Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
395 bytes afegits ,  17:16 26 març 2010
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1:  +
[[Image:Las Provincias 23-05-98.jpg|thumb|250px|Zaplana usant la [[Tàctica del camalleó]] en les Corts Valencianes ([[Las Provincias]] 23-05-1998)]]
 +
 
'''Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro''' ([[Cartagena (Espanya)|Cartagena]], [[3 d'abril]] de [[1956]]) és un polític [[Espanya|espanyol]]. Fon alcalde de [[Benidorm]], president de la [[Generalitat Valenciana]], ministre de Treball i portaveu del [[Partit Popular]] en l'oposició en el [[Congrés dels Diputats (Espanya)|Congrés]].
 
'''Eduardo Andrés Julio Zaplana Hernández-Soro''' ([[Cartagena (Espanya)|Cartagena]], [[3 d'abril]] de [[1956]]) és un polític [[Espanya|espanyol]]. Fon alcalde de [[Benidorm]], president de la [[Generalitat Valenciana]], ministre de Treball i portaveu del [[Partit Popular]] en l'oposició en el [[Congrés dels Diputats (Espanya)|Congrés]].
    
== Biografia ==
 
== Biografia ==
És llicenciat en Dret per la [[Universitat d'Alacant]] en 1984. És casat, té dos filles i un fill.
     −
Va ingressar en el [[Partit Popular]] des de la [[Unió de Centre Democràtic (Espanya)|UCD]]. En [[1993]] va arribar a l'alcaldia de [[Benidorm]] després de plantejar una moció de censura contra l'equip de govern del [[PSPV-PSOE]] gràcies al soport d'una regidora [[trànsfuga]] del dit partit, [[Maruja Sánchez]]. Zaplana fon alcalde de Benidorm fins a 1995.
+
És llicenciat en Dret per la [[Universitat d'Alacant]] en 1984. Està casat, té dos filles i un fill.
 +
 
 +
Ingresà en el [[Partit Popular]] des de la [[Unió de Centre Democràtic (Espanya)|UCD]]. En [[1993]] va arribar a l'alcaldia de [[Benidorm]] després de plantejar una moció de censura contra l'equip de govern del [[PSPV-PSOE]] gràcies al soport d'una regidora [[trànsfuga]] del dit partit, [[Maruja Sánchez]].  
 +
 
 +
Zaplana fon alcalde de Benidorm fins a 1995.
    
== Carrera política en la Comunitat Valenciana ==
 
== Carrera política en la Comunitat Valenciana ==
Llínea 10: Llínea 15:  
[[Image:AVL-Levante-EMV-6-2-2008.jpg|thumb|250px|[[Jordi Pujol]] admitix públicament que Eduardo Zaplana creà l' [[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] a canvi de que Pujol donara respal al govern de [[José María Aznar]] (Levante-EMV_6-02-2008)]]
 
[[Image:AVL-Levante-EMV-6-2-2008.jpg|thumb|250px|[[Jordi Pujol]] admitix públicament que Eduardo Zaplana creà l' [[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] a canvi de que Pujol donara respal al govern de [[José María Aznar]] (Levante-EMV_6-02-2008)]]
   −
En [[1995]] fon candidat del [[Partit Popular|PP]] després d'arrebatar la presidència del partit a l'actual senador [[Pedro Agramunt]]. Va guanyar les eleccions autonòmiques per majoria simple, i gràcies al denominat "[[pacte del pollastre]]" en [[Unió Valenciana]], pel que la formació regionaliste portaria al seu cap de lliste, [[Vicente González Lizondo]], a la presidència de les Corts autonòmiques, va conseguir la presidència de la [[Generalitat Valenciana]]. En [[1999]] va conseguir la majoria absoluta i va renovar com a president.
+
En [[1995]] fon candidat del [[Partit Popular|PP]] després d'arrebatar la presidència del partit a l'actual senador [[Pedro Agramunt]]. Va guanyar les eleccions autonòmiques per majoria simple, i gràcies al denominat "[[pacte del pollastre]]" en [[Unió Valenciana]], pel que la formació regionaliste portaria al seu cap de lliste, [[Vicente González Lizondo]], a la presidència de les Corts autonòmiques, va conseguir la presidència de la [[Generalitat Valenciana]].  
 +
 
 +
En [[1999]] Zaplana renovà com a president, en majoria absoluta, i aprofità tal situació per a desfer-se d'[[Unió Valenciana]] fomentant sa desintegració paulatina per mig del transfuguisme (incomplint el [[pacte antitransfuguisme]] del PP i el PSOE) i de la [[Tàctica del camalleó]].  
   −
Durant el seu mandat va tractar de promocionar la image exterior de la [[Comunitat Valenciana]] per mig de campanyes de publicitat com la que li va vincular el cantant [[Julio Iglesias]], reclutat com a embaixador dels productes valencians en el món. Va accedir a la vicepresidència del Comité de les regions de la UE. Va posar en marcha el parc temàtic [[Terra Mítica]]. El que va començar prometent-se com un pla que no costaria diners als valencians, en 2003 acumulava pèrdues pròximes als 200 millons d'euros, i en 2004 es produïx la suspensió de pagaments. El seu cost rondava els 360 millons d'euros i ya en 1999 el tribunal de contes valencià advertia no se sabia el destí de 156 millons euros.
+
Durant el seu mandat va tractar de promocionar la image exterior de la [[Comunitat Valenciana]] per mig de campanyes de publicitat com la que que feu el cantant [[Julio Iglesias]], reclutat com a embaixador dels productes valencians en el món. Va accedir a la vicepresidència del Comité de les regions de la UE. Va posar en marcha el parc temàtic [[Terra Mítica]], que resultà poc rendable. Lo que escomençà prometent-se com un proyecte que no costaria diners als valencians, en 2003 acumulava pèrdues pròximes als 200 millons d'euros, i en 2004 es produïx la suspensió de pagaments. El seu cost rondava els 360 millons d'euros i ya en 1999 el tribunal de contes valencià advertia no se sabia el destí de 156 millons euros.
   −
Per la seua banda, el mateix Zaplana ha qualificat la seua gestió com la més positiva de la història de la Comunitat Valenciana (giner de 2009).<ref>[http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009012000_19_545106__Zaplana-Protagonice-balance-positivo-historia-Comunitat Zaplana avalua la seua gestió al cap de la Generalitat | levante-emv.Com]</ref>
+
Per la seua banda, el mateix Zaplana ha calificat la seua gestió com la més positiva de la història de la Comunitat Valenciana (giner de 2009).<ref>[http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2009012000_19_545106__Zaplana-Protagonice-balance-positivo-historia-Comunitat Zaplana avalua la seua gestió al cap de la Generalitat | levante-emv.Com]</ref>
   −
Signà el nomenat [[Pacte de Reus]] del qual eixiria després la creació de l'[[AVLL]], orgue dissenyat per a fusionar les llengües valenciana i catalana. Este pacte supon una traïció a lo que va defendre el PP en les campanyes electorals i als  votants valencianistes del mateix partit, puix encara hui, el PP  defén davant les càmares la singularitat i diferencia  entre les dos llengües, pese a les sentencies generades per els dictàmens de l'AVLL i  les èxits conseguits per el nacionalisme català en els jujats derivats de les actuacions i pactes del PP.   
+
Firmà el nomenat [[Pacte de Reus]] del qual eixiria la creació de l'[[AVLL]], orgue dissenyat per a fusionar la llengüa valenciana en la catalana. Este pacte supon una traïció a lo que va defendre el PP en les campanyes electorals i als  votants valencianistes del mateix partit, puix encara hui, el PP  defén davant les càmares la singularitat i diferencia  entre les dos llengües, pese a les sentencies generades per els dictàmens de l'AVLL i  les èxits conseguits per el nacionalisme català en els jujats derivats de les actuacions i pactes del PP.   
    
== Carrera en la política nacional ==
 
== Carrera en la política nacional ==
En motiu de la seua gestió a la Comunitat Valenciana Zaplana fon cridat a Madrit pel president del Govern, [[José María Aznar]]. Fon president de la Generalitat Valenciana fins al [[24 de juliol]] de [[2002]], quan va deixar la direcció del govern valencià per a eixercir el càrrec de ministre de Treball i Asunts Socials, deixant la presidència a [[José Luis Olivas]]. Poc després fon nomenat també Portaveu del Govern. Després de les eleccions del [[14 de març]] de [[2004]], quan el [[PP]] va passar a l'oposició en el Parlament espanyol, Zaplana es va convertir en el portaveu del principal partit de l'oposició en el Congrés. Després de les eleccions del [[9 de març]] de [[2008]] va anunciar que deixava el seu càrrec per a "fomentar la renovació", pero sense abandonar el seu banc.<ref>[http://www.elmundo.es/elmundo/2008/02/19/espana/1203455295.Html Eduardo Zaplana abandona el seu càrrec com a portaveu del PP: 'Vull ser diputat ras' | El món]</ref> No obstant, poc després, el 29 d'abril, va renunciar al seu lloc de diputat i la seua retirada "temporal" de la política per a treballar com delegat per a Europa del [[Grup Telefónica]]<ref>[http://www.diariodenavarra.Es/20080430/nacional/eduardo-zaplana-renuncia-al-congreso-ser-delegado-telefonica-europa.Html?not=2008043002285995&dia=20080430&seccion=nacional&seccion2=politica Eduardo Zaplana renúncia al Congrés per a ser delegat de Telefónica a Europa | El Diari de Navarra]</ref>.
+
En motiu de la seua gestió a la Comunitat Valenciana Zaplana fon cridat a Madrit pel president del Govern, [[José María Aznar]]. Fon president de la Generalitat Valenciana fins al [[24 de juliol]] de [[2002]], quan deixà la direcció del govern valencià per a eixercir el càrrec de ministre de Treball i Asunts Socials, ocupant la presidència valenciana [[José Luis Olivas]]. Poc després fon nomenat també Portaveu del Govern. Després de les eleccions del [[14 de març]] de [[2004]], quan el [[PP]] va passar a l'oposició en el Parlament espanyol, Zaplana es va convertir en el portaveu del principal partit de l'oposició en el Congrés. Després de les eleccions del [[9 de març]] de [[2008]] va anunciar que deixava el seu càrrec per a "fomentar la renovació", pero sense abandonar el seu banc.<ref>[http://www.elmundo.es/elmundo/2008/02/19/espana/1203455295.Html Eduardo Zaplana abandona el seu càrrec com a portaveu del PP: 'Vull ser diputat ras' | El món]</ref> No obstant, poc després, el 29 d'abril, va renunciar al seu lloc de diputat i la seua retirada "temporal" de la política per a treballar com delegat per a Europa del [[Grup Telefónica]]<ref>[http://www.diariodenavarra.Es/20080430/nacional/eduardo-zaplana-renuncia-al-congreso-ser-delegado-telefonica-europa.Html?not=2008043002285995&dia=20080430&seccion=nacional&seccion2=politica Eduardo Zaplana renúncia al Congrés per a ser delegat de Telefónica a Europa | El Diari de Navarra]</ref>.
    
En l'actualitat Eduardo Zaplana és delegat per a [[Europa]] de la multinacional espanyola [[Telefónica]].
 
En l'actualitat Eduardo Zaplana és delegat per a [[Europa]] de la multinacional espanyola [[Telefónica]].
621

edicions

Menú de navegació