Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
2404 bytes afegits ,  12:07 12 jun 2023
Pàgina nova, en el contingut: «El '''Dia Mundial dels Oceans''', es celebra el 8 de juny, és un dia internacional sobre la gestió sostenible i protecció dels oceans. Fon declarat ofici…»
El '''Dia Mundial dels Oceans''', es celebra el [[8 de juny]], és un dia internacional sobre la gestió sostenible i protecció dels oceans. Fon declarat oficialment el 5 de decembre de [[2008]] per l'[[Assamblea General de les Nacions Unides]] (ONU), per mig de la resolució 63/111, proyecte liderat per [[Canadà]].

== Motivació ==

El primer antecedent fon el Dia dels Oceans, event concertat el 8 de juny de [[1992]], a càrrec de Oceans Institute of Canada (OIC) i avalat pel govern canadenc. Eixe mateix dia es va portar a terme en paralel el Fòrum Global, en el context del Cim de la Terra de [[Riu de Janeiro]] de les [[Nacions Unides]], lloc a on es va elevar i va aprovar la proposta de la creació del dia a nivell internacional. Una de les responsables de promoure el proyecte fon Judith Swan, directora eixecutiva de OIC, present en el cim. L'idea original es va inspirar en el [[Dia de la Terra]], celebrat el 22 d'abril.

D'acort en la [[ONU]], l'iniciativa té com a propòsit «informar sobre l'impacte dels humans en l'oceà, desenrollar un moviment mundial de ciutadans per l'oceà i movilisar i unir a la població mundial en un proyecte per a la gestió sostenible dels oceans».

S'estima que la contaminació per [[plàstic]] resulta anualment en la mort de més d'un milló d'aus marines i cent mil mamífers. Des d'un punt de vista econòmic, genera pèrdues per 8.000 millons de dólars en concepte de danys a l'ecosistema marí.

== Temes del Dia Mundial dels Oceans ==

* 2009 «Els nostres oceans, la nostra responsabilitat»
* 2010 «Els nostres oceans: oportunitats i desafius»
* 2011 «Els nostres oceans: Per un futur vert»
* 2012 «Joventut: la nova etapa per al Canvi»
* 2013 «Junts tenim el poder de protegir l'oceà»
* 2014 «Assegurem entre tots que els oceans puguen mantindre-nos en el futur»
* 2015 «Uns oceans sans, un planeta sà»
* 2016 «Uns oceans sans, un planeta sà»
* 2017 «Els nostres oceans, el nostre futur»
* 2018 «Netegem els nostres oceans»
* 2019 «L'Oceà i la qüestió de gènero»
* 2020 «Innovació per a un oceà sostenible»
* 2021 «L'oceà: vida i mig de subsistència»
* 2022 «Revitalisació: acció colectiva per l'oceà»
* 2023 “Planeta oceànic: les corrents estan canviant”

== Enllaços externs ==

* [https://es.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_Mundial_de_los_Oc%C3%A9anos Dia Mundial dels Oceans en Wikipedia]
23 698

edicions

Menú de navegació