Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
81 bytes afegits ,  12:30 16 feb 2010
sense resum d'edició
Llínea 1: Llínea 1: −
[[Image:nas.jpg|thumb|right|Nas.]]
+
[[Image:nas.jpg|thumb|right|<center>'''Nas'''.</center>]]
 
El '''nas''' és una protuberància que forma part del sistema respiratori en els vertebrats. És l'orgue de l'olfat i l'entrada del tracte respiratori.
 
El '''nas''' és una protuberància que forma part del sistema respiratori en els vertebrats. És l'orgue de l'olfat i l'entrada del tracte respiratori.
    
== Anatomia ==
 
== Anatomia ==
El nas es dividix en dos compartiments separats pel [[tabic nassal]], els quals tenen dos orificis d'eixida denominats narines. Per l'atre costat, el nas acava en unes obertures que comuniquen en la [[faringe]].
+
El '''nas''' es dividix en dos compartiments separats pel [[tabic nassal]], els quals tenen dos orificis d'eixida denominats narines. Per l'atre costat, el '''nas''' acava en unes obertures que comuniquen en la [[faringe]].
   −
En les parets laterals dels cornalons se troben uns [[Os|ossos]] esponjosos nomenats [[cornets]], que s'encarreguen de calfar i netejar l'aire que va cap als pulmons. Davall de cada cornet existixen uns espais denominats meats, que son els que comuniquen el nas en els sens paranassals.
+
En les parets laterals dels cornalons se troben uns [[Os|ossos]] esponjosos nomenats [[cornets]], que s'encarreguen de calfar i netejar l'aire que va cap als pulmons. Davall de cada cornet existixen uns espais denominats meats, que son els que comuniquen el nas en els [[sens paranassals]].
   −
L'armaçó òsseu del nas està constituit per ossos, [[cartílac|cartílacs]] durs i cartílacs molls. Els ossos durs formen la part superior i els laterals del pont, els cartílacs formen els laterals dels cornalons i el propi tabic nassal.
+
L'armaçó òsseu del '''nas''' està constituit per ossos, [[cartílac|cartílacs]] durs i cartílacs molls. Els ossos durs formen la part superior i els laterals del pont, els [[cartílacs]] formen els laterals dels cornalons i el propi tabic nassal.
   −
Les parets nassals estan revestides per mucoses que tenen com a funció essencial l'acondicionament de l'aire inhalat. Ademes, la mucosa atrapa i lleva la pols i els gèrmens de l'aire quan s'introduixen en el nas.
+
Les parets nassals estan revestides per mucoses que tenen com a funció essencial l'acondicionament de l'aire inhalat. Ademes, la mucosa atrapa i lleva la pols i els gèrmens de l'aire quan s'introduixen en el '''nas'''.
   −
El nas és l'orgue a on residix el sentit de l'olfat. En l'epiteli olfatiu es troba la pituitària groga, constituida per un grup de cèlules nervioses en pèls microscòpics nomenats cilis. Estos estan recoberts de receptors sensibles a les molècules de l'olor. Hi han uns 20 tipos distints de receptors, cada u dels quals s'encarrega d'una classe determinada de molècules d'olor. Estes cèlules establiràn sinàpsis en les neurones dels bulps olfatoris, que manaran les senyals al cervell.
+
El '''nas''' és l'orgue a on residix el sentit de l'[[olfat]]. En l'epiteli olfatiu es troba la [[pituitària groga]], constituida per un grup de cèlules nervioses en pèls microscòpics nomenats [[cilis]]. Estos estan recoberts de receptors sensibles a les molècules de l'olor. Hi han uns 20 tipos distints de receptors, cada u dels quals s'encarrega d'una classe determinada de molècules d'olor. Estes cèlules establiràn sinàpsis en les neurones dels bulps olfatoris, que manaran les senyals al cervell.
    
== Triàngul de la mort ==
 
== Triàngul de la mort ==
En els sers humans, degut a la naturalea especial del fluix sanguíneu del nas i la seua àrea circundant, existixen riscs de que una infecció puga extendre's al cervell, quadro d'extrema gravetat. Per esta raó, l'àrea compresa entre les vores de la boca i el pont del nas, incloit el nas i el maxilar es coneixen com el triàngul de la mort.
+
En els sers humans, degut a la naturalea especial del fluix sanguíneu del [[nas]] i la seua àrea circundant, existixen riscs de que una infecció puga extendre's al cervell, quadro d'extrema gravetat. Per esta raó, l'àrea compresa entre les vores de la boca i el pont del nas, incloit el [[nas]] i el maxilar es coneixen com el triàngul de la mort.
    
== Veja's també ==
 
== Veja's també ==
128 873

edicions

Menú de navegació