1251 bytes afegits
, 19:49 1 març 2023
Els térmens mitologia mesopotàmica i mitologia de Mesopotàmia s'usen com a nom colectiu per a les mitologies de les civilisacions mesopotámiques anteriors a la civilisació persa: [[Mitologia sumeria]], [[Mitologia acadia]], '''Mitologia asiria''' i [[Mitologia babilònica]].
Els sumeris varen practicar una religió sincretista en multitut de [[Deu|deus]], dimonis i esperits que representaven forces naturals o presències en el món, tal i com ho faria més alvance la [[Antiga Grècia|civilisació grega]]. En les seues creències establixen que els deus originalment varen crear als sers humans per a que estos es convertiren en els seus sirvients.
Moltes històries en la religió sumeria són el precedent d'històries similars en religions del [[Mig Orient]]. Per eixemple, el relat bíblic de la creació de l'home, aixina com la narrativa del [[diluvi universal]] i l'[[arca de Noé]]. Els deus sumeris posseïxen aspectes similars en les religions acadies, cananees i d'atres cultures d'[[Orient Pròxim]]. Algunes de les històries i deitats també tenen els seus paralels grecs; per eixemple, el descens d'Inanna a l'inframon (Irkalla) s'assembla a l'història de Perséfone.
[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologia acadia]]