3909 bytes afegits
, 22:00 25 nov 2023
'''Balkrishna Vithaldas Doshi''' ([[Pune]], [[Maharashtra]], [[Índia]], [[26 d'agost]] de [[1927]] - [[Ahmadabad]], [[Guyarat]], [[Índia]], [[24 de giner]] de [[2023]]) fon un arquitecte indi. Considerat una figura important de l'arquitectura índia, destacà per la seua contribució a l'evolució del discurs arquitectònic en l'Índia. Despuix de treballar en [[Le Corbusier]] i [[Louis Kahn]], fon un pioner de l'arquitectura [[Modernisme|modernista]] i [[Arquitectura brutalista|brutalista]] en l'Índia.
== Biografia ==
Doshi naixqué en la població índia de Pune. Als 11 anys es va lesionar en un accident d'incendi i des de llavors caminava en una llaugera coixera. Estudià en la Sir J. J. School of Art de Mumbai entre [[1947]] i [[1950]].
== Trayectòria professional ==
=== Primers proyectes ===
En l'any [[1950]] viajà a [[Europa]]. Va treballar estretament en Le Corbusier en els proyectes d'este en [[París]] entre [[1951]] i [[1954]]. En [[1954]], va retornar a l'[[Índia]] per a supervisar els edificis de Corbusier en Ahmadabad, que incloïen la Vila Sarabhai, la Vila Shodhan, l'edifici de l'Associació de Propietaris de Molins i el Sanskar Kendra. Corbusier es descriu com una gran influència en l'obra posterior de Doshi.
El seu estudi, Vastu-Shilpa (disseny migambiental), es va crear en [[1955]]. Doshi va treballar estretament en Louis Kahn i Anant Raje, quan Kahn va dissenyar el campus del ''Indian Institute of Management'', en Ahmadabad. En [[1958]] fon becari de la ''Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts''. A continuació, va crear l'Escola d'Arquitectura (S.A.) en [[1962]].
=== Ensenyança ===
Doshi és membre del ''Royal Institute of British Architects'' i ha format part del comité de selecció del [[Premis Pritzker|Premi Pritzker]], del Centre Nacional [[Indira Gandhi]] per a les Arts i del Premi Aga Khan d'Arquitectura. També és membre de l'Institut Indi d'Arquitectes.
El treball de Doshi sobre la reunificació dels patrimonis indi i anglés a través del seu estudi fon guardonat en el Premi Global d'Arquitectura Sostenible en [[2007]], la primera edició del premi. El premi reconeixia l'important pas donat per Doshi en la direcció d'un model de desenroll alternatiu.
En març de [[2018]], Doshi fon guardonat en el Premi Pritzker d'Arquitectura, l'equivalent al Nobel en este camp, convertint-se aixina en el primer indi en rebre este honor. El jurat del Pritzker va anunciar que Doshi "sempre ha creat una arquitectura séria, mai cridanera ni seguidora de tendències", i va destacar el seu "profunt sentit de la responsabilitat i el desig de contribuir al seu país i a la seua gent per mig d'una arquitectura autèntica i d'alta calitat".
== Influències ==
Doshi ha dit que s'ha inspirat en monuments històrics de l'Índia, aixina com en l'obra d'arquitectes europeus i nortamericans.
== Cultura popular ==
En l'any [[2008]], el director de ''Hundredhands'', Premjit Ramachandran, publicà un documental en el que s'entrevistava a Doshi. Aparegué com ell mateix en O ''Kadhal Kanmani'', de Mani Ratnam, i en ''Ok Jaanu'', de Shaad Ali.
== Premis i reconeiximents ==
* Premi Padma Shri, Govern de l'Índia, 1976.
* Doctor Honoris Causa de l'Universitat McGill, Canadà, 2005.
* Premi Global d'Arquitectura Sostenible (''Global Award for Sustainable Architecture''), 2007 (primera edició).
* Oficial de l'Orde de les Arts i les Lletres de França, 2011.
* Premi Pritzker, 2018.
== Obra ==
* Sangath, estudi propi, Ahmedabad (1979-80).
* Centre per al Mig Ambient i la Tecnologia de Planificació (CEPT), Ahmedabad (1972).
* Institut Indi de Gestió de Bangalore (1962-74).
* Institut Nacional de Tecnologia de la Moda, Delhi (1989).
* Amdavad ni Gufa, Ahmedabad (1990).
* Municipi de IFFCO, Kalol.
* Sawai Gandharva, Pune.
* Premabhai Hall, Ahmedabad.
* Tagore Hall, Ahmedabad.
* Vidyadhar Nagar, Jaipur.