4574 bytes afegits
, 12:13 25 nov 2009
'''Europa central''' és la regió que, com el seu nom indica, engloba a les nacions que es troben en la part central de [[Europa]]. No hi ha un acort unànim sobre quins territoris formen esta regió. Esta situació es deu a les diferents consideracions de caràcter històric (més que geogràfic). Cal mencionar que Europa central ha vixcut molts canvis, sent un dels escenaris d'importants moviments polítics com la [[Primera Guerra Mundial]] i la [[Segona Guerra Mundial]], els quals van portar com a conseqüència canvis en l'estructura política.
== Entre els Alps i els Balcans ==
Les fronteres entre l'Europa central i els seus veïns estan fortament delimitades per barreres naturals de Nort a Sur: d'esta manera es té des de [[Europa del nort]] (o [[Escandinàvia]]) fins al [[Mar Bàltic]] i la [[Península Itàlica]] (o [[Itàlia]]) per mig dels [[Alps]]. Les fronteres des de la [[Europa occidental]] i la [[Europa oriental]] són més confuses i per esta raó hi ha tanta mescla de cultures al llarc d'este eix, a causa de la facilitat que suponia viajar per les rutes este enfront de les més complexes Nort-Sur.
Algunes Enciclopèdies com la [[Encyclopædia Britannica]], o la [[Columbia Encyclopedia]], aixina com el [[CIA World Factbook]] acunyen el terme ''Europa central'' com el conjunt de països:
En un artícul sobre [[Europa]] en la [[Enciclopèdia Catòlica|Enciclopèdia Catòlica de 1913]] apareix [[Alemanya]] (que estén les seues fronteres fins als Balcans) pero no [[Suïssa]] en els mapes d'Europa central, Liechtenstein no es menciona.
La noció de ''Països Alpins'' estenent-se fins al [[Mar Bàltic]] i el [[mar del Nort]] és dubtosa<!--, debut a la facilitat en la delimitació d'estes fronteres naturals-->. Mentres que Alemanya s'ha considerat sens dubte un país d'Europa central, tant pels alemans com per atres nacions, durant els sigles XIX i XX s'ha forjat una identitat pròpia que els ubica al ''Nort dels Alps'' en conte de ''en els Alps''. Aixina i tot, [[Baviera]], la part més alpina dels estats alemans és la que més població té en els [[Alps]].
== L'Europa central històrica ==
Durant la història atres [[país]]és han tingut la categoria de pertànyer a Europa central, alguns d'ells a causa del seu caràcter històric han pertanygut a una [[monarquia]] [[Europa|europea]] o a un [[imperi]] tal com el [[Sacre Imperi Romà Germànic]], el [[Regne d'Hongria]], la [[monarquia dels Habsburc]], la [[República de les Dos nacions]] i el [[Imperi alemà|Imperi Alemà]]. Estos són:
* '''-''' [[Bielorrússia]] (parts del [[oest]] del país)
* '''-''' [[Croàcia]]
* '''-''' [[Lituània]]
* '''-''' [[Romania]] ([[Transilvània]],[[Bucovina]])
* '''-''' [[Sèrvia]] ([[Vojvodina]])
* '''-''' [[Ucraïna]] ([[Galícia (Europa central)|Galícia]], [[Volhynia]], [[Transcarpatia]], [[Podolia]],[[Bucovina]])
* '''-''' [[Itàlia]] ([[Tirol del Sur]], [[Friuli-Venezia Giulia]])
== Europa central després del [[Teló de Ferro]] ==
Després de la [[Segona Guerra Mundial]] gran part d'Europa va quedar dividida entre l'oest i este, efecte este que va neutralisar per complet la idea d'una Europa central. Seguint la dissolució del [[Pacte de Varsòvia]] i el final de la [[Guerra freda]] va tindre un efecte d'agregació com a membres de la [[OTAN]] i de la [[Unió Europea]].
Durant la Guerra Freda, el terme anglés ''central Europe'' fon acunyant a poc a poc la idea d'una formació de països en l'extrem més oriental dels països del pacte de Varsòvia (Polònia o Hongria) intentant especificar els països comunistes que estaven en el costat més [[oest]] d'Europa. Este us del terme va continuar fins al final del Pacte de Varsòvia fins que gradualment estos països van començar la seua transició.
Generalment s'exclou:
* Els [[Països Bàltics]]
* La [[Església Ortodoxa Russa|Rússia Ortodoxa]] i les regions [[musulmà|musulmanes]]
* Els [[Balcans]]
== Veja també ==
*[[Casa d'Àustria]]
*[[Sacre Imperi Romà Germànic]]
*[[Imperi alemà|Imperi Alemà]]
*[[Imperi Austrohúngaro]]
*[[Regne d'Hongria]]
*[[República de les Dos nacions]]
== Enllaços externs ==
* Oskar Krejcí: [http://book.publica.cz/ Geopolítica de les regió central europea. La vista des de Praga i Bratislava] Bratislava: Veda, 2005. 494 p. (Descàrrega gratuïta).
* Artícul 'Mapping central Europe' in [http://www.hiddeneurope.Co.uk hidden europe], 5, Pp. 14-15 (novembre 2005).
{{Traduït de|es|Europa Central}}
[[Categoria:Europa Central|Europa central]]
[[Categoria:regions d'Europa|Europa central]]