerts.
 +
 
*Passeig marítim. Lloc on es pot passejar, gojant d'una agradable brisa marinera, en un dels numerosos terrats que es troben en el mateix, aixina com restaurants i pizzeries.
 
*Passeig marítim. Lloc on es pot passejar, gojant d'una agradable brisa marinera, en un dels numerosos terrats que es troben en el mateix, aixina com restaurants i pizzeries.
   Llínea 93: Llínea 94:  
Altea és una festa continua. Al llarc de tot l'any, cada partida i/o barri alteà homeneja al seu patró.
 
Altea és una festa continua. Al llarc de tot l'any, cada partida i/o barri alteà homeneja al seu patró.
   −
En Febrer, són les festes de Mig Any, de mors i cristians en honor de Sant Blai, i les del Crist de la Salut en Altea la Vella. En Juny arriben les festes en honor a la Santíssima Trinitat en el barri de Bellaguarda, Sant Antoni en la partida Cap Blanch i Sant Joan en el barri del fornet(casc antic). En Juliol tenen lloc la festa marinera en honor a Sant Pere i la Verge del Carme a la que continua Sant Jaume, en Cap Blanch i la de Santa Ana en Altea la Vella.
+
En [[febrer]], són les festes de Mig Any, de [[Moros i Cristians]] en honor de Sant Blai, i les del Crist de la Salut en Altea la Vella. En [[juny]] arriben les festes en honor a la Santíssima Trinitat en el barri de Bellaguarda, Sant Antoni en la partida Cap Blanch i Sant Joan en el barri del fornet(casc antic). En [[juliol]] tenen lloc la festa marinera en honor a Sant Pere i la Verge del Carme a la que continua Sant Jaume, en Cap Blanch i la de Santa Ana en Altea la Vella.
   −
Agost comença en la festa de Sant Roc, en la partida de l'horta, a les que seguixen les festes de Sant Llorenç en la que es realisa un castell de focs artificials on es dispara inclús des de plataformes flotants dins del mar. Dita festa, s'emmarca en la partida de l'Olla, Sant Isidre i Sant Lluis, també es desenrollen en el mes d'Agost.
+
[[agost|Agost]] comença en la festa de Sant Roc, en la partida de l'horta, a les que seguixen les festes de Sant Llorenç en la que es realisa un castell de focs artificials on es dispara inclús des de plataformes flotants dins del mar. Dita festa, s'emmarca en la partida de l'Olla, Sant Isidre i Sant Lluis, també es desenrollen en el mes d'agost.
En Setembre són les de Sant Tomàs i, com colofó del fi de l'estiu, el quart fi de semana de Setembre, les Festes Patronals en honor al Crist del Sagrari acompanyat de la festa dels moros i cristians. Per a acabar l'any, en Decembre, es celebren les festes de Santa Bàrbara en la partida de Sogay i La puríssima en Altea la Vella.
+
En [[setembre]] són les de Sant Tomàs i, com colofó del fi de l'[[estiu]], el quart fi de semana de setembre, les Festes Patronals en honor al Crist del Sagrari acompanyat de la festa dels Moros i Cristians. Per a acabar l'any, en [[decembre]], es celebren les festes de Santa Bàrbara en la partida de Sogay i La puríssima en Altea la Vella.
       
=='''Altea, un autèntic refugi d'artistes'''==
 
=='''Altea, un autèntic refugi d'artistes'''==
   −
En la Comunitat Valenciana naix cada dia la llum, el sol i la aventura. Una llum que ha conseguit atrapar com ningú ad artistes de la talla del pintor Benjamín Palencia, qui va passar els seus últims anys en la chicoteta localitat alacantina d'Altea, un dels racons més fermosos d'esta part del mediterràneu. I una aventura, be arraïmada en les costums i tradicions d'estes terres, com el narrà en moltes de les seues noveles el gran escritor Vicent Blasco Ibányez.
+
En la [[Comunitat Valenciana]] naix cada dia la llum, el [[sol]] i la aventura. Una llum que ha conseguit atrapar com ningú ad artistes de la talla del pintor Benjamín Palencia, qui va passar els seus últims anys en la chicoteta localitat alacantina d'Altea, un dels racons més fermosos d'esta part del mediterràneu. I una aventura, be arraïmada en les costums i tradicions d'estes terres, com el narrà en moltes de les seues noveles el gran escritor [[Vicent Blasco Ibányez]].
    
=='''La reina de la Marina Baixa'''==
 
=='''La reina de la Marina Baixa'''==
   −
Altea és un dels racons més fermosos dels 500 Km. De costa valenciana. Durant anys fon refugi de pintors, escultors i ceramistes. Casi tot l'any es goja en la zona d'un clima primaveral.
+
Altea és un dels racons més fermosos dels 500 Km. de costa valenciana. Durant anys fon refugi de pintors, escultors i ceramistes. Casi tot l'any es goja en la zona d'un clima primaveral.
   −
Altea ha sigut coneguda durant anys com el paraís dels artistes, ya que ací han buscat refugi des de sempre poetes, cantants, escultors i ceramistes vinguts de tots els racons del mon com Eberhard Scholotter, Rafael Albertí, Vicent Blasco Ibányez...Els seus carrers descendixen lentament cap al mar, i les chicotetes cases poblerenques, encalades des de sa construcció, fan d'ella un lloc òptim per al descans vacacional, aixina com per al retir de molts jubilats que han trobat en Altea un verdader paraís.
+
Altea ha sigut coneguda durant anys com el paraís dels artistes, ya que ací han buscat refugi des de sempre poetes, cantants, escultors i ceramistes vinguts de tots els racons del mon com Eberhard Scholotter, [[Rafael Albertí]], Vicent Blasco Ibányez...Els seus carrers descendixen lentament cap al mar, i les chicotetes cases poblerenques, encalades des de sa construcció, fan d'ella un lloc òptim per al descans vacacional, aixina com per al retir de molts jubilats que han trobat en Altea un verdader paraís.
   −
A la vora del mar està el port peixer i el deportiu. Més conegut com Club Nàutic d'Altea. Junt ad ells, el Mediterràneu. Casi sempre tranquil per estos lars. I com és de supondre, molt prop d'este punt està el passeig marítim, de recent ampliació, que  es prolonga des del port fins a l'antic poble de peixcadors, inundant de tendes, cafeteries i restaurants en terrats estiuencs. El seu mercadet és un dels més populars de tota la Costa Blanca.
+
A la vora del mar està el port peixer i el deportiu. Més conegut com Club Nàutic d'Altea. Junt ad ells, el [[Mediterràneu]]. Casi sempre tranquil per estos lars. I com és de supondre, molt prop d'este punt està el passeig marítim, de recent ampliació, que  es prolonga des del port fins a l'antic poble de peixcadors, inundant de tendes, cafeteries i restaurants en terrats estiuencs. El seu mercadet és un dels més populars de tota la Costa Blanca.
     
113 303

edicions

Menú de navegació