Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
Pàgina nova, en el contingut: «'''Pedro Aguado Bleye''' (Palència, 22 de febrer de 1884 - Bilbao, 1953) fon un historiador espanyol. == Biografia == Doctor en Filosofia…»
'''Pedro Aguado Bleye''' ([[Palència]], [[22 de febrer]] de [[1884]] - [[Bilbao]], [[1953]]) fon un historiador espanyol.

== Biografia ==

Doctor en Filosofia i Lletres dedicat a l'ensenyança, va eixercitar entre unes atres la càtedra de Geografia i Història de l'Institut de Segona Ensenyança de Bilbao, ciutat en la que va ocupar càrrecs com el de bibliotecari de la Societat Bilbaïna, vicepresident de l'Ateneu, i vocal de la Junta de Cultura Vasca i dels Museus Arqueològic i Etnogràfic de Viscaya.

En l'any [[1936]], catedràtic de Geografia i Història de l'[[Institut Cervantes|Institut Cervantes de Madrit]], i catedràtic en [[Valladolit]]. Membre corresponent de la [[Real Acadèmia de l'Història]] (RAH) des de [[1911]].

El seu ''Manual d'història d'Espanya'' (''Manual de historia de España'') es considera un clàssic en la pedagogia de l'història.

== Obra ==

* ''Manual de Historia de España'' (1929 i 1936)
* ''Historia de España'' en Espasa-Calpe (1958)
* ''Manual de historia de España Tomo III Casa de Borbón [1700-1808] y España contemporánea [1808-1955]'' (junt a [[Cayetano Alcázar Molina]], Espasa-Calpe, 1964)
* ''Santa María de Salas en el siglo XIII. Estudio sobre las Cantigas de Alfonso X el Sabio''. Tesis doctoral
* ''La villa de Lequeitio en el siglo XVIII'' (manuscrit inèdit), Bilbao, 1921
* ''Historia General del Arte'' 4 tomos Editorial Arístides Quillet Paris - Bruxelles - Buenos Aires, 1947
** TOMO I - DE LOS ORIGENES A LA EDAD MEDIA, Versión española de Emilio Gascó Contell
** TOMO II - EL ARTE MEDIEVAL, (versión española de Aguado Bleye)
** TOMO III - EL ARTE CLASICO, SIGLOS XVI - XVII, Versión española de [[José Ballester Gozalvo]] y de Emilio Gascó Contell
** TOMO IV - SIGLOS XVIII, XIX Y XX, Versión española de José Ballester Gozalvo
* Pedro Aguado Bleye (documentación de los siglos XIII al XVIII, historia de Huesca y de San Juan de la Peña y el trabajo titulado «Instituciones económico-sociales que pueden establecerse en el Círculo Católico de obreros de Huesca») en 1903, de la [[Revista de Huesca]], «colección de materiales para la Historia de Aragón», editada per Gabriel Llabrés i Quintana, catedràtico de Geografia.
* ''Atlas Geográfico'' (1er i 2n curs); (junt a Pedro i Francisco Condeminas)
* ''España romana (218 a. de J. C. - 414 de J. C.)''. VV.AA. Junt a [[Pedro Bosch Gimpera]] i atres.
* ''Manual de historia de América (Descubrimiento y exploración - Época colonial - América independiente)''.
* ''Historia Universal'', Espasa Calpe 1935 (Edició especial per a l'Institut Miguel de Unamuno de Bilbao).

== Cites ==

* ''Diversas fuentes confirman los datos aportados por los profesores Penyarroja y Gómez, así el historiador Aguado Bleye afirma en sus textos:''

{{Cita|''... los mozárabes emplearon el latín en sus libros y escritos; pero en el uso diario hablaban una lengua romance que no se escribía pero que era de uso general en los siglos IX y X, no sólo entre mozárabes y judíos, sino entre musulmanes de todas las clases sociales''.}}

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_Aguado_Bleye Pedro Aguado Bleye en Wikipedia]
26 302

edicions

Menú de navegació