3978 bytes afegits
, 18:05 19 abr 2023
'''Behedety''', '''Behedeti''' o '''Behdeti''' és un [[deu]] de la [[mitologia egipcíaca]] adorat en Behedet, principalment en el nomo 17 del Baix Egipte i per això és conegut com ''el de Behedet''. No obstant, existien varis llocs coneguts cridats Behedet, que principalment són: Behedet del Nort (hui en algunes discrepàncies entre Damanhur) i Tell el-Balamun, Behedet del Sur (hui Edfu) i Behedet de l'Est (Lepidotonpolis, hui Nag el-Mescheich).
Behedety ya era conegut des del Regne Antic en aparéixer la seua image en els panels subterràneus del complex funerari d'Hor Netcheryjet en Saqqara, identificant-ho com a Behedety, en funcions de divinitat associada al tro i la sobirania del regne unificat.
A partir de la [[Dinastia IV]] comença a canviar la seua funció teològica i representació, apareixent com a disc solar alat durant el regnat d'[[Esnefru]] i en escenes de Heb Sed en dos ales de [[falcó]] desplegades, unides per un disc solar. Posteriorment seria una divinitat subsidiària de les deidats egipcíaques [[Horus]] i Hor-Behedety.
En el periodo grecorromà d'[[Egipte]], va ser el deu principal del nomo 2 de l'Alt Egipte (Behedet del Sur) i del nomo 17 del Baix Egipte (Behedet del Nort). Ademés, l'Horus de Buto, Re-Behedety i Re-Harajte Behedety varen aparéixer com a manifestacions de Behedety.
== Representacions ==
En Edfu, Dendera, Karnak i Medinet Habu se li pot trobar habitualment. El [[faraó]], com una esfinge en un ungüent en les pates davanteres front a una deitat, mentres que Behdety com a sol alat vola sobre ell. En Esna, Behedety, es representa com a falcó volador i disc solar sobre el rei.
En una atra iconografia estàndar, Behedety protegix com un sol alat en un [[anj]] el nom de tro del rei. Els noms del sol alat s'escriuen de fòra a dins. El nom del rei es troba en els llindars de les portes, en llocs de pas i també en determinades escenes rituals.
Adicionalment, apareix com a sol en ales i dos [[Ureo|ureos]], el [[uadyet]] (en grec Uto) de les ciutats Pe i Dep (Buto). Behedety també va ser representat com [[Shu]] o [[Sopdu]].
== Conexions mitològiques ==
Provablement Behedety s'originara en els nomos 4 i 5 del Baix Egipte. Va ser el deu principal dels temples d'Edfu. En la seua apariència Sopdu era el fill de [[Sopdet]]. Hi ha molts epítets coneguts, un per a cada u de les seues característiques, com ''el del colorit plomall''. Va lluitar pel seu pare Re, quan és acossat pels seus enemics i protegix a [[Harsiese]], fill d'[[Osiris]] i [[Isis]] davant de [[Seth]]. Va ser assumit per l'[[Horus]] de Edfu i apareix com Hor-Behedety.
== Referències ==
* Assmann, Jan (2005) [2001], Death and Salvation in Ancient Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-4241-9
* Blázquez, José María. Dioses, mitos y rituales de los semitas occidentales en la antigüedad
* H. Brown, Samuel. Diccionario de Mitología Egipcia
* Jordan, Michael. Enciclopedia de los dioses
* Thode, Rosa. Atum, en egiptologia.org
* Traunecker, Claude (2001) [1992], The Gods of Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-3834-9
* Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson
==Bibliografia ==
* Budge, E. A. Wallis: El libro egipcio de los muertos. Málaga: Editorial Sirio, 2007. ISBN 978-84-7808-532-3
* Castel, Elisa: Gran Diccionario de Mitología Egipcia, en egiptologia.com
* Grimal, Nicolas. Historia del Antiguo Egipto. Akal. ISBN 84-460-0621-9
* Hart, George (1986). A Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses (en [[anglés]]). ISBN 9780415059091
* Lara Peinado, Federico (2009). Libro de los Muertos (Julia García Lenberg, trad.) (5 edición). Madrid: Tecnos. ISBN 9788481642421
* Melton, J. Gordon (2009), Encyclopedia of American Religions (8.ª edición), Gale Cengage Learning, ISBN 0-7876-9696-X
[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia egípcia]]
[[Categoria:Deus egipcíacs]]