Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1663 bytes afegits ,  15:02 5 dec 2009
Llínea 131: Llínea 131:     
==Teatre==
 
==Teatre==
 +
El teatre valencià del sigle d'or seguix en la llínea de tot Europa i es desenrolla en l'àmbit religiós principalment.
 +
 +
La [[catedral de Valéncia]] fon u dels principals centre dramàtics i ha conservat moltes  peces teatrals  que mostren l'evolució des de les simples cerimònies populars i folclòriques fins als misteris d'escenografia molt elaborada.
 +
 +
Les  representacions  que es realisaven durant l'any eren innumerables i tradicionals, i les trobem al llarc de tota la geografia valenciana.
 +
 +
En el nort de Castelló destacarien les "santonadas", a Gandia "la Colometa" (tema pasqual),  en atres llocs les celebracions processionals de la Festa de l'[[Àngel Custodi]].
 +
 +
Entre totes les representacions pronte van començar a  destacar els Misteris, celebrats dins dels temples, centrats en temes pasquals, marians o hagiogràfics (documentats en els archius eclesials). Entre atres destacarien "La representació de la Nit de Nadal", els "Misteris de l'Assunció de la Verge", i el més conegut "[[Misteri d'Elig]]" que seguix representant-se, datat en el sigle XV...
 +
 +
El teatre profà va començar a manifestar-se a finals del [[sigle XIV]], especialment en commemoracions en honor  dels reis.
 +
 +
Dins de l'àmbit del teatre satíric trobem "la festa del bisbetó" (sàtira sobre les  jerarquies religioses) o "el joc del Pàsero" en sàtires que acaben en batalles campals.
 +
 +
L'activitat teatral al màxim nivell en Llengua Valenciana per viuria fins a les [[Germanies]]  , des d'este  moment el teatre religiós fon capaç de mantindre els seus esquemes tradicionals pero el cortesà va començar a evolucionar influenciat pel castellà i l'italià.
    
== Fets rellevants ==
 
== Fets rellevants ==
1821

edicions

Menú de navegació