Canvis

Anar a la navegació Anar a la busca
1975 bytes afegits ,  15:48 23 set 2009
Pàgina nova, en el contingut: «thumb|300px|Altura i profunditat màxima en la Terra. La '''altitut''' és la distància vertical a un orige deter...».
[[Archiu:Earth elevation histogram 2.svg|thumb|300px|Altura i profunditat màxima en la Terra.]]

La '''altitut''' és la [[distància]] vertical a un orige determinat, considerat com ''nivell zero'', per al que se sol prendre el [[nivell mig del mar]]. En la [[meteorologia]] l'altitut és un factor de canvis de temperatura ja que provoca que es disminuïxca aproximadament 1 [[grau centigrado|ºC]] cada 180 [[metro|m]].

En [[geografia]], l'altitut és la distància vertical d'un punt de la terra respecte al [[nivell del mar]], nomenada elevació sobre el [[nivell mig del mar]], en contrast en la [[altura]], que es referix a la distància vertical des d'un punt de referència de la superfície terrestre; i el [[nivell de vol]], que és l'altitut segons la presió estàndart mesura per mig d'un [[altímetro]], que es troba dalt dels 20.000 peus sobre el nivell mig del mar.

En [[Europa]] continental, quasi tota [[Iberoamèrica]] i en atres parts del món, l'altitut es mesura en [[metre]]s. En [[Estats Units]] es mesura generalment en [[peu (unitat)|pies]], pero este país ha convingut a anar reemplaçant eixe sistema de mida pel [[Sistema Internacional d'Unitats]] (SI). En aviació, generalment s'utilisen els peus en tot el món, excepte en els països de l'antic bloc de l'est, ya que els avions de l'antiga [[Unió Soviètica]] i d'eixos països porten els indicadors d'altitut en metros.

En [[Espanya]], es pren normalment com a referència per al càlcul de l'altitut el nivell mig del mar en la ciutat de [[Alacant]], a partir de la senyalisació de l'altitut situada en els escalons de l'ajuntament.

== Unitat de mesura ==
Per a expresar l'altitut sovint s'utilisa el valor en metros seguit de "'''msnm'''" (''metros sobre el [[nivell del mar]]''), que per ser un símbol que representa una unitat de mesura. No porta punt, ni mayúscula, ni plural.

== Enllaços externs ==
*[http://www.altitud.org Altitud.org]


[[Categoria:Termes de geografia]]

Menú de navegació