3045 bytes afegits
, 19:26 5 abr 2023
[[File:Meretseger.svg|thumb|250px|Representació de Meretseger]]
'''Meretseger''' o '''Merseger''' que significa, ''La que ama el silenci'', era la [[Deu|deesa]] cobra en la [[mitologia egipcíaca]]. Simbolisava lo ctònic i per això morava en l'Occident, el lloc a on estava localisat el Més allà. Estava encarregada de la justícia i la medicina i li l'invocava per a protegir-se de la picadura dels ofidis.
== Iconografia ==
Era representada com una cobra; o en forma humana en [[cap]] de cobra, en banyes i el disc solar, sent una varietat d'[[Hathor]]. També com a [[serp]] tricéfala (en tres caps): de dòna, cobra i buitre; o en el cos de serp i cap de dòna. Més rarament, en cap d'[[escorpió]], de [[Lleó (animal)|lleona]], o l'aspecte d'una [[esfinge]] en el cap de serp.
== Mitologia ==
Va ser considerada la companyera d'[[Osiris]] enterrat, i representava ademés les necròpolis consagrades a dit deu. Era la personificació de la montanya que dominava el poblat de Deir el-Medina, a on habitava, situada junt al Valle dels Reis, a on es trobaven les tombes dels faraons de l'Imperi Nou. Es pensava que escopinyava verí a qualsevol que intentara destruir o furtar les tombes reals.
Castigava a aquells que cometien crims, perdonant compasivament als que s'arrepenediren dels seus actes.
== Epítets ==
Era denominada «la que ama el silenci» o «amada pel silenci», puix velava per la seguritat de les necròpolis tebanes. També se la coneixia com a «Senyora de l'Oest», o Ta Tehnet.
== Sincretisme ==
En les necròpolis tebanes es manifestava com una forma local d'Hathor.
== Cult ==
Va ser molt popular en l'Época Ramésida. Se li rendia cult, junt al deu [[Ptah]], en un temple propenc a Deir el-Medina, a on habitaven els treballadors que varen construir la necròpolis tebana, sent la seua patrona. El seu cult va declinar despuix de la dinastia XXI.
== Referències ==
* Assmann, Jan (2005) [2001], Death and Salvation in Ancient Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-4241-9
* Pinch, Geraldine (2004), Egyptian Mythology: A Guide to the Gods, Goddesses, and Traditions of Ancient Egypt. Oxford University Press
* Traunecker, Claude (2001) [1992], The Gods of Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-3834-9
* Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson
==Bibliografia ==
* Castel, Elisa: Gran Diccionario de Mitología Egipcia, en egiptologia.com
* Grimal, Nicolas. Historia del Antiguo Egipto. Akal. ISBN 84-460-0621-9
* Lipson, Carol (2004). Rhetoric Before and Beyond the Greeks. Nueva York: SUNY Press
* Lurker, Manfred. Dictionary of Gods and Goddesses, Devils and Demons, p. 231. Routledge, 1987. ISBN 0710208774
* Melton, J. Gordon (2009), Encyclopedia of American Religions (8.ª edición), Gale Cengage Learning, ISBN 0-7876-9696-X
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Meretseger}}
[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia egípcia]]
[[Categoria:Deeses egipcíaques]]