1818 bytes afegits
, 19:20 2 març 2023
[[File:Asur-Stier.PNG|thumb|250px|Representació d'Anshar]]
'''Anshar''', '''Ansar''' o '''Anshur''' (que significa tot el cel o eix del cel), en la [[mitologia acadia]], i per extensió en la [[mitologia mesopotàmica]], va ser un [[deu]] del cel primigeni, consorte al mateix temps de la seua germana [[Kishar]] (que significa tota la terra).
En ella, podrien representar el cel ([[antribi]]) i la terra ([[kikimi]]) i serien la segona generació de deus, sent els seus pares les [[Serp|serps]] [[Lahmu]] i [[Lahamu]] i els seus yayos [[Tiamat]] i [[Apsu]]. A la seua volta, serien els pares del deu acadi [[Anu]], un atre deu del cel.
Apareix a voltes com a fill de Lahmu i Lahamu, pero la majoria no ho interpreta aixina. Segons el relat èpic de l'Enuma Elish, quan [[Ea]] (Enki), s'entera que [[Tiamat]] planeja venjar-se de la mort d'Apsu, Anshar tracta que Enki l'ataque primer pero és rebujat, despuix va en Anu i li envia a parlar en Tiamat en missió de pau, pero est fracassa. Té com a mensager fidel al deu [[Gaga]].
Durant el regnat de Sargon II, els assiris varen començar a identificar a Anshar en el seu deu Assur en la finalitat de deixar-li arrancar des de la seua versió de l'Enuma *Elish. En esta mitologia, la cònjuge d'Anshar és [[Ninlil]].
== Referències ==
* G. Frame, Babilonia 689-627, p. 57
* J.Black & A.Green, Gods, demons and symbols of ancient Mesopotamia, 2004, p. 34.
* Jordan Michael, Enciclopèdia dels deus
== Bibliografia ==
* Dalley, Stephanie, Myths from Mesopotamia
* Hooke, S. H., Babylonian and Assyrian Religion
* Jordon, Michael. Encyclopedia of Gods, Kyle Cathie Limited, 2002
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Anshar}}
[[Categoria: Mitologia]]
[[Categoria: Mitologia mesopotàmica]]
[[Categoria:Mitologia sumèria]]
[[Categoria:Mitologia acadia]]