3235 bytes afegits
, 10:23 5 abr 2023
[[File:Mehetueret02.jpg|thumb|250px|Representació de Meheturet]]
'''Meheturet''', '''Mehetueret''', '''Mehurt''', '''Mehetweret''' o '''Mehurit''' (també '''Methyer''', segons l'historiador [[Plutarco]]), en la [[mitologia egipcíaca]], és una [[Deu|deesa]] mare celest del naiximent, mort i fertilitat, que personifica les aigües primordials. Divinitat present des del periodo predinàstic, apareix en els Texts de les Piràmides durant l'Imperi Antic.
El seu nom significa, lliteralment, la de La Gran Inundació o La Gran Nadadora, encara que també és coneguda com La Senyora Celestial o La Gran Vaca de l'Aigua. Per ser deesa celest, és també de la fertilitat, puix en [[Egipte]], és el cel el que proporciona l'[[aigua]] que alimentarà a l [[Nil]] i fecundarà la terra. Per això, s'associarà en el riu tant en la seua faceta d'inundació anual de la terra com en el de Nil celest, que els egipcíacs podien observar en la [[Via Làctea]], o en el riu de l'inframon per a on naveguen el sol i el [[faraó]].
En els mits de la creació de l'[[Antic Egipte]] dona a llum al [[sol]] al principi dels temps, i en el [[Llibre dels Morts]], fa que naixca el deu [[Ra]] cada dia i ajuda als morts a renàixer, guiant-los pel riu.
Va tindre un centre de cult en Talmis (Alt Egipte).
== Iconografia ==
Meheturet és representada com una [[vaca]] en un disc solar entre les banyes. La vaca com a símbol d'a on obtindre aliments, idealment per als chiquets. El disc solar per la seua relació en Ra i com a font complementària en l'aigua per a que puguen donar-se les collites. Pot aparéixer en pancha estrelada o en dos plomes d'esturç sobre el seu cap, aguaitant-se entre [[Papir|papirs]] o recostada sobre una estora de juncs.
També se la representa, encara que més rarament, com a dòna en cap de vaca en un disc solar entre les banyes. Pot dur un [[uraeus]] en la front i un collar menat.
== Associacions ==
Se l'associa o assimila, principalment, en les deeses [[Neith]], [[Isis]] i [[Hathor]]. Principalment, en l'última, repetint moltes de les seues característiques. Com totes elles, es podria cridar també Ull de Ra. Plutarco, en la seua obra ''De Iside et Osiride'' (capítul 56), la va identificar en la deesa Isis.
Es confon, a voltes, en la deesa vaca [[Bat (mitologia)|Bat]].
== Referències ==
* Assmann, Jan (2005) [2001], Death and Salvation in Ancient Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-4241-9
* Traunecker, Claude (2001) [1992], The Gods of Egypt, Lorton, David (traductor), Cornell University Press, ISBN 0-8014-3834-9
* Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. pp. 145–146
==Bibliografia ==
* Elisa Castel: Gran Diccionario de Mitología Egipcia, en egiptologia.com
* Grimal, Nicolas. Historia del Antiguo Egipto. Akal. ISBN 84-460-0621-9
* Lipson, Carol (2004). Rhetoric Before and Beyond the Greeks. Nueva York: SUNY Press
* Melton, J. Gordon (2009), Encyclopedia of American Religions (8.ª edición), Gale Cengage Learning, ISBN 0-7876-9696-X
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Mehetweret}}
[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia egípcia]]
[[Categoria:Deeses egipcíaques]]