Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1881 bytes afegits ,  23:57 30 dec 2009
Pàgina nova, en el contingut: «'''Eugène Ionesco''' (en romanes ''Eugen Ionescu'') (Slatina, Romania, 26 de novembre de 1909Paris, França, [[28...».
'''Eugène Ionesco''' (en [[idioma romanes|romanes]] ''Eugen Ionescu'') ([[Slatina]], [[Romania]], [[26 de novembre]] de [[1909]] — [[Paris]], [[França]], [[28 de març]] de [[1994]]), [[dramaturc]] i [[escritor]] francés d'orige romanes, triat membre de l'[[Acadèmia francesa]] el [[22 de giner]] de [[1970]]. Fon un dels principals dramaturcs del [[teatre de l'absurt]].

== Biografia ==

De pare romanes i mare francesa, va viajar a [[Paris]] en un any i va viure allí fins els tretze. En [[1925]] va tornar a Romania i va estudiar la carrera de Lletres. Va ensenyar francés durant tres anys en un Institut de [[Bucarest]], fins a que en [[1938]] va tornar a [[França]] per a establir-se definitivament. Va treballar en una editorial, després en un banc i va escomençar una tesis doctoral sobre la mort en la poesia francesa que no acabaria. Es va relacionar en el grup de la reviste lliterària ''Cahiers Du Sud'' abans de dedicar-se completament a la seua producció dramàtica.

[[Archiu:Tombe_Ionesco.jpg|thumb|200px|Tumba d'Eugène Ionesco en el cementeri de Montparnasse.]]
Va morir en [[1994]] i està soterrat en el [[cementeri de Montparnasse]] en [[Paris]].

La seua primera obra de teatre, ''[[La cantant calba]]'' es va estrenar en el [[Théâtre dónes Noctambules]] en [[1950]], causant un trement escàndal, pero la seua inteligència, novetat i ruptura en la llògica ho porten a la fama, fama que no ho abandonaria en les seues posteriors obres. Fon, junt en el [[Irlanda|irlandés]] [[Samuel Beckett]], el pare del [[teatre de l'absurt]], per mig del qual ell fa "''d'un text burlesc, un joc dramàtic; i d'un text dramàtic un joc burlesc''". Més allà de la mera ridiculisació de situacions banals, les obres de Ionesco dibuixen de manera tangible la soletat dels humans i l'insignificança de la pròpia existència.

== Obres ==

=== Teatre ===

Menú de navegació