Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
594 bytes afegits ,  21:55 16 feb 2010
Llínea 30: Llínea 30:     
[[Image:chaturanga.jpg|right|thumb|El tauler de chaturanga, en la disposicio de cadascuna de les peces]]
 
[[Image:chaturanga.jpg|right|thumb|El tauler de chaturanga, en la disposicio de cadascuna de les peces]]
S'admitix generalment que el seu antepassat conegut mes antic es un joc hindu, el [[chaturanga]]. Els senyes mes antics es troben entre els sigles V i VII. Dos passages de texts sànscrits parlen de l'existencia del joc sense donar una atra informació. En l'obra de [[Vasavadatta]], escrit en l'any 600 per [[Subandhu]] que fa mencio de jogadors d'escacs, i sobre tot de [[Harshascharita]], escrit per [[Bana]] cap l'any 625.
+
S'admitix generalment que el seu antepassat conegut mes antic es un joc hindu, el [[chaturanga]], el nom sànscrit de l'escacs. Els senyes mes antics es troben entre els sigles V i VII. Dos passages de texts sànscrits parlen de l'existencia del joc sense donar una atra informació. En l'obra de [[Vasavadatta]], escrit en l'any 600 per [[Subandhu]] que fa mencio de jogadors d'escacs, i sobre tot de [[Harshascharita]], escrit per [[Bana]] cap l'any 625. Estos llibres, seguits d'atres obres escrites en l'any 850 per [[Ratnakara]] i [[Rudrata]] al final del sigle IX, permitixen tindre coneiximent de les parts del joc que son les d'un eixercit: soldats d'infantera, ginets, els tancs  elefants.
 +
 
 +
El joc es propaga fins [[Persia]] al voltant de l'any 600 on es convertix en el [[chatrang]], que es joga des d'eixe moment en dos jogadors sense daus. L'escacs coneixe un desenrroll notable. Es durant els sigles IX i X que apareixen els primers campeons i els primers Tractats.
 +
 
 +
 
 +
== Arribada a Europa i evolució ==
 +
 
     
1334

edicions

Menú de navegació