Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 128: Llínea 128:  
[[Archiu:Mosatros-1.jpg|thumb|250px|Defensa de l'Idioma Valencià]]
 
[[Archiu:Mosatros-1.jpg|thumb|250px|Defensa de l'Idioma Valencià]]
   −
Coneiximent i promoció de l'autèntic idioma valencià, vernàcul d'esta regió des de fa més de mil anys i màxim exponent de la [[Cultura Valenciana]].
+
Coneiximent i promoció de l'autèntic idioma valencià, vernàcul d'esta regió des de fa més de mil anys i màxim exponent de la Cultura Valenciana.
   −
Els respecte per a les dos llengües cooficials, no deu llevar, el respecte per l'idioma propi, genuí i exclusiu de la regió valenciana: la milenària llengua valenciana. Llengua que des del temps dels [[àraps]] té referències, i que en els últims temps s'ha vist envolta en un procés de barreja en el català, en l'únic sentit d'una suplantació per esta llengua aliena, en el últim d'acostar-nos al proyecte ''nacional'' e imperialiste del pancatalanisme, els inexistents ''[[països catalans]]''.
+
El respecte per a les dos llengües cooficials, no deu restar-li importància a l'idioma propi, genuí i exclusiu de la regió valenciana: la milenaria llengua valenciana. Llengua que des del temps dels àraps té referències, i que en els últims temps s'ha vist embolicada en un procés de barreja en el català, en l’únic sentit d’una suplantació per esta llengua aliena, en el fi últim d'acostar-nos al proyecte ''nacional'' i imperialiste del pancatalanisme: els inexistents ''països catalans''. Este fet, ha ocasionat que la gent perceba el ''valencià oficialisat'' com un model artificiós i alluntat de la realitat llingüística de la parla viva i majoritària dels valencians. Difícilment practicable tant oralment com per escrit, desnaturalisat, i que dificulta el seu us i la seua recuperació social, creant una creixent desafecció, i provocant que els que més suspenen acadèmicament siguen els valencià parlants de llengua materna.
   −
En l'Associació Valenciana Mosatros treballarem pel rescat de les formes genuïnes, hui en dia relegades a ''vulgarismes'' i tapades, des de les nostres pròpies Institucions Públiques. Aixina com també divulgarem l'autèntica normativa de la Llengua Valenciana que té més de 40 anys, pero basada en les gramàtiques i ortografies de [[Josep Nebot i Pérez]] – llingüista i bibliotecari de professió, farmacèutic d'estudis-, i el [[Lluis Fullana i Mira|Pare Lluis Fullana i Mira]] – gramàtic, erudit, religiós i catedràtic de la Càtedra de Llengua Valenciana de [[1918]] i membre de la [[RAE]]- (gramàtiques i ortografies totes elles, més que centenàries) normativisada per la més que centenària, [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]], i divulgada i ensenyada per [[Lo Rat Penat]].
+
Mosatros treballarem pel rescat i dignificació de les formes genuïnes, hui en dia relegades a v''ulgarismes o coloquials'' i tapades, des de les nostres pròpies Institucions Públiques. Fomentarem un model per a la Llengua Valenciana que siga natural, adequat, identificador, cohesionador, assimilable i practicable. Per això divulgarem l'autèntica normativa de la Llengua Valenciana que té més de 40 anys, pero basada en les gramàtiques i ortografies de Josep Nebot i Pérez – llingüista i bibliotecari de professió, farmacèutic d’estudis-, i el Pare Lluis Fullana i Mira - gramàtic, erudit, religiós i catedràtic de la Càtedra de Llengua Valenciana de 1918 i membre de la RAE- (gramàtiques i ortografies totes elles, més que centenàries) normativisada per la més que centenària, Real Acadèmia de Cultura Valenciana, i divulgada i ensenyada per Lo Rat Penat. Demanarem la restauració de la Filologia Valenciana.
 +
 
 +
L'obtenció d'un Còdic ISO específic, exclusiu i independent per a la Llengua Valenciana és un objectiu prioritari.
 +
 
 +
Demanarem que en el Diccionari de la RAE aparega restaurada l'entrada “Lengua Valenciana” i que apareguen els termens ''valencianista'', ''sorollista'' i molts atres valencianismes que no estan.
    
=== Llaços en el restant d'Espanya, Europa i Hispanoamèrica ===
 
=== Llaços en el restant d'Espanya, Europa i Hispanoamèrica ===
36 054

edicions

Menú de navegació