Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
4242 bytes afegits ,  18:45 5 jul 2023
Pàgina nova, en el contingut: «'''José Félix Tezanos Tortajada''' (Santander, 5 d'agost de 1946) és un polític, sociòlec, escritor i professor espanyol, president del Centr…»
'''José Félix Tezanos Tortajada''' ([[Santander]], [[5 d'agost]] de [[1946]]) és un polític, sociòlec, escritor i professor espanyol, president del [[Centre d'Investigacions Sociològiques]] (CIS).

== Biografia ==

Naixcut el 5 d'agost de l'any 1946 en la ciutat de Santander, es va doctorar en Ciències Polítiques i Sociologia per l'[[Universitat Complutense de Madrit]] (UCM). Afiliat al [[Partit Socialiste Obrer Espanyol]] (PSOE) en [[1973]], estigué vinculat a la [[Alfonso Guerra|facció guerrista]] del partit.​

Ha eixercitat la càtedra de Sociologia en l'[[Universitat de Santiago de Compostela]] (USC) i en l'[[Universitat Nacional d'Educació a Distància]] (UNED), a on va fundar i va posar en marcha la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, de la que fon el primer Decà. Abans va ensenyar en la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de l'Universitat Complutense (entre els anys [[1974]]-[[1986]]).

És president de la Fundació Sistema, que va fundar en [[1981]] i des de la que ve animant diferents fòrums i investigacions sobre Tendències Polítiques i Socials.

És Director del mensual ''Temes per al Debat'' i de la revista acadèmica ''Sistema''.

En el trigèsim primer Congrés Federal del PSOE fon elegit Secretari de Formació (giner de [[1988]]), sent reelegit per a dita responsabilitat en el trigèsim segon Congrés Federal (decembre de [[1990]]), en sengles Comissions Eixecutives encapçalades per [[Felipe González]]. També fon membre del Comité Federal del PSOE ([[1994]]-[[1997]]) i del Comité Regional del PSOE de Madrit (des de [[1980]] a [[1984]]).

A raïl de la celebració del trigèsim nové Congrés del PSOE en [[2017]] fon inclós dins de la Comissió Eixecutiva Federal de [[Pedro Sánchez]] com a secretari d'Estudis i Programes.

En juliol de [[2018]] va solicitar la suspensió de les seues funcions dins de la Comissió Eixecutiva Federal del PSOE per a centrar-se en la seua nova responsabilitat com a president del [[Centre d'Investigacions Sociològiques]] (CIS).

En l'any [[2021]], la juge titular del jujat d'instrucció número 29 de Madrit, Cristina Díaz Márquez, prèviament directora general de Política Interior en el Ministeri de l'Interior durant els governs de [[Mariano Rajoy]] i directora general de Justícia i Seguritat en el Govern de la [[Comunitat de Madrit]] que va presidir [[Cristina Cifuentes]], li va imputar a raïl d'una querella interposta pel partit polític [[Vox]] per suposta malversació de fondos en les enquestes del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Dèu dies despuix, l'Audiència Provincial de Madrit va revocar l'imputació al no vore “apariència de delicte” i considerar que es tracta d'una qüestió política “aliena al dret penal”.

== Obra ==

Ha publicat diferents llibres sobre sociologia, com eixemple:

*—(2011). ''Estudio Delphi sobre tendencias económicas, sociales y políticas'' (junt a Juan José Villalón i Ainoa Quiñones). Madrid: Editorial Sistema.
*—(2012). ''Los retos de Europa: democracia y bienestar social'' Madrid: Editorial Sistema.
*—(2012). ''Los nuevos problemas sociales'' Madrid: Editorial Sistema.
*—(2012). ''Alternativas económicas y sociales frente a la crisis'' Madrid: Editorial Sistema.
*—(2013). ''En los bordes de la pobreza. Las familias vulnerables en contextos de crisis'' (junt a Eva Sotomayor, Rosario Sánchez Morales i Verónica Díaz). Madrid: Biblioteca Nueva.
*—(2013). ''Spain: A changing society'' Madrid: Biblioteca Nueva.
*—(2013). ''Juventud, cultura y educación'' Madrid: Biblioteca Nueva.
*—(2016). ''Tendencias científico-tecnológicas: Retos, potencialidades y problemas sociales'' Madrid: UNED-Fundación Sistema.
*—(2017). ''La cuestión juvenil. ¿Una generación sin futuro?'' Madrid: Biblioteca Nueva.
*—(2017). ''Partidos políticos, democracia y cambio social'' Madrid: Biblioteca Nueva.
*—(2021). ''Cambios sociales en tiempos de pandemia'' (ed.). Madrid: CIS.
*—(2022). ''Pedro Sánchez: Había partido: de las primarias a la Moncloa'' Madrid: Los Libros de La Catarata.

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_F%C3%A9lix_Tezanos José Félix Tezanos en Wikipedia]
25 232

edicions

Menú de navegació